Cowboys en Indianen

16 juli 2014

Blog

Een goeie start van de zomervakantie, dat is het. Het eerste weekend van de vakantie staat bij ons in het dorp traditiegetrouw ‘tentenkamp’ op de agenda. Het begon met een kamp alleen voor de kinderen van de basisschool die één nacht bleven slapen. Ondertussen is het gegroeid naar twee nachten. En de eindleeftijd is opgeschroefd naar zestien jaar.

Een klein dorpje waar geen basisvoorzieningen zijn. Velen zijn zich ervan bewust: Wil je dat er iets leuks gebeurd, dan zul je zelf actie moeten nemen. Een groepje ouders vormt het organisatiecomité voor de kinderactiviteit. Andere ouders sluiten aan, vergaderen mee, het thema wordt bepaald en werkgroepen worden ingedeeld.

Het weekend wordt opgedeeld in blokken; dagdelen en onderdelen worden opgepakt door ouders. Creatief, spelletjes, sportief of het verzorgen van maaltijden. Alles moet geregeld worden. Ook de tenten, aankleding van het terrein en uiteraard het opruimen. Ik sloot aan bij de groep ‘zaterdagavond’.

Kinderen verzamelen, veiligheidshesjes aan en wandelend naar het dorpshart. In het dorpshuis werden de kinderen in twee groepen verdeeld. Beneden leerden ze een line dance, want “dat doen cowboys”. Boven was er een knutselmoment. Jongens maakten van een kledinghanger een pijl en boog; meisjes regen van kralen en pasta een ketting met een zelfgekleurde amulet en veertjes eraan. Daarna wandelden we terug en gingen de kinderen rond het kampvuur zitten. Marshmallows werden geroosterd. En zoals elk jaar kwam ook nu de verhalenverteller. In de gloed van het vuur luisterden alle kinderen ademloos naar het verhaal. Een verhaal over Cowboys en Indianen, waarin elk kind met naam genoemd werd. Terwijl het verhaal ging over een paardenwedstrijd en koeienvangwedstrijd, hoorden we in de verte koeien loeien. De maan kwam tussen de wolken vandaan en werd helder aan de hemel. De avond was compleet.

Op zondag eindigde het kamp. De tenten stonden tussen zelfgemaakte wigwams, totempalen en er hingen dromenvangers met echte veren. Zoonlief nam voor de derde keer deel aan het kampeerweekend. Kei-kapot, blij met zijn indianennaam en heel tevreden vertelt hij: “Het kamp van de Cowboys & Indianen was leukste kamp van allemaal!”

20140716 Cowboys - Indianen

Foto’s in eigen beheer.
© Margo Hermans, juli 2014
, , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

2 reacties op “Cowboys en Indianen”

  1. Ellie Schmitz Zegt:

    Wat een leuk initiatief, Margo. Zo zou het op meer plaatsen moeten zijn. Het sociale en de saamhorigheid bundelen. Mooi, dat in jouw dorp de inwoners voor hetzelfde ‘staan’!

    Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

  1. Roomie | Margo Hermans - 27 juli 2016

    […] onder andere Olympische Spelen, China, Cowboys en Indianen en Zigeuners was dit jaar het thema van het tentenkamp op het dorp ‘Jungle’. Midden […]

    Like