CittA Antwerp Urban Trail 2014

17 maart 2014

Blog

Op de website staat: ‘De tweede editie van de Citta Antwerp Urban Trail is een must voor iedereen die van ’t stadsleven houdt en de binnenstad op een andere manier wil leren kennen.’ Hardlopen door de stad Antwerpen, dat wil ik wel!

16 maart 2014, zondagochtend. Om zes uur gaat mijn wekker. Ben ik niet wijs? Slapen wil ik. Kom op, Margo. Opstaan, douchen, loopkleding aan en ontbijten.

Iets over half 8 in de auto. Om 8 uur verzamelen bij de carpoolplaats. Met 7 lopers vertrekken we naar Antwerpen. We arriveren ruim op tijd en hebben geluk dichtbij te kunnen parkeren. Dat zal straks anders zijn; er verschijnen vandaag achtduizend lopers aan de start.

Park Spoor Noord, ik was er nooit eerder geweest. Wat een mooi terrein! Groot, groen en mooie oude gebouwen. In één van die gebouwen moet ik zijn voor het afhalen van mijn startnummer en ophalen van mijn t-shirt. In een ander gebouw kan ik mijn tas in bewaring geven.

Heerlijk lentezonnetje aan de hemel. Graadje of twaalf. Met tweeduizend man in het startvak. Warming-up op tempomuziek, een vrolijke presentatrice en om half 10 klinkt het startschot. Het starten gebeurt trechtergewijs; dertien minuten na het startschot vertrek ik om twaalf kilometer door de stad te rennen!

Al gauw word ik aangemoedigd door Suske & Wiske; zij staan in de wijk Seefhoek. Daarna gaat het parcours langs de Zoo, door het Centraal station, naar het Stadspark. Nooit geweten dat daar een heuvel lag; via de witte hangbrug, een beschermd monument dat door UNESCO veertig jaar geleden op de werelderfgoedlijst is gezet, loop ik over de vijver. Dan volgt Blauwtorentunnel, een kuitenbijter zoals dat heet. In het diepst van de tunnel staat een groepje doedelzakspelers.

Het parcours gaat door het Paleis op de Meir. Wat is het daar mooi! Langs de cafés, de kathedraal en door de Vlaaikensgang. Een smal steegje waar de snelheid naar wandeltempo gaat; iets meer tijd om even rond te kijken. Dan is het stadhuis aan de beurt: trappen op, door de gangen, lachen naar de camera, trappen af en naar buiten. Richting Het Steen, het oudste gebouw van Antwerpen. Ook de Oude Beurs, de Stoelstraat en de Sint-Pauluskerk liggen op de route. Best lastig, hardlopen en de omgeving bekijken.

Oppassen in het Begijnhof; enorme kasseien maken het rennen lastig. Achter elkaar lopen op het smalle tegelstoepje biedt uitkomst. Bij de Stadswaag staat de tweede drinkpost. Snel een paar slokken van het bekertje water en door. Milt! Verdorie! Het lopen ging zo lekker. Vuisten maken en doorlopen. Niet aan denken. Het tempo kan ik niet aanhouden. Mijn loopmaatje laat ik gaan.

Felix Pakhuis had ik nog nooit van gehoord; doet nu dienst als stadsarchief. Een mooi gebouw! Rondkijken, Margo! Niet aan milt denken! Eenmaal buiten zie ik het MAS (Museum aan de Schelde). In een rustig tempo naar de eerste verdieping, en weer terug naar beneden.

Ondertussen is de milt bijna weg en voer ik mijn tempo een beetje op. Langs het Willemdok en de finish is in zicht. Nog even lachen voor de foto!

Na de finish zie ik alweer snel bekenden. Tijden vergelijken, route evalueren en wachten tot iedereen weer gearriveerd is. Helemaal niet erg in het lentezonnetje!

Zodra we weer compleet zijn halen we ontbijt en koffie op. In zon praten we bij en genieten we na.

Foto’s in eigen beheer, via CittA Antwerp Urban Trail en parcours via gps.
© Margo Hermans, maart 2014
Note: voor het eerst gepubliceerd op 17 maart 2014 op mijn vorige website.
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

5 reacties op “CittA Antwerp Urban Trail 2014”

  1. Mari Durieux Zegt:

    Die wil ik ook nog een keer doen!

    Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

  1. Citta Antwerp Urban Trail 2015 | Margo Hermans - 18 maart 2015

    […] we even bij; allemaal hebben we er zin in. Ieder die vorig jaar ook van de partij was, mist wel het heerlijke zonnetje van toen… Dan maar even opwarmen bij de […]

    Like