The Four Freedoms Awards

28 mei 2014

Blog

“Elk jaar worden de Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van vrees. De Roosevelt Stichting in Middelburg en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York werken samen om iedereen, waar ook ter wereld, te motiveren zelf invulling aan de woorden van Roosevelt te geven.”

Zaterdag 24 mei. ’s Morgens om kwart voor tien arriveren we bij de Nieuwe Kerk in Middelburg. Mijn partner en ik zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de uitreiking van The Four Freedoms Awards.
Rond de Nieuwe Kerk staat het vol met beveiliging. Het voelt raar om – na controle van onze uitnodiging – gewoon door te mogen lopen. Bij de ontvangst zien we enkele bekenden. Samen drinken we een kopje koffie. Al snel worden onze namen omgeroepen. In kleine groepjes worden we begeleid naar onze plaatsen in de kerk. Alles strak geregistreerd; niets wordt aan het toeval overgelaten.

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Prinses Beatrix, de laureaten en een heleboel belangrijke mensen, zowel uit Nederland als uit Amerika, arriveren. Tijdens het ruim drie uur durende evenement komen er veel mensen aan het woord. De speeches van de laureaten zorgen ervoor dat ik diep respect voor hen voel.

Award Vrijheid van Meningsuiting: Maryam Durani
“Afkomstig uit de provincie Kandahar, één van de meest conservatieve en gevaarlijke provincies in Afghanistan en sinds lang beschouwd als een Taliban-bolwerk. Zij is een uitgesproken voorstander van de rechten van de Afghaanse vrouwen en meisjes.” Haar horen vertellen hoe ze zich inzet, wat ze voor elkaar krijgt, wat ze nog meer wil bereiken en wat ze soms zelf als persoon moet doorstaan, het gaf me kippenvel.

Award Vrijheid van Godsdienst: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins El Hassan bin Talal van Jordanië
“Zijn hele leven heeft hij gewijd aan de verbetering van wederzijds begrip tussen de islamitische en westerse wereld, en verbetering van de dialoog tussen moslims, christenen en joden. Hij is niet alleen actief betrokken bij, maar heeft ook een aantal Jordaanse en internationale instituten en comités opgericht die de interreligieuze dialoog en de menselijke waardigheid bevorderen.” De prins vertelde zo bevlogen!

Award Vrijwaring van gebrek: Dr. Hawa Abdi Diblaawe
Vertegenwoordigd door haar dochter Dr. Deqo Aden Mohamed
“De award is perfect om het werk van mijn moeder in Somalië vast te leggen. Ze heeft haar hele leven gewijd aan het helpen van mensen om haar heen. Eerst bracht ze de gezondheidszorg naar het platteland. Vooral de zorg voor moeders en kinderen breidde ze uit. In de periode van 23 jaar burgeroorlog zorgde ze voor de meest kwetsbaren door middel van gezondheidszorg, onderwijs, voedsel, schoon water en onderdak. Op het hoogtepunt van de burgeroorlog, waren er meer dan 90.000 mensen die onderdak vonden op haar land. Ze gaf kans aan vrouwen, mannen en kinderen bevrijd te worden van het geweld en van de clans die het land verscheurden. Een kans om hun eigen leven te leiden.” Een speld kon je horen vallen in de kerk. Het verhaal wat Deqo vertelde over haar moeder raakte iedereen. Opkomende tranen slikte ik weg.

Award Vrijwaring van Vrees: Malala Yousafzai
“Bekend van haar onderwijs- en vrouwenrechten activisme in de Swat-vallei (Pakistan), waar de Taliban het verboden heeft meisjes naar school te gaan. In 2009, op de leeftijd van 11 à 12 jaar, schreef zij een blog voor de BBC waarin zij vertelde over haar leven onder het Taliban-bewind, hun pogingen om de controle in de vallei over te nemen, en haar visie op de bevordering van onderwijs voor meisjes. Op 9 oktober 2012, Malala werd in haar hoofd en nek geschoten door gewapende mannen van de Taliban. Deze aanval en de constante bedreigingen op haar leven veranderde haar doelstellingen en ambities niet. Ze zet haar strijd voor onderwijs, kinderen en rechten van vrouwen voort.” Nietig en klein voelde ik me wanneer Malala met krachtige stem zegt: “Ik besefte ik dat ik twee opties had. Ofwel zwijgen en wachten om gedood te worden of spreken en vervolgens gedood te worden. Ik koos voor de tweede.”

“For me peace is not only the absence of war, but the absence of fear”, Malala Yousafzai

Bron: www.fourfreedoms.nl/nl/laureaten.htm

2014 Four Freedom Awards

, , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Reacties zijn gesloten.