Moet papa weer naar Parijs?

18 november 2015

Blog

Het is maandag. Drie dagen na de aanslagen in Parijs. Zoonlief maakt zijn huiswerk. Net als ik, zit hij aan de keukentafel. Fris gewassen is hij, na zijn modderige voetbaltraining van deze avond.

Een dik Nederlands woordenboek ligt naast hem. Hij bladert vooruit en achteruit. Zoekt naar de betekenis van woorden en maakt zinnen met die woorden, nu hij weet wat ze betekenen. Uit het niets zegt hij ineens: “Parijs is nu gevaarlijk hè, mama?”. Ik vertel hem dat het er vrijdag inderdaad gevaarlijk was. Maar of het er nu gevaarlijk is, dat weet ik niet. Hij werkt door aan zijn opdrachten voor Nederlands. Maar ik zie aan zijn koppie dat hij aan het denken is. En hij kijkt zorgelijk.

Was hij al bang voor vliegen, na alle vliegtuigen die het afgelopen jaar naar beneden kwamen en wil hij met die reden geen verre reis meer maken, wordt het nu, vanwege de terroristische aanslagen zo akelig dichtbij, alleen maar erger. Zoonlief wil het liefst geen journaal kijken; sluit zich het liefst af voor de akelige gebeurtenissen in de wereld.

Even later volgt de vraag: “Moet papa deze week weer naar Parijs?”. Eerlijk antwoord ik, dat hij deze week daar niet heen moet. Ik zie een kleine zucht van opluchting.

Ik ken manlief zijn agenda niet voor de komende weken, noch de komende maanden. Maar eerlijk gezegd gaat het ook door mijn hoofd. Ik vind het op dit moment helemaal niet zo tof, dat hij met regelmaat de Thalys instapt die hem naar Parijs brengt. Dat hij daar uitstapt op Gare du Nord, in de metro stapt en uiteindelijk door het zakencentrum van Parijs wandelt…

 

 

Beeldmateriaal via run2australia, etsy.comwww.landscape-photo.net.
© Margo Hermans, november 2015
, , , , , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

19 reacties op “Moet papa weer naar Parijs?”

 1. shivatje Zegt:

  Die angst zit er bij iedereen in Margo. Net als hier in Antwerpen waar ook al meer meldingen komen van terreuraanslagen. Dit dan wel nog steeds zonder aanslag maar men ziet iedereen waakt en heeft angsten.
  En ik kan best begrijpen je zoon, geen nieuws angst om verre reizen te maken dat dit hem bezig houd.
  Proberen er zo goed mogelijk over te blijven praten met je zoon.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Wat een aangrijpend en eerlijk stukje Margo….de situatie maakt mij ook onrustig en een beetje angstig, vooral door de onzekerheid en willekeur…als wij volwassenen het al niet kunnen bevatten, hoe is het dan voor kinderen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Annet Doens Zegt:

  ….om eerlijk te zijn, ‘mis’ ik zelf het Nieuws ook het merendeel van de tijd… xx

  Geliked door 1 persoon

 4. Maret Zegt:

  Wat door die koppies gaat…. kan het me zo voorstellen. Zelf wonend vlak bij Kerkrade en regelmatig naar België waar ook een paar van die gasten zijn opgepikt voel ik me ook heel onrustig over dit alles. Hoewel ik me [nog] niet laat beperken in mijn bewegingsvrijheid speelt het wel de hele tijd op de achtergrond een [hoofd]rol.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mrs. Brubeck Zegt:

  Buiten de waanzinnig mooie foto’s, krijg ik rillingen van je stukje… Wat moeten onze kinderen wel denke van deze wereld??
  Stil….

  Geliked door 1 persoon

 6. Morgaine Zegt:

  En het is wel oké als hij in Amsterdam rond zou lopen dan… die dreiging is er ook of in andere grote steden… maar goed, mijn dochter heeft dus die angst en nee, je kunt er weinig over zeggen…

  Snappen doe ik het zeker, maar hier gaan die gedachten ook uit naar andere steden over heel Europa.

  X

  Geliked door 1 persoon

 7. Patty Zegt:

  Herkenbaar gevoel, ben ook blij dat mijn manneke zijn reis naar Frankrijk is uitgesteld naar volgend jaar…Niet vanwege de aanslagen, maar toch…fieeeeuw!

  Geliked door 1 persoon

 8. Jenn Zegt:

  Heftig om te lezen… In wat voor wereld groeit deze generatie kinderen op…

  Geliked door 1 persoon

 9. egoecho Zegt:

  Mad world…

  Geliked door 1 persoon

 10. Manon van Poecke-Koopman Zegt:

  op dezelfde manier, fris gedoucht na de training, aan tafel met een bak thee nog even zijn biologiewerkstuk doornemen, want ow wat is het pittig…mam wil je ff meekijken….en dan ineens….BAM ….heftig he in de wereld? zullen we met kerst maar niet naar Parijs gaan? Da’s goed lieverd…want het is inderdaad heftig om te bevatten wat er om ons heen gebeurd…..

  panisch voor vliegtuigen…dat is nu helemaal een feit…
  het nieuws….liever enkel het jeugdjournaal…en dat is al confronterend….wil hem niet leren zijn hoofd weg te draaien…maar wat een boel in je hoofd zo he…soms even wat minder zorgen en prikkels mag ook…
  ..denken en veel voelen…je hoeft de last van de wereld niet te torsen mijn lieve puppy…maar dat doe je al vanaf dat je geboren bent

  Geliked door 1 persoon

 11. Sabine Zegt:

  Echt naar dit. Kinderen…

  Geliked door 1 persoon

 12. Regenboogvlinder Zegt:

  Goh zo’n joch… natuurlijk is hij ermee bezig. Het komt ook allemaal zo dichtbij!
  Kan me voorstellen dat je niet blij bent als zijn papa weer naar Parijs moet… 😦

  Geliked door 1 persoon

 13. beaunino Zegt:

  Gister in Amsterdam was het ook heel angstig voor twee collega’s van mij in de metro. Ze reisden op verschillende tijdstippen maar er was beide keren enorm veel politie aanwezig.
  Zelf probeer ik het CS Amsterdam en de metro te ontwijken door de trein naar Muiderpoort te nemen., 1 station verder en dan loop ik of neem ik de tram.
  Dan maar een angsthaas.

  Geliked door 1 persoon

 14. Wilma Phillipson Zegt:

  Moeilijk, voor kinderen maar zeker ook voor ons om dit aan onze kinderen of kleinkinderen uit te leggen.

  Geliked door 1 persoon

 15. twinkelbella Zegt:

  Lijkt me zo pittig om zo’n vraag van je kind te moeten beantwoorden. Mijn zoontje is vier en krijgt er niets van mee, maar ik heb er regelmatig aan gedacht hoe je zoiets in hemelsnaam aan een kind moet uitleggen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla Zegt:

  Je weet niet wat er allemaal door het hoofd van kind gaat. Het lijkt mij ook bijzonder moeilijk om het hier over te hebben. Je bent helder en eerlijk geweest, wat mij betreft het belangrijkst als je met een kind praat.

  Geliked door 1 persoon

 17. Jaixy Zegt:

  Dat snap ik hoor!
  Sterkte.. Ook voor zoonlief die zich zoveel zorgen maakt.

  Geliked door 1 persoon

 18. Joolzz Zegt:

  Ik kan me voorstellen dat je er helemaal niet gelukkig mee bent nu!! De vriend van jongste moet in januari op uitzending (wij zijn een militair gezin…). Waarschijnlijk Mali. Zijn we allemaal ook niet zo blij mee nu… 😦

  Geliked door 1 persoon