Rennen door De Sluiskiltunnel

11 maart 2015

Blog

Sinds 2011 wordt er gebouwd aan De Sluiskiltunnel. Een tunnel onder het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Op 23 mei 2015 wordt deze tunnel officieel geopend. Aan hardlopers en wandelaars de primeur om op zaterdag 7 maart er doorheen te lopen en wandelen. Ook ik was van de partij!

Zaterdag 7 maart, Terneuzen. Ik voel dat er een flinke wind waait, wanneer ik om kwart over acht uit mijn auto stap. Ondanks dat de temperatuur zo’n acht graden is, voelt het erg fris aan. Binnen bij Skidôme begint het al druk te worden. Daar halen we onze herinnering op. Geen startnummer: het is geen wedstrijd en er is geen tijdswaarneming. Het is een prestatieloop, zoals dat heet. De herinnering – een vaantje – moet goed zichtbaar opgespeld worden. Zonder vaantje geen toegang tot De Sluiskiltunnel.

Om negen uur zijn we weg! Heb ik het startschot gemist? Of was er geen? Hoe dan ook, we rennen! Zeshonderd hardlopers – meesten in veiligheidshesjes – is een slinger die opvalt in het Zeeuws-Vlaamse landschap. Het pad is smal en tempo maken is geen optie. Maar na verloop van de eerste kilometers vallen er hier en daar wat gaten en is het mogelijk om lopers te passeren. Rond het punt van drieënhalve kilometer is er een keerpunt. Leuk om de tegemoetkomende lopers in het gezicht te kijken en bekenden te groeten!

Het zes kilometerpunt ligt dicht bij de ingang van de tunnel. Elke buis heeft twee rijstroken. De lengte van de totale tunnel, inclusief toeritten, is 1.330 meter. Het diepste deel ligt ruim 33 meter beneden NAP. De hellingsgraad is zeker vier procent; het naar beneden rennen gaat lekker. Het voelt bijzonder om de tunnel in te rennen, terwijl hij nog niet geopend is. Ik probeer goed rond te kijken bij deze ‘once in a life-time’-ervaring.

Al gauw zie ik het diepste punt van de tunnel en het begin van de weg omhoog… Natuurlijk heeft deze ook een hellingsgraad van vier procent. Tempo iets laten zakken, knieën hoog tillen en rechtop blijven lopen. En eraan denken dat er ook nog een tweede tunnelbuis gelopen moet worden… Aan het einde van de tunnel is er licht. Het voelde heerlijk om de frisse buitenlucht weer in te ademen.

Een scherpe bocht naar links door de opening in de vangrails en gelijk de afdaling in de tweede tunnelbuis. Heerlijk om weer naar beneden te rennen. Niet nadenken; gewoon lekker gaan. Ook het tweede pad omhoog valt niet mee, maar toch blijven we redelijk op tempo lopen.

Na het uitlopen van de tweede tunnelbuis lopen we een hele lange sliert wandelaars tegemoet. Zo’n veertienhonderd wandelaars doen mee! Een indrukwekkende hoeveelheid tegenliggers!

We lopen nog zo’n twee kilometer en zijn dan bij het eindpunt van de prestatieloop. Mijn horloge geeft aan 10,06 km in een tijd van 0:57:16. Tevreden sta ik aan de finish.
Samen drinken we koffie en praten we nog even na.

Foto’s via Koesterchallenge en Johnny Dooms.
© Margo Hermans, maart 2015
, ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

14 reacties op “Rennen door De Sluiskiltunnel”

 1. beaunino Zegt:

  Knap weer hoor. Leuke ervaring. Een mooie oefening voor de Dam tot Dam 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Leuke ervaring, goede training 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. jjmharmsen Zegt:

  Geweldig Margo! Mocht ik deze tunnel een keer inrijden, dan zal ik aan deze prestatieloop denken!

  Geliked door 1 persoon

 4. wilcoscharitychallenge Zegt:

  Mooie tijd en fijn dat je gewoon door zo’n tunnel kan! Primeur in dat deel van Nederland ;)!

  Geliked door 1 persoon

 5. Nadia Bleyenberg Zegt:

  Weer erg leuk omschreven! Kan ik het, ondanks dat ik er niet bij was, toch een beetje meebeleven 😃

  Geliked door 1 persoon

 6. T&D draakje Zegt:

  Het lijkt me een heerlijke ervaring, ook al loop ik niet hard. Ik had voor de wandeloptie gekozen 🙂 Kan me voorstellen dat je tevreden bent met het resultaat en een herinnering om niet meer te vergeten rijker!

  Geliked door 1 persoon

 7. Dray Zegt:

  Bijzondere run en ook nog eens twee hellingbeproefingen.. 😉

  Geliked door 1 persoon