Een halve en een halve is een hele

23 april 2014

Blog

Goed geslapen. Met een gevoel van gezonde spanning in mijn buik word ik wakker. Vandaag is het zover! Ik loop de eerste helft van de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Opstaan en gelijk naar buiten kijken. Gelukkig! Het regent niet. En de wind? Die is er altijd wel in het Zeeuws-Vlaamse land.

Op een dag als vandaag niet afwijken van mijn ochtendrituelen. Als ontbijt neem ik koffie, soyayoghurt, noten, zaden, fruit, water en een hardgekookt eitje. Wat is de temperatuur? Wat moet ik aan vandaag? Driekwart en mouwen? Of korter? Me niet laten verleiden om te warm gekleed te zijn! Tas inpakken: droge kleding, water, lunch. Check!

Veel bekenden aan de start. Vragen van vandaag: “Ben je er klaar voor?” en “Heb je er zin in?”. Natuurlijk heb ik er zin in! Theoretisch ben ik er klaar voor. Alleen mezelf nog even overtuigen… Om elf uur klinkt het startschot. De marathonlopers vertrekken. Tweeënveertig kilometer hardlopen. Chapeau! Terwijl ik sta te kijken, vraag ik me af of dit ooit mijn doel zal zijn. Eerst de halve vandaag.

Twintig minuten later mogen de estafettelopers in het startvak. Het startschot klinkt. Mee in de stroom van lopers blijkt al gauw dat ik te hard ga. ‘Langzamer!’, denk ik tig keer bij mezelf. Op de wallen rondom Hulst is het mooi, maar eigenlijk vergeet ik te kijken. Ik zoek mijn eigen tempo en probeer dat vast te houden.

Het festivalterrein is lastig lopen. Zo ook het pad daarachter door het bos. Op het asfalt herstel ik. Het Clingse Bos volgt; door mijn trainingen bekend terrein. Daarna het Steense bos. Ik word aangemoedigd om de laatste kilometer nog even vol gas te gaan. Zij weten niet dat ik twee stukken loop; geen vol gas voor mij, maar rustig doorlopen richting Heikant. Na asfalt komt alweer onverhard terrein. Daarna door het dorp; een omroeper en muziek brengen afleiding.

Asfalt wordt verruild voor kinderkopjes en daarna een onverhard pad. Mijn hoofd is helder en ik wil harder dan het tempo dat ik nu loop. Mijn bovenbenen willen niet meer. Ik loop te rekenen en te balen van mezelf.

Het laatste stuk wat ik loop – de Fortenroute – gaat over oude dijken via een schelpen-, zand- en grindpad. Met het wisselpunt in zicht en de wetenschap dat mijn loopmaatje het van mij overneemt, lukt het nog om iets te versnellen. De laatste meters word ik aangemoedigd door mijn eigen supporters en dan ben ik er! Buiten adem ben ik niet. Mijn benen doen wel flink zeer. Mijn eindtijd ligt iets hoger dan ik eigenlijk gehoopt had. Maar tevreden ben ik!

Samen met onze chauffeur rijd ik naar verschillende punten om mijn loopmaatje aan te moedigen. Tegen die tijd voel ik mezelf alweer als herboren. Een paar honderd meter voor de finish wacht ik mijn loopmaatje op, zodat we samen in Terneuzen over de eindstreep lopen.

En op de markt, in het zonnetje en met een drankje in de hand, zijn we samen blij!

Foto’s in eigen beheer en Frank Nobus.
© Margo Hermans, april 2014
Note: voor het eerst gepubliceerd op 23 april 2014 op mijn vorige website.
, , , , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

6 reacties op “Een halve en een halve is een hele”

 1. Arnold Kroon Zegt:

  Prachtig de beelden met jouw brein voor de lezer samengebracht. En natuurlijk een klasse loopprestatie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Morgaine Zegt:

  Ik zat al te puzzelen toen ik de datum zag, hahaha mooi en heerlijke dag was dat dus!

  Geliked door 1 persoon

 3. Annet Doens Zegt:

  Chapeau for both!! x

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Minder kilometers, wel tevreden | Margo Hermans - 20 april 2016

  […] keer was ik onderdeel van een estafetteteam met z’n vieren. En twee keer eerder – in 2014 en 2015 – liep ik deze marathon samen met één loopmaatje. Telkens liepen we beiden een […]

  Geliked door 1 persoon