Voor het eerst

2 september 2015

Blog

Deed mijn moederhart een aantal weken geleden al pijn bij het afscheid nemen van het oude vertrouwde (laatste keren); doet mijn hart – of vooral mijn buik – nu pijn bij deze eerste keer!

Het einde van de schoolvakantie naderde. Al een aantal dagen had ik zo’n weeïg gevoel. Elke keer, wanneer ik naar hem keek, zag ik het weer… Niet meer, in de verste verte niet meer, die kleine jongen met de blonde krullen; een echte grote tiener is wat ik zie! Een lang lijf, lange ledematen en een nieuwsgierige en open blik. Klaar voor het echte werk: het middelbaar!

Dinsdagochtend 1 september was het dan zover: zomervakantie echt voorbij en zoonlief klaar voor de volgende fase in zijn leven. Vrolijk werd hij wakker en in een rap tempo deed hij zijn ochtendritueel. Hij stapte op de fiets, zwaaide even en weg was hij. Op naar de middelbare school. Best een slikmomentje…

De dag duurde maar lang vond ik. En natuurlijk kreeg ik geen berichtje. Ook niet nadat ik voor de twintigste keer op mijn smartphone had gekeken. Maar gelukkig vertelde hij mij, toen ik hem zag, ook deze keer weer over zijn dag. Enthousiast was hij over z’n klas, de jongens, het kluisje en de pauze. En het verre fietsen? Tja, daar was hij iets minder enthousiast over…

Beeldmateriaal in eigen beheer en via Google.
© Margo Hermans, september 2015
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

14 reacties op “Voor het eerst”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Ik heb geen kinderen, maar kan me goed voorstellen dát het zo voelt bij jou als moeder….steeds meer loslaten en eigen weg laten gaan, spannend voor je zoon en voor jou…

  Geliked door 1 persoon

 2. Jaixy Zegt:

  Wat worden ze dan snel groot he?

  Geliked door 1 persoon

 3. VAN DICHTBIJ Zegt:

  Ahhh, dit moment had ik vorig jaar. Daar ging ze dan, achteroverhellend van de loodzware rugtas. Zelden heb ik zulke glinsterende ogen gezien als van haar, op weg naar haar leven. Geweldig.
  x

  Geliked door 1 persoon

 4. VAN DICHTBIJ Zegt:

  mooi en herkenbaar verwoord jouw gevoel 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Myriam Zegt:

  Ze worden zo snel groot hé

  Geliked door 1 persoon

 6. Hedwig Zegt:

  Pffff…. gelukkig ligt dit moment in de hele verre toekomst voor mij!

  Geliked door 1 persoon

 7. egoecho Zegt:

  Volgend jaar is het hier zover…. Nog maar even genieten van het laatste basisschooljaar 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Regenboogvlinder Zegt:

  Komt me bekend voor dat gevoel… 🙂
  Maar gelukkig went het snel hoor!

  Geliked door 1 persoon

 9. Morgaine Zegt:

  Moeilijk he, loslaten, haha

  Ik had daar niet zo’n moeite mee eerlijk gezegd, wetende wat voor een fijne tijd ik heb gehad juist in die periode van mijn leven ook, wenste en hoopte ik slechts dat mijn dochter ook dat mee mocht maken, ja en nee, totaal anders, en toch… weer een stukje meer volwassen ook 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 10. Mark Doornaert Zegt:

  Hoe oud ben je nu ook alweer als je naar het middelbaar gaat? Of in dit geval fietst? Twaalf?

  Geliked door 1 persoon

 11. tanjaslagter Zegt:

  En weet je wat helemaal raar is?
  Als jij naar je werk moet, maar je zoon nog thuis blijft, omdat hij het eerste uur vrij heeft…
  Of dat hij straks met de klas naar het buitenland gaat. Zonder jou…
  Loslaten is iets raars. Het is moeilijk, je wilt het eigenlijk niet, maar het vervult je ook weer met trots. Wat wordt mijn kind groot, zelfstandig, volwassen…

  Geliked door 1 persoon

 12. MichielZiet Zegt:

  Wat gaat het snel met kinderen. 🙂 Je zult wel super trots op hem zijn. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 13. Peter de Lannoy Zegt:

  Zo herkenbaar…
  En straks: hebben ze hun licht wel aan, reflectiejasje…
  En de lessons learned van “niet met meer dan twee naast elkaar, he!!” tot “bandenplakken voor beginners” ……
  Weetje, Margo…. Ik zou het zo over doen !!

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Leien dakje | Margo Hermans - 17 februari 2016

  […] september was het zover. Onze zoon stapte op zijn fiets en reed voor het eerst naar de middelbare school. Als mama had ik daar meer moeite mee dan hijzelf. Natuurlijk kijk ik […]

  Geliked door 1 persoon