Olympische Spelen in het dorp

22 juli 2015

Blog

Iedere ouder in het dorp weet het; het eerste weekend van de zomervakantie staat ‘tentenkamp’ op de agenda. Een weekend vol activiteiten voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit jaar stonden zowel de Olympische Winterspelen, als de Olympische Zomerspelen, op het programma!
In totaal namen 27 kinderen deel aan het kampeerweekend; zoonlief was van de partij. In een dorp met slechts 350 inwoners is dat een mooi aantal! De oudste kinderen – bovenbouw basisschool – waren er 2 nachten; de kleinsten – onderbouw – waren er 1 nacht.

Vrijdagavond rond de klok van 6 uur verzamelden de oudsten zich op het grasveld rondom de tenten. Indelingen waren gemaakt en spullen werden in de juiste tent gelegd. Volgens mij deden de meisjes dat een stuk keuriger dan de jongens… Een klein uurtje later stapten 18 kinderen en de begeleiders van deze activiteit in de auto voor het eerste onderdeel: Olympische Winterspelen. Bij Skidôme in Terneuzen, in een temperatuur van -4 graden, Celsius hadden de jongens en meiden de grootste lol.

Terug in het kamp werd het rond de klok van half 1 ’s nachts weer rustig. En nooit eerder gebeurd, maar nu werden de eerste kampeerders pas tegen 8 uur ’s morgens wakker! Na het ontbijt arriveerden ook de jongste kinderen. Iedereen werd evenredig naar leeftijd verdeeld over 5 groepen en de eerste opdracht volgde: maak de puzzel en je weet tot welk land jij met je team behoort. Puzzel werd gelegd, vlag getekend en gekleurd en een heuse opening volgde. De Olympische Spelen waren nu echt begonnen.

Iedereen stapte op de fiets op weg naar een strandje langs de Westerschelde; een strand dat er alleen bij eb is. Volleybalnetten stonden gereed, velden waren uitgetekend en spelregels voor de toernooitjes beachvolleybal werden uitgelegd. Hoe geweldig is dat, op het ‘Putjesstrand‘ mogen volleyballen met kinderen uit het dorp! Ook lunchen deden ze op het strand; broodjes werden uit het vuistje gegeten. Daarna fietsten de kinderen terug naar de kampeerplek midden op het dorp.

’s Middags stond er vossenjacht op het programma. De kinderen liepen in landengroepjes op zoek naar spelletjes door het dorp. Bij elk spelletje kon je als land punten verdienen. Na het avondeten was het de beurt aan mij met nog 3 andere ouders. We hadden een spellen- en opdrachtenparcours bedacht. Eerst 3 waterspellen – ze waren niet bij het water weg te houden – en daarna nog een aantal ‘droge’ spelletjes. Rond half 10 was het de hoogste tijd voor de puntentelling en volgde een heuse prijsuitreiking. Een medaille met zowel het logo van de Olympische Spelen, als het logo van Ossenisse, was er voor elk kind.

Om half 11 ’s avonds was iedereen weer bij het kampement. Het kampvuur brandde en de verhalenverteller stond gereed. Hij vertelde een zelf geschreven verhaal, over de reis dat het Olympisch vuur aflegde om van Athene in Ossenisse te komen. Een verhaal waarin elk kind, zoals gebruikelijk, een rol speelt. Ze luisterden allemaal ademloos en veerde op bij het horen van zijn of haar naam. Marshmallows werden aan stokjes geprikt, geroosterd boven het vuur en opgesnoept. Langzaam verdwenen de kinderen één voor één in hun tent; de meesten waren doodmoe na een hele dag buiten in de weer te zijn geweest.

Een enkeling waagde het om ‘keet te schoppen’, maar de nachtwakers waren alert. ’s Morgens was iedereen weer bijtijds uit de veren en na het ontbijt werd het tentenkamp opgebroken. Tijd om naar huis te gaan.

En zoonlief? Die heeft de rest van de zondag slechts op de bank gehangen! Tevreden, maar moe!

Foto’s Brigit van den Broek, filmpje in eigen beheer
© Margo Hermans, juli 2015
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

17 reacties op “Olympische Spelen in het dorp”

 1. MichielZiet Zegt:

  Leuk verslag! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Mooi verslag, mooi initiatief van de ouders! Volgens mij is Ossenisse een hechte gemeenschap waar het heerlijk wonen is!

  Geliked door 1 persoon

 3. Contramin3 Zegt:

  Was ik maar weer klein. ….

  Geliked door 1 persoon

 4. Myriam Zegt:

  Klinkt heerlijk!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Jaixy Zegt:

  Super leuk voor de kinderen

  Geliked door 1 persoon

 6. kariendamen Zegt:

  Wat een heerlijk leven in Ossenisse

  Geliked door 1 persoon

 7. Patty Zegt:

  Leuk zeg! Die kids zullen zeker genoten hebben 🙂 (En de ouders van de rust de dag erna 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 8. Jenn Zegt:

  Hihi, olympische winterspelen in de zomer. Leuk! Als ik zulke dingen lees zou ik best weer kind willen zijn…

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Roomie | Margo Hermans - 27 juli 2016

  […] onder andere Olympische Spelen, China, Cowboys en Indianen en Zigeuners was dit jaar het thema van het tentenkamp op het dorp […]

  Like