Laatste keren

8 juli 2015

Blog

Over de buikpijn die ik soms krijg van de snelheid waarmee zoonlief groot wordt schreef ik al eerder in mijn blog ‘Het middelbaar’. De buikpijn is op dit moment niet minder, maar wel anders. Het vormt zich rondom afscheid nemen en laatste keren…

Elf jaar Juultje. Eerste vier jaar lang drie dagen per week naar de dagopvang. Daarna drie keer per week naschoolse opvang en de laatste maanden nog twee keer per week. Wat heb je het daar gaaf gehad. Wat heb je leuke dingen gedaan. En wat baalde je de laatste maanden dat je daarheen moest blijven gaan. Je voelde jezelf te groot voor bij de ‘kleintjes’. Maar er was geen andere oplossing. Wat heb je er naar uitgekeken om niet meer te hoeven. En nu is het zover. Je hebt getrakteerd. Zowel naar de juffen als de kinderen heb je gezwaaid. Je liep naar buiten en ik voelde je denken ‘tot nooit meer’. Tranen kreeg ik ervan in mijn ogen. Eind 2003 – toen ik je voor het eerst naar Juultje bracht – lijkt nog zo dichtbij.

Acht jaar basisschool. Niet al die jaren dezelfde school; onderweg – bij de overgang van groep vijf naar zes – was er een wisseling. Acht jaar lang zag ik je vol energie en – bijna altijd – vrolijk het schoolplein op lopen. In die acht jaar veranderde je van een blonde krullenbol in een lange smalle puber. Volgende week loop je voor de laatste keer het schoolplein op. En wat zul je vrolijk en vol energie zijn wanneer je voor de laatste keer het plein afloopt! Klaar om naar ‘het middelbaar’ te gaan.

Al die jaren zaten we samen in de auto. ’s Morgens bracht ik je weg en kletsten we over wat de dag zou brengen. ‘s Avonds in de auto praatten we over hoe de dag was. Ik vroeg je naar de leuke dingen, de stomme dingen, je punten en je huiswerk. Nog maar een paar keer samen in de auto ’s morgens en ’s avonds. Wat zal ik onze autoritjes missen… Straks ga je op de fiets naar de middelbare school.

Foto in eigen beheer.
© Margo Hermans, juli 2015
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

24 reacties op “Laatste keren”

 1. Annet Doens Zegt:

  ….k kan t me goed voorstellen zo je het schrijft meisje x

  Geliked door 1 persoon

 2. Regenboogvlinder Zegt:

  Oh ik snap dit zo goed! Maar elke leeftijd is leuk en gebeuren er weer nieuwe dingen. Maar ik had nogal eens heimwee naar de tijd dat mijn kinderen een jaar of 3-4 waren toen ze die leeftijd hadden als jouw zoon nu. En dat ervaar ik nu weer met mijn kleindochters…😟

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Mooi hè al die fases… Het feit dat we met heimwee terugdenken betekent dat we genoten hebben van de fase 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Regenboogvlinder Zegt:

    Ja joh, ik heb ook echt genoten van alle fases hoor! Klopt dus wel wat je zegt. Een van mijn schone zussen zegt altijd.. jij weet zoveel van toen je kinderen klein waren en dat klopt ook. Maar ik heb er dan ook van genoten, zij in mijn ogen niet, was alleen maar bezig met haar huis en huishouding, nou dat kwam bij mij op een latere plek hoor!
    Blijf genieten hoor Margo! 🙂

    Geliked door 1 persoon

 3. Myriam Zegt:

  Ja, het is elke keer weer een beetje loslaten….

  Geliked door 1 persoon

 4. Wildcard Zegt:

  ze worden snel groot hé (en wij sneller oud) 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. beaunino Zegt:

  Een goed begin is het halve werk! Zo fijn als anderen je kind aardig vinden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Morgaine Zegt:

  Het klinkt misschien gek, maar ik was zelf ook altijd blij als er weer een nieuwe fase in ging, vond ik het net zo spannend als zijzelf, vooral van basis naar middelbaar, dan zag ik het van mijzelf ook weer en kon ik alleen maar glimlachen, ja er word iets afgesloten, maar heel veel nieuwe eerste keren komen ervoor terug 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Ook ik kijk uit naar het nieuwe hoor! Ben ook reuzebenieuwd hoe zoonlief zich verder ontwikkeld. Maar mij steeds een beetje minder nodig hebben, is soms best een beetje ‘ingewikkeld’…

   Geliked door 1 persoon

 7. Joyce Zegt:

  mooi! kan me voorstellen dat het raar gevoel is 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. MichielZiet Zegt:

  Het hoort bij het opgroeien zeggen ze dan, maar als ouder zijnde voel ik met je mee.

  Geliked door 1 persoon

 9. Wanda Zegt:

  Wij hebben zelf geen kinderen maar hoor dit soort verhalen natuurlijk wel van mijn collega’s en hoe dan met name de moeders er wel moeite mee hebben om hun puber ineens zo los te laten…
  Komt vast allemaal op zijn pootjes terecht!

  Geliked door 1 persoon

 10. kariendamen Zegt:

  Gaat zo snel, ik heb een traantje weggepinkt

  Geliked door 1 persoon

 11. Ivar wakker Zegt:

  Het is te hopen dat de school dan in de buurt is.
  Zo’n grote tas achterop de fiets!
  Dat is dan wel geen driewieler meer, maar toch…
  En dan de gangen door, ieder uur een ander lokaal.
  Wederom de tas met boeken mee,
  Ze zien je lopen, of eigenlijk niet. Brugpiepers
  worden over het hoofd gezien, wandelende schooltas.

  Like

 12. Rob Alberts Zegt:

  Kinderen worden groot en de ouders worden ouder.
  De mooie herinneringen blijven.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Voor het eerst | Margo Hermans - 2 september 2015

  […] mijn moederhart een aantal weken geleden al pijn bij het afscheid nemen van het oude vertrouwde (laatste keren); doet mijn hart – of vooral mijn buik – nu pijn bij deze eerste […]

  Like