Toffe tweede d’Ossekoppenloop

16 september 2015

Blog

In 2014 vond de eerste d’Ossekoppenloop plaats. Al gauw werd duidelijk dat dit een blijvertje zou worden in het dorp; een traditie was geboren in Ossenisse. Met een kernteam van zes leden en een groep van zo’n vijfenzestig vrijwilligers werkten we – in meer of mindere mate – aan de voorbereidingen dan de tweede editie. Op zaterdag 12 september was het zover!

In de aanloop naar het evenement waren we als kernteam druk met allerlei voorbereidingen. Daarnaast omvatte mijn taak vooral, samen met mijn buurvrouw, het regelen van tombolaprijzen. En de trimloop breed bekend maken via social media. Achteraf gezien beiden goed gelukt. Met een prijzentafel voor de tombola van meer dan tachtig items en een opkomst van 197 deelnemers waren we als organisatie weer dik tevreden.

Ook aan de supporters was er dit jaar gedacht. Actief werkte een groepje dorpsgenoten aan nevenactiviteiten: kraampjes gevuld met magnetische sieraden, honing, mozaïek, er waren bloemschikarrangementen en kruidenproducten. Je kon op de foto met uilen, genieten van djembémuziek en luisteren naar het eerste optreden van ’t Snisser Scharrelorkest. Eventueel onder het genot van het Snisse biertje ‘Kiplekker’.

Wandelaars startten zonder gezamenlijk startmoment. Om 14.45 uur klonk het startschot voor de kidsrun; een klein groepje kinderen renden letterlijk een rondje rond de kerk. Met luid applaus werden zijn binnengehaald! Daarna maakten de lopers zich klaar voor de start.

Om 15.00 uur klonk het startschot. Weg waren we! Mijn keuze was gevallen op de middellange afstand: 7,8 kilometer. Een parcours door het dorp, de polder, buitendijks langs de Westerschelde en 700 meter onverhard. Ik had mijn oog laten vallen op de mooie roos bestemd voor de eerste dame op de afstand woonachtig in Ossenisse.

In de stroom van de start was mijn tempo hoog. Te hoog naar mijn zin. In de polder liet ik mijn tempo iets terugzakken. Na zo’n twee kilometer passeerde mijn ‘concurrente’ van het dorp mij. Al gauw had ik door dat haar bijhouden geen optie was en ik dacht: “Verdorie, daar gaat mijn roos… Wat is zij vooruit gegaan met hardlopen!”.

Na zo’n tweeënhalve kilometer ging het parcours over van ‘landkant’ naar ‘buitendijks’. Wat een wind tegen! In het zog van twee lopers kon ik mijn tempo de anderhalve kilometer buitendijks langs de Westerschelde redelijk hoog houden. Jammer genoeg liepen zij de korte afstand. Vanaf toen stond ik er alleen voor.

Gelukkig lukte het mij om mijn tempo redelijk constant te houden, ook op het onverharde deel. Het laatste stuk door de polder hadden we wind mee. Met de kerktoren van het dorp in mijn vizier was dat zalig lopen! De laatste honderden meters waren leuk! Veel dorpsgenoten waren vrijwilliger en de aanmoedigingen hielpen!

De laatste hoek om, een sprintje naar de finish en mijn gps-horloge uitdrukken! Met een gemiddeld tempo van 10,6 op een afstand van 7,8 kilometer was ik tevreden.

Meedoen aan de hardloopwedstrijd in mijn dorp is toch echt wel heel erg tof!

Beeldmateriaal via d’Ossekoppenloop, Solveign Buysschaert, Karin Driessens (Karma Fotografie), Jan van der Hooft (Jean de la Tête fotografie), Mark Missoorten (Karma Fotografie), Marja Jansen en Looptijden.nl.
© Margo Hermans, september 2015
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

21 reacties op “Toffe tweede d’Ossekoppenloop”

 1. Mark Doornaert Zegt:

  Ossenisse? Dat moet ik even opzoeken op een landkaart vrees ik. Liefst onder het genot van het Snisse biertje ‘Kiplekker’ al ken ik dat ook al niet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Knap gedaan, Margo!
  Telkens als ik iets over het reilen en zeilen in je dorp lees proef ik de saamhorigheid daar (misschien ook een hoge mate van sociale controle?), dan besef ik weer hoe anoniem en ‘alleen’ wij hier wonen.

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho Zegt:

  Het slaat verder nergens op, maar bij het zien van de route op de kaart, moest ik denken aan de hoes van Pink Floyd (Division Bell) 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Jaixy Zegt:

  Super zeg!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Annet Doens Zegt:

  Top gedaan hoor Ossekopje; de mede-organisatie, en het lopen!  xx

  Verzonden vanaf Samsung Mobile

  Geliked door 1 persoon

 6. Hedwig Zegt:

  Wat cool dat je hieraan hebt meegewerkt! & leuke foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 7. Morgaine Zegt:

  Helemaal super, en dat rondje om de kerk, weet je wel hoe groot sommige gebouwen kunnen zijn? hahaha Al was het voor kids, dan zou ik zomaar helemaal op kunnen zijn.

  Respect voor jou! Ik blijf wel fietsen 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 8. Wanda Zegt:

  Petje af hoor! Ik dacht ooit dat hardlopen misschien wel iets voor me zou zijn ondanks mijn gewicht maar toen ik problemen kreeg met mijn knieën in de vorm van ontstekingen, heb ik dat maar uit mijn hoofd gezet en hou ik het bij gewoon wandelen…

  Geliked door 1 persoon