Met mijn paletmes

15 oktober 2014

Blog, School

Tekenen vond ik één van de leukste lessen op de lagere school. Soms schilderden we ook. In mijn herinnering niet zo vaak. Toen ik op de middelbare school zat, behoorde deze creatieve vakken niet tot de examenmogelijkheden; algauw deed ik er helemaal niets meer aan.

Altijd had ik de wens om ‘iets’ met tekenen en schilderen te doen. Eind jaren negentig meldde ik me aan bij Toonbeeld. Ik startte bij een cursus ‘algemeen tekenen en schilderen’. Ik herinner me nog dat ik in de klas zat, als enige nieuweling. Er stond een lelijke gieter met nepbloemen in het midden van de kring. We kregen de opdracht deze na te tekenen. Ik keek eens bij mijn buurvrouw links, bij mijn buurvrouw rechts en begon ook te tekenen. De eerste les was geen succes…

Toch bleef ik de cursus volgen. Tekenen met potlood, aquarel schilderen, pastelpotlood en –krijt passeerden de revue. Lange tijd werkte ik graag met het pastelmateriaal. Tot ik in aanraking kwam met acrylverf. Als eerste maakte ik eenvoudige schilderijtjes voor een kinderkamer.

Het materiaal acryl lag me. Ik zocht foto’s van bloemen en tekende ze uitvergroot op doek. Ik vond voldoening in het schilderen van bloemen. Ik verkocht zelfs een paar werken, maar uiteindelijk gaf het naschilderen van bloemen me toch geen voldoening meer. Ik wilde schilderen vanuit mezelf!

Na acht jaar algemeen tekenen en schilderen maakte ik een overstap binnen Toonbeeld. Sindsdien maak ik deel uit van het teken- en schilderatelier voor amateurkunstenaars. Daar heb ik geleerd om te schilderen vanuit mezelf. Abstracte en intuïtieve werken te maken. Het geeft me rust om met mijn paletmes in de hand voor een groot wit doek te staan en mezelf af te vragen welke kleur ik vandaag voel.

20111014 A
Gevoel (2011) | Meer schilderijen vind je hier.

Foto gemaakt door: Margo Hermans.
© Margo Hermans, 2014
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

10 reacties op “Met mijn paletmes”

 1. hennie van ee Zegt:

  ondanks het kleine zwart, bloeit er een rode bloem

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Margo, leuk dat je ook tekent en schildert! Je bent heel creatief, denk ik 🙂 Leuk geschreven!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mies Huibers Zegt:

  Mooi hoor. Zowel het stukje als het schilderij.

  Geliked door 1 persoon

 4. BEAUTY KONING Zegt:

  Ik spotte je artikel op de facebookpagina en gurl, ik houd van kunst, ik ben vooral dol op het werk met een paletmes. Wauw, het is echt adembenemend mooi! Goed dat je het weer hebt opgepakt, want je kan er echt wel wat van. Mooi stuk er ook bij, fijn dat je je er toch in hebt kunnen vinden. Props voor jezelf dat je ook kunstwerken hebt verkocht, dat zie je niet vaak! 😀 Awesomeness! Je hebt mij geïnspireerd om ook weer aan de slag te gaan, echt amazing. Thank you Margo! 😀

  Geliked door 1 persoon

 5. Infomaatje Zegt:

  Heerlijk, wat een inspiratie! Heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Buste in blauw | Margo Hermans - 31 juli 2015

  […] schreef ik in ‘met mijn paletmes‘ over het ‘teken- en schilderatelier voor amateurkunstenaars’ waar ik deel van […]

  Like