Zeeuwse klei

17 september 2014

Blog

Daags voor de Zeeuwse Obstacle Run voelde ik al zenuwen. ’s Nachts werd ik badend in het zweet wakker. Angstzweet? Ik noemde het dan wel gekscherend “buitenspelen voor grote mensen”, maar het is wel 15 kilometer hardlopen! En het zijn ook 39 hindernissen!

Uitkijken naar het evenement deed ik al weken. Mijn eerste ervaring met een ‘obstacle run’ had ik begin mei in Boom (B): de Spartacus Run. Ik vond het een geweldige middag. Dat smaakte naar meer!

Startnummer ophalen en in de zon op een terras een drankje. Goed geregeld bij Fitland XL in Goes. Vrijwilligers van Stichting Jayden zorgden dat alles op rolletjes liep. Voor die stichting was via dit evenement een bedrag van ruim € 5.400,00 opgehaald!

Tweehonderd deelnemers. Er kon gekozen worden uit twee afstanden: 7,5 of 15 kilometer. Slechts zeven vrouwen op de lange afstand. Daar was ik er één van. Om half twee klonk het startschot voor de groep ‘individueel 15 kilometer’.

Weg waren we! Over het mountainbikeparcours omhoog en omlaag. Op onze buik onder een bietennet door natte Zeeuwse klei, over keurige boomstammetjes en op handen en knieën onder een net door het zand.

In looppas naar een smalle lange sloot vol zwarte bagger. Lekker ruiken was anders. Met klotsende schoenen verder rennen langs volkstuintje en door het park. Een hangend bietennet: omhoog klimmen en een koprol naar beneden; ik niet, ik klom naar beneden.

Op een paal tussen twee bomen, balancerend doorschuifelen en vasthouden aan een touw. Rennen naar het volgende obstakel: over tussen de bomen hangende palen klimmen. En daarna door een slootje banjeren en een brug buitenom beklimmen. Rennen tussen de stuiken van het park. De dame die me op de hielen zat, lag plots tussen de brandnetels. Mijn loopmaatje hielp haar overeind.

Door naar een landpad waar ronde hooibalen en brede boomstammen lagen. Eromheen was geen optie. En trouwens, dat zou een stafpunt opleveren. Verder naar het volgende  bietennet: de één houdt het net vast voor de ander. Geweldig, dat elkaar helpen er gewoon bij hoort.

10463721_624317254353951_4499931359584327820_o (1)

Een ondiepe sloot volgt; strooien stoppels aan de zijkant en modder op de bodem. Palen er dwars overheen. Proberen een tempo te houden.

Bij de drankpost een paar slokken water en doorrennen naar het kanaal. Drie vlotten lagen vast aan touwen. Zwemmen, klauteren, springen en een slok zout water binnen. Proestend kwam ik boven en ging ik verder. De oever opklimmen en oh nee autoband sjouwen! Band op m’n schouder en rennen, over naar draf en daarna wandelen. Geen doen, wat weegt zo’n ding zwaar!

Heuveltje op en af. Een steile helling en brandweermannen zorgden ervoor dat de Zeeuwse klei een modderbende werd.  Verraderlijk om uit te glijden. Een stuk of zes autowrakken, misschien wel acht. Eroverheen en de laatste via de achterbank.

Trapjes af, rennen en bergje op. En lachen voor de foto! Tussen de struiken, door een beekje en over een eilandje. Boomstammen over een sloot; balancerend naar de overkant. Trots dat het lukte! Door betonnen rioolbuizen, over drijvende pontonnetjes, door zand en over een touwenspeeltoestel in de speeltuin. Door het park, langs kunstige bankjes en gewoon even over straten en stoepen rennen. Klauteren over een stapel auto- en tractorbanden.

Weer het kanaal. Voeten op het onderste touw; handen aan het bovenste. Schuifelend door het water naar het volgende onderdeel. Hangend aan een touw in het water ‘doorglijden’ naar de volgende palen. Daar durfde ik niet: omhoog klimmen en dan over liggende palen, boven water, naar de kade lopen of schuiven. Ik zwom naar het touwen trapje en klom daar omhoog.

Nog een kilometertje rennen. Klaar voor ronde twee! De sloot was dieper, de paden glibberiger, sommige hindernissen snapte ik beter. En, er waren minder deelnemers op het parcours.

Het laatste obstakel was bij de finish. Een bouwwerk van containers, stellingen, buizen en trappen. Sluipdoor, kruipdoor, stukje rennen en de finishbel luiden. Moe, maar heel voldaan, finishte ik in twee  uur en veertien minuten. Soms afzien en lastig, maar wat een plezier!

Processed with Moldiv

, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

9 reacties op “Zeeuwse klei”

 1. stephaniesmolders Zegt:

  Liefste Margo

  Ik heb je blog genomineerd voor de liebster award. Je kan mijn vragen hier vinden:
  http://stephaniesmolders.wordpress.com/2014/09/17/liebster-award/

  Geliked door 1 persoon

 2. Elsa Zegt:

  Stoer!

  Geliked door 1 persoon

 3. MichielZiet Zegt:

  Dapper en mooi! Ik houd het voorlopig nog bij ‘gewone’ 10-15 km’s en de halve.

  Geliked door 1 persoon

 4. jesh stg Zegt:

  My goodness! Zeeuwse klei – I grew up in Goes, and went to 5th & 6th grad in Middelburg. Moved to the USA more than 30 years ago to study psychology. But now 2 of my kids have American husbands …and then came the grandkids …so we are still here in the USA:) Thanks for your like about friends – didn’t know that that was from Sahkespeare. Like to see your art – did you post some of it? Have a great week!

  Geliked door 1 persoon

 5. Margo Hermans Zegt:

  Hi! Do I answer you in the English of Dutch language?
  How funny this is! Besides ‘Zeeuwse klei’ I also wrote a small text about Goes last Friday. You might recognize the surroundings: https://margohermans.com/2015/07/24/goes-restaurant-jan/

  Thanks for the compliment about my art. I posted some; I will post some more in the future. At the menu ‘kleur’ is where you can find my artwork: https://margohermans.com/category/kleur/

  Tot later, Margo 🙂

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. I love apenkooi | Margo Hermans - 9 september 2015

  […] het parcours van vorig jaar nog in mijn hoofd, maakte ik mij gereed om op zaterdag 5 september naar Goes te vertrekken. Toen ik […]

  Like

 2. Rennende moeder | Margo Hermans - 23 mei 2016

  […] de foto die bij het artikel staat is afkomstig van Zeeuwse klei (geschreven op 17 september […]

  Geliked door 1 persoon