Zeehondensafari op de Westerschelde

27 augustus 2015

Beleven, Blog, Wereldbol

Vroeger reed je in Perkpolder met de auto de pont op. Deze bracht je van Perkpolder naar Kruiningen, en weer terug. Sinds de pont niet meer vaart, was ik daar nooit meer aan boord van een schip gegaan. Tot een zondag in augustus. Toen we op zeehondensafari gingen.

Het schip ‘Mps. Onderneming’ van De Atol lag glanzend in de zon gereed in de haven van Perkpolder. Om kwart voor één voldeden we het bedrag contant en stapten we aan boord. Met zo’n vijftig passagiers maakten we tegen de klok van één uur de afvaart. Schipper Nils vertelde ons het plan voor die middag: Van Perkpolder als eerste koers zetten richting Hansweert en daarna richting zandplaat Molenplaat. Op deze plaat zijn meestal de zeehonden te zien.

In zo’n drie kwartier maakten we de oversteek over de Westerschelde. Met 27 graden Celsius en zeewind was het heerlijk vertoeven aan dek. Soms vond ik heb best spannend wanneer we tussen zo’n groot containerschip, enkele binnenvaartschepen, en een gastanker voeren.

Toen we in de buurt van de Molenplaat arriveerden, kregen we de zeehonden al gauw in het vizier. Schipper Nils vertelde ons vooral geen lawaai aan dek te maken, zodat de zeehonden niet zouden schrikken en wel zouden blijven liggen.

De schipper manoeuvreerde zijn schip zo dicht mogelijk bij de zeehonden die op de zandplaat lagen te zonnen. Op zo’n vijftig meter afstand, schat ik, keken zij naar ons en wij naar hen. Even tellen leerde ons dat er zeker vijfenveertig lagen. Zwart van vacht waren de jonkies; de anderen de ouderen.  Schipper Nils voer recht op de plaat af, draaide af, keerde om en nog eens om, zodat we allemaal een goed zicht op de zeehonden hadden.

Daarna stuurde hij het schip richting Hoedekenskerke waar we zicht hadden op de oude haven. Hij keerde om en voeren we voor een laatste keer langs de zeehonden. Vervolgens maakten we wederom de oversteek; dit keer van Hansweert naar Perkpolder.

Wat is het mooi om gewoon in je ‘achtertuin’ – Westerschelde – zeehonden te kunnen spotten! Tot vorig jaar wist ik niet eens dat er zoveel in de Westerschelde leven. Laat staan dat je een safari kunt boeken om ze te bekijken. Echt een aanradertje!

Zeehonden spotten op de Westerschelde ♥ ♥ ♥ ♥

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, augustus 2015
, , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

23 reacties op “Zeehondensafari op de Westerschelde”

 1. @matroosbeek Zegt:

  Altijd leuk, zeehonden spotten! Zo’n spannende vaart naar de zeehonden die op de zandplaten liggen te zonnen, kan ook in Breskens met ‘de Festijn.’ http://www.defestijn.nl

  Geliked door 1 persoon

 2. Peter de Lannoy Zegt:

  Lekker geschreven, leuk verhaal mooie foto’s over ontdekkingen zo dichtbij huis ! Echt geweldig die koppies allemaal, en zoveel bijelkaar! Wat zou er nu juist daar zo aantrekkelijk zijn om te verblijven…. Of waren ze er altijd al !?

  Geliked door 1 persoon

 3. Alice B. Zegt:

  Hoe heerlijk moet dat niet zijn! en dan nog kort bij je huis. Plezier moet dus niet altijd ver gezocht worden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mari Durieux Zegt:

  wat mooi!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Sabine Zegt:

  Leuk zeg! Wat je al allemaal niet in Nederland kunt doen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. kurpershoekirma Zegt:

  Mooie foto’s. En Nederland is best mooi (bij mooi weer, is mijn bescheiden mening).

  Geliked door 1 persoon

 7. Morgaine Zegt:

  Oh wauw, nooit bij stil gestaan dat ze daar bij jullie ook zitten, automatisch denk je aan de wadden eilanden, of tenminste ik dan 😉

  Prachtig mooi en lief, en ook al zouden ze weg gaan, je krijgt toch dat gevoel, ik wil ertussen liggen en zitten, hahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 8. jesh stg Zegt:

  O my goodness, never knew that there were sealions at the Westerschelde.!My childhood place were Arnemuiden and Goes.

  Geliked door 1 persoon

 9. naiseschrijft Zegt:

  Toch leuk hoor.. Zeg al jaren dat we daar ook eens heen moeten, maar voor ons zo ver weg. Alleen nu ik dit lees.. Misschien toch.. Binnenkort..

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. d’Ossekoppenloop met zoenen van Luuk | Margo Hermans - 14 september 2016

  […] zo’n twee kilometer was daar de eerste en gelijk de hoogste helling: de dijk langs de Westerschelde. Blij dat ik een looptempootje  kon aanhouden! Heerlijk om bij het boven komen een bries te […]

  Geliked door 1 persoon