Kerstkaarten

11 december 2015

Publicatie

Uit Nieuwsbrief ‘Minerva’ | Netwerk voor Directiesecretaresses in Zeeuws-Vlaanderen | december 2015

Jaren geleden besteedden we als bedrijf veel tijd aan het versturen van kerstkaarten. Verzendlijsten printte ik. Collega’s keken de lijsten na; er werd geschrapt en aangevuld. Kaarten kregen we via het hoofdkantoor aangeleverd. Adresetiketten plakte ik op de enveloppen. Op alfabetische volgorde zette ik enveloppen, elk voorzien van een kaart, in dozen. Collega’s kregen de dozen op hun bureau, haalden de enveloppen van hun contacten eruit en tekenden de kaarten. Het is lang geleden dat we zoveel tijd besteedden aan kerstkaarten.

Na verloop van tijd – lees: jaren – vroegen we onszelf af, wat is nu de meerwaarde van zo’n kaart. Hoe gaan we zelf om met een kerstkaart die we op het bedrijf ontvangen? Worden we eigenlijk blij van de kerstkaarten die we zelf ontvangen?

Al gauw kwamen we tot de conclusie dat de meerwaarde van die kaarten niet meer bestond. Ontvangen kerstkaarten circuleerden langs een paar bureaus, met veel geluk werden ze even opgehangen en nadien belandden ze met een grote boog in de papierbak. Zonde van de bomen, de tijd en het geld. Zeker niet duurzaam!

Tegenwoordig hebben we als bedrijf digitale kerstkaarten. Medewerkers kunnen zelf de digitale kaart toesturen aan hun zakenrelaties. Maar of daar nu echt veel gebruik van gemaakt wordt? Ik weet het niet…

Kerstkaarten

 

Beeldmateriaal via Twenty Somethin’.
© Margo Hermans, december 2015
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

16 reacties op “Kerstkaarten”

 1. @matroosbeek Zegt:

  Ik vraag het mij ook af Margo. De mailbox zit bij zovelen al overvol… dus gaat men al wat overbodig is, wegklikken – helaas ook de goedbedoelde kerstwensen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Waar ik voorheen meteen na Sinterklaas de kerstkaarten schreef en verstuurde, bemerkte dat ik steeds minder kaarten ontving, stuur ik nu sinds een paar jaar ook geen kerstkaarten meer….in mijn omgeving eigenlijk niemand meer…

  Geliked door 1 persoon

 3. Mrs. Brubeck Zegt:

  Daar stop ik niet mee…kerstkaarten zijn heerlijk om te krijgen en te geven 🙂

  Geliked door 2 people

 4. Jenn Zegt:

  Tot vorig jaar stuurde ik meer dan honderd kerstkaarten, de hele familie kreeg er een, inclusief de mensen die ik eigenlijk nauwelijks kende. En vorig jaar besloot ik opeens dat dat voor mij niet meer hoefde. Waarschijnlijk belande de kaart bij negen van de tien ontvangers bij het oud papier na kerst.
  En zo besloot ik vorig jaar voor het eerst om alleen kerstkaarten te sturen naar mensen die veel voor mij betekenen of mensen waarvan ik weet dat de kaart veel voor ze betekent. Ouders, vrienden, degenen die een dierbare verloren zijn of degenen die weinig contact met de rest van de familie hebben bijvoorbeeld. En de familieleden waar ik net wat meer contact mee heb dan de rest. En de kerstkaartenactie op mijn blog. Opeens had ik aan één velletje decemberzegels meer dan genoeg. Dus dit jaar doe ik het weer zo.
  Zelf word ik overigens heel blij van een kerstkaartje, ik bewaar ze ook altijd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jaixy Zegt:

  Ik weet t ook niet.
  Persoonlijk stuur ik wel kerstkaarten. Maar ik heb geen bedrijf….
  Vind het een leuk om ze op te hangen. Ze blijven ook tot na oud en nieuw hangen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Sabine Zegt:

  Ik vind kerstkaarten heel leuk om te krijgen en versturen. Nu gaat dat niet meer natuurlijk dus moet het wel digitaal. Ook leuk eigenlijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Patty Zegt:

  Ik stuur iedereen een gezellige mail en het bedrag wat ik normaal zou uitgeven aan kerstkaarten gaat naar een goed doel.

  Geliked door 1 persoon

 8. annie blokland Zegt:

  Als ik nu een selfie zoumaken dan heb ik een mooie kerstkaart met de pleister op mijn gezicht maar dat lukt me niet met mijn ipad van morgen 2 bulten weg gehaald Moet 2dagen laten zitten volgende week vrijdag gaan de hechtingen er uit als het er goed uit ziet de uitslag of het goed is komt later.

  Grt annie

  Like

 9. Bomma Zegt:

  Hier maak ik elk jaar met heel veel plezier mijn kerstkaarten zelf en gewoonlijk komt er nog een persoonlijke tekst in. Meestal krijg ik, op een enkele uitzondering te na, evenveel kaarten terug. Die hangen allemaal aan een lang lint dat dwars in de living is gespannen. Daar blijven die tot driekoningen en dan verdwijnen die in een bewaardoos.

  Geliked door 1 persoon

 10. annie blokland Zegt:

  Mijn 2de antwoord geef van al die onkosten van die kerstkaarten aan een goed doel

  Annie

  > Op 11 dec. 2015 om 17:40 heeft annie blokland het volgende geschreven:
  >
  > Als ik nu een selfie zoumaken dan heb ik een mooie kerstkaart met de pleister op mijn gezicht maar dat lukt me niet met mijn ipad van morgen 2 bulten weg gehaald Moet 2dagen laten zitten volgende week vrijdag gaan de hechtingen er uit als het er goed uit ziet de uitslag of het goed is komt later.
  >
  > Grt annie
  >

  Like

 11. Morgaine Zegt:

  Als ik kan stuur ik zeker wel een kaartje, dit jaar even niet, maar ik bewaar de meesten ook echt, nog wel een paar jaar in elk geval, een soort herinnering, maar ja, dat komt dus door handschriften nu ook, die ik niet meer zal zien op welke kaart dan ook… dus kostbaar om andere redenen.

  X

  Geliked door 1 persoon

 12. Regenboogvlinder Zegt:

  Ik stuur nog heel veel kerstkaarten naar iedereen die ze voorheen ook altijd van me kregen. En aan voor mij speciale mensen! Maar ik heb ook een lijst met bekenden etc die ik per mail een kaartje stuur. Lezen ze het niet, dat is hun zaak…

  Geliked door 1 persoon

 13. MissEvelineGirl Zegt:

  Ieder jaar vind ik het weer genieten; echte kerstkaarten schrijven én ontvangen. Echte post is zoveel leuker =). Ik zal het blijven doen. Gelukkig heeft ieder zijn of haar gedachtes hierover. Aan de digitale kerstkaart doen wij niet, maar mochten we ze ontvangen, dan wordt dat ook als attent ervaren ;-). xxx

  Geliked door 1 persoon

 14. Wanda Zegt:

  Al jaren denk ik erover om te stoppen met het versturen van kerstkaarten, puur omdat ik uitga van mezelf en dus ervan uitgaat dat iedereen ze naar de kerst weggooit en het daardoor eigenlijk best wel zonde is maar goed, post krijgen blijft aan de andere kant ook wel weer leuk dus ook dit jaar heb ik ze toch maar weer verstuurd…

  Geliked door 1 persoon

 15. Wildcard Zegt:

  Een kerstkaart… dat is ondertussen iets dat staat voor vervlogen goede tijden hé, zéker nu alles steeds maar duurder begint te worden…

  Geliked door 1 persoon