Onder de indruk van Nederland

7 januari 2015

Blog

De bioscoop daar zie je ons weinig. En als we daar al komen, dan is het om een film te bekijken die zoonlief uitgekozen heeft. Geen verrassing dus dat, toen ‘De Nieuwe Wildernis’ even geleden op de televisie getoond werd, dit voor ons nieuw was.

Wat is Nederland mooi! Een film die ruim anderhalf uur duurt toont de natuur en het leven van de dieren in de Oostvaardersplassen. Het cameraperspectief is veelal anders dan gebruikelijk, waardoor de film soms bijna on-Nederlands lijkt. Zo mooi, zo dichtbij en erg intens. Om tot het eindresultaat van vier seizoenen in één film te komen, is er twee jaar gefilmd.

Een kudde konikpaarden speelt de hoofdrol in de film. Een nieuw leven; de geboorte van een veulen is het begin, de lente. Moederliefde van de merrie is groot, maar het veulen moet wel snel opstaan en meelopen met de kudde om te overleven.

IJsvogels. Van heel dichtbij gefilmd. Bijzonder mooi van kleuren.  Mannetjes hebben een zwarte ondersnavel; vrouwtjes oranje. Geweldig mooi duiken de ijsvogels in het water om snel visjes te vangen. De ijsvogel moet elk uur eten, of hij verhongerd.

Een sluipende vos ruikt ganzenkuikens en valt aan. Hij dood er een aantal. Kuikens rennen als redding naar het water. De vos begraaft zijn buit; hij dood niet voor zijn plezier. Niets gaat verloren.

Een bever zwemt met een grote tak. Een nachtegaal zingt, vooral ’s nachts.

Ochtendnevel. Opkomende zon. Het Nederlandse dierenrijk ontwaakt. Vogels zingen de dag tegemoet. Konikpaarden vechten met krachtbeheersing om rangorde in de groep bepalen.

Aalscholvers vliegen laag boven het water om energie te sparen. Konikpaarden vluchten naar een beschut gebied, want er komt onweer aan. Een fikse regenbui; insecten verregenen. Kikkers kwaken in de plassen. Kikkervisjes zwemmen in de sloot. Watervlooien. Libellen. Met één enorme bui is het hele systeem tot leven gekomen. Lepelaars zoeken visjes en insecten in het water. En zelfs de roerdomp laat zich even zien.

Hertenvrouwtjes en –mannetjesleven apart. Alleen in de bronstijd zoeken ze elkaar op; ze zijn productief geweest. Er zijn veel kalfjes in de Oostvaardersplassen.

Konikpaarden draven en strijden om de leiding. De ondergaande zon kleurt de lucht oranje-paars.

Sterren aan de heldere hemel.

Er ligt sneeuw en ijs; het is een strenge winter. Ook voor de konikpaarden is het leven in de winter zwaar. Kuddes zoeken elkaar op, zodat de kans op overleven groter is. Maar sommige paarden zoeken een plek om te sterven. De grootste eenheid overleefd. Een dood dier is een rijke maaltijd voor een ander soort. Vossen liggen op de loer; kraaien vliegen in het rond. Alleen de sterksten zullen overleven.

Winter wordt weer lente. Er is altijd een nieuw begin. De volgende lente; de volgende generatie. Ganzen wassen hun veren weer schoon in het gesmolten water. Bijen ontwaken. Planten worden groen en bloemen komen tot bloei.

Natuur toont ongekende kracht en rijkdom.

De Nieuwe Wildernis had ik op groot scherm willen zien!

Trailer via YouTube; afbeeldingen via Google.
© Margo Hermans, januari 2015
, , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

5 reacties op “Onder de indruk van Nederland”

 1. Esmeralda Zegt:

  Het is een hele mooie film, zelf ook et plezier en ontroering bekeken in de bioscoop. Helaas ben ik er pas geleden op gewezen dat het helemaal niet zo goed gaat voor de dieren daar. De grond is te nat, jonge bomen zijn omgevallen en de paarden lopen op de wegen omdat hun hoeven pijn doen, omdat het land te drassig is.
  Zelfs de jonge dieren worden nu doorgeschoten, omdat ze anders toch aan te weinig voedsel zouden overlijden.
  Diep triest. Nederland doet iets moois en kijkt er vervolgens niet meer naar om.

  Like

 2. beaunino Zegt:

  Mooi. En dan lees ik zulke deprimerende reacties eronder. Hopelijk verbetert dat dan maar weer snel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Joyce Zegt:

  Idd heel erg mooi, we vinden Nederland te veel normaal denk ik…… goed de ogen weer eens echt te openen 🙂

  Geliked door 1 persoon