Ieder jaar weer

5 maart 2014

Blog

Met de paplepel ingegoten kun je het niet noemen. Maar wel vanaf kleins af aan gedaan. Carnaval vieren. Ieder jaar weer.

Mijn lief is er niet mee opgegroeid en blijft het vreemd vinden. Al die pruiken en verkleedkleren. Snapt niets van het hele feestgedruis. En is blij dat hij bijna niet mee hoeft. Hij helpt mij wel. Wat hij dan doet? Vooral zorgen dat mijn nepwimpers goed zitten en thuis zijn. Thuis zijn om ervoor te zorgen dat zoonlief niets tekort komt.

Ook mijn ma bel ik nogal eens. Bedenk ik op het laatste moment dat ik eigenlijk het trainingspak van ongeveer 25 jaar geleden aan wil. “Heb ik dat nog, ma?” Zij gooit weinig weg en het pak ligt dus nog gewoon in de kast op mijn oude slaapkamer. Pruik op, nepwimpers geplakt, foute kettingen aan en outfit is klaar om naar de optocht in de stad te gaan kijken! Wallen wegwerken, dat is niet helemaal gelukt.

Niet alleen het trainingspak komt uit de ‘oude doos’, maar ook dat leuke geruite rokje van mijn ma. Gekocht toen zij begin de dertig was en nu veertig jaar later kom het weer van pas. Wie wat bewaard, heeft wat. Bloesje van jaren geleden erbij, nieuwe pruik en een masker. Alles gereed om naar het Bal Masqué in een dorp verderop te gaan. En ma? Die komt oppassen.

Wanneer bij het gros van de feestvierders de carnavalsspullen weer zijn opgeruimd, gaan we er in dit dorp nog even tegenaan. Hier wordt de zondag nadien carnaval gevierd. Limonadebal, optocht en aansluitend een feestje tot middernacht. Alles op één dag, ieder jaar weer.

Foto’s in eigen beheer.
© Margo Hermans, maart 2014
Note: voor het eerst gepubliceerd op 5 maart 2014 op mijn vorige website.
,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

3 reacties op “Ieder jaar weer”

  1. Ellie Schmitz Zegt:

    Van origine kom ik uit Midden-Limburg. Tot mijn dertigste ongeveer carnaval gevierd, maar voelde me er niet zo fijn bij. Daarna nooit meer verkleed hoewel ik in Limburg en nu al jaren in Brabant ben blijven wonen…..en ook in carnavalsgebied 😉 Ik wens je ontzettend veel plezier de komende dagen en ook voor volgende week zondag alvast! Alaaf!

    Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

  1. Oe was ‘t oôk wir? | Margo Hermans - 16 februari 2015

    […] Nepwimpers uiteraard weer opgeplakt door manlief. Zwarte lippen, een piercing aan mijn neusvleugel, zwart gelakte nagels en een pruik in ‘alle kleuren van de regenboog’. Klaar voor het leutfeest. Zoonlief – elf – wil me liever niet aankijken: “Zo lijk je echt niet op mijn mama”. Ook dag twee is hij dezelfde mening toegedaan. […]

    Like