Inauguration ‘Pioneering Spirit’

4 maart 2015

Blog

Doop van – op dit moment – het grootste schip ter wereld. Wij waren erbij! Zowel het schip, de doopceremonie, als het programma ’s middags en ‘s avonds,  waren erg indrukwekkend!

27 februari 2015, Maasvlakte Rotterdam. Rond de klok van half twaalf arriveerden we. Inchecken, alsof je op vakantie gaat, en intrek nemen in een hut op een riviercruiseboot. Al snel is de afvaart en gaan we  in ‘lounge suit’ naar het sundeck. Wat staat er veel wind! Met een hoedje op mijn hoofd, is dat sundeck niet zo’n heel goed idee. Gauw gaan we naar binnen en zien we de ‘Pioneering Spirit’ groots voor ons verschijnen.

De ‘Pioneering Spirit’ is in wezen twee scheepsrompen naast elkaar en met elkaar verbonden; 382 meter lang, 124 meter breed en het kan tot 48.000 ton tillen. Doel van dit schip is het ontmantelen van booreilanden; het kan een afgedankt boorplatform in zijn geheel oppakken en afvoeren. Technische details kun je hier lezen.

Ontvangen worden we in een groot chic drijvend paviljoen. En als ik zeg ‘groot’, dan bedoel ik ook groot! Het drijft in het midden tussen de rompen. Rond half twee gaan we van de ontvangstruimte naar het auditorium en volgt er een indrukwekkende impressie van de bouw van het schip in Zuid-Korea. Alles draait om het kloppende hart, een indrukwekkend groot stalen hart: Pioneering Spirit.

Rond de klok van twee uur worden champagneflessen stuk geslagen tegen zowel de romp van het schip bakboord, als stuurboord, en na een toost kunnen we met eigen ogen de Pioneering Spirit bewonderen. Wij volgen het grijze pad. Een wandeling van – op ons tempo – zo’n twee uur door het hele schip. Links, rechts, boven, onder, binnen en buiten… We zien dek A tot en met G en komen tot in de stuurhut aan toe. Het is geweldig en overweldigend: zo groot!

Na een hapje en een drankje worden we met een riviercruiseboot terug naar ‘onze’ boot gebracht en hebben we kort de tijd om in onze hut van ‘lounge suit’ om te kleden naar ‘black tie’. Voor de tweede keer die dag ‘op chic’ worden we naar het drijvende paviljoen bij de Pioneering Spirit gebracht.

Eerst aperitief en aansluitend het diner. We maken kennis met de onbekende tafelgenoten, genieten van heerlijk eten, nippen van bijpassende drankjes, kijken naar het entertainment en luisteren naar de muziek. Overal om ons heen, in elk detail, tot aan het eten op ons bord, is het hart van Pioneering Spirit aanwezig.

Het is al na middernacht wanneer we onze tafelgenoten gedag zeggen, jassen ophalen en met een partyschip Contessa naar de kade worden gebracht. Onze spullen halen we op in de hut en we stappen in de auto om naar huis te rijden. Wat een indrukwekkende en bijzonder mooie dag! Wat een indrukwekkend en bijzonder mooi schip! Het grootste schip!

Afbeeldingen via Google, http://www.nlrtm.nl en foto’s en filmpje in eigen beheer.
© Margo Hermans, maart 2015

Wil je niets missen? Je kunt me volgen via Facebook, PinterestGoogle+, Bloglovin, WordPress of Instagram. Of meld je – hier rechts op deze pagina via de button ‘volg Margo’ – aan om via e-mail een bericht te ontvangen over mijn nieuwste artikel.


 

, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

11 reacties op “Inauguration ‘Pioneering Spirit’”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Wat leuk dat je dit hebt meegemaakt! Wat een ervaring, wat zag je er mooi uit en wat een mooi hoedje 🙂 !!

  Geliked door 1 persoon

 2. MichielZiet Zegt:

  Wow, wat is dit bijzonder! Ik had er ook wel willen rondlopen.

  Geliked door 1 persoon

 3. allergenenhardloper Zegt:

  Mooi verhaal over een indrukwekkend schip! Is er op het dek nog wat ruimte om te kunnen hardlopen? 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Margo Hermans Zegt:

  Dit blog is herplaatst op de website http://www.nlrtm.nl (een online platform) via http://nlrtm.nl/inauguration-pioneering-spirit/

  Like

 5. Joolzz Zegt:

  Allemachtig, wat een gevaarte!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel Goris Zegt:

  Wat een prachtig gevaarte. Zo’n staalconstructie is een promotie van ons land.

  Geliked door 1 persoon

 7. Karel Goris Zegt:

  Wat een prachtig gevaarte. zo’n havenkraan is pure promotie van ons land.

  Geliked door 1 persoon