Dagdroom in uitvoering

27 januari 2016

Blog

Dromen deden ze. Over duurzaam wonen in een aardehuis. In de streek waar ze eerst woonden, konden ze – mochten ze – hun droom niet waarmaken. Daarom verhuisden ze. Reisden hun dagdroom achterna. En in Boekel, een plaats in Noord-Brabant op twee uur autorijden van hier, streken ze neer.

Tot driekwart jaar geleden had ik nog nooit van Boekel gehoord. Zaterdag waren we er. Een gemeente op de Peelrand in het oostelijk deel van die Nederlandse provincie. Een natuurgids leidde ons rond en vertelde – in zijn dialect – over de Peelrandbreuk. Ik heb vast een keertje niet zo goed opgelet bij aardrijkskunde…

“Het grootste deel van Nederland zakt, maar in het zuidoosten komt ons land omhoog. De Peelrandbreuk hoort bij een hele serie van parallelle breuken in het zuiden van Nederland en loopt ongeveer van zuidzuidoost naar noordnoordoost.”, vond ik op de website van Stichting d’n Eik.

In Boekel werken onze vroegere buren aan hun nieuwe toekomst. Samen met een groep mensen met dezelfde droom bouwen ze een heel nieuw ecodorp tegen de rand van een bos. Een dorp dat staat voor ‘een uniek, inspirerend Brabants voorbeeld voor duurzaam leven in verbinding’.

Voordat onze buren – zo voelt het nog steeds – in hun droomhuis kunnen wonen, zal er nog heel wat tijd overheen gaan. Al een half jaar werken ze samen aan het bewoonbaar maken van tijdelijke woningen. Wanneer deze gereed zijn, kan er verhuisd worden naar het terrein van het ecodorp. Daarna start de bouw van het boomhuttenhotel en restaurant. De verwachtte bouwtijd hiervan is zo’n twee jaar. Vervolgens start de bouw van de eerste wooncirkel, zoals zij dat noemen. Ook die bouw neemt twee jaar in beslag.

Een eenvoudig rekensommetje leert dat het nog minimaal vier jaar duurt voordat onze buren hun droomwoning gereed is. Diep respect heb ik voor hen die op deze duurzame wijze een heel nieuw dorp bouwen!

Meer lezen over onze buren die hun dagdroom waarmaken? Klik dan hier voor hun blog.

Beeldmateriaal via Ecodorp Boekel en in eigen beheer.
© Margo Hermans, januari 2016
, , , , , , , , ,

Over Margo Hermans

Op aarde ~ 1972 | Directiesecretaresse ENGIE ~ 1994 | Eega ♥ Han ~ 1997 | Schilderen & tekenen ~ 1998-2015 | Mama ♥ Stijn ~ 2003 | Hardlopen ~ 2009 | Medeorganisator VESTROCK ~ 2010-2014 | Eigen blog aangedurfd ~ 2014 | Minerva Netwerk Directiesecretaresses, lid werkgroep ~ 2014 | Redactielid De Snisser Courant ~ 2014 | Medeorganisator d’Ossekoppenloop ~ 2014 | Eindredactie De Snisser Courant ~ mei 2015

Bekijk alle berichten van Margo Hermans

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

28 reacties op “Dagdroom in uitvoering”

 1. Jaixy Zegt:

  Wat een mooie droom… En mooie dromen kosten tijd….

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 2. beaunino Zegt:

  Wat interessant. Prachtig als mensen hun droom najagen.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 3. Sabine Zegt:

  Heel leuk zeg! Zo mooi altijd als mensen gewoon hun dromen waarmaken!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 4. Rita Verstraeten Zegt:

  Diep respect voor Robert en zijn familie!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 5. egoecho Zegt:

  Dat ziet er prachtig en veelbelovend uit. Dromenbouwers, mooi!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 6. Corine Hout Zegt:

  Wat een mooie droom en natuurlijk nog mooier dat deze mensen hun droom realiseren.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 7. Christophe Wallecan Zegt:

  Mooie droom en een leuke blog!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 8. marleen hermans Zegt:

  knap dat iemand zijn dromen kan verwezenlijken

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 9. Bomma Zegt:

  Deze mensen hebben nog de moed om voor hun droom te gaan. Dat verdient enkel maar bewondering.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder Zegt:

  Hopelijk is die tijd ze ook gegund en kunnen ze daarna genieten van het moois wat ze hebben gecreëerd!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 11. Joolzz Zegt:

  Gaaf zeg! Boekel was voor bijna 20 jaar mijn buurtgemeente… 😉 Nu, sinds 5 jaar niet meer. Maar onze kinderen zijn er allemaal (in de buurt dus) geboren en getogen!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 12. Morgaine Zegt:

  Ik hoop dat alles mee zal werken, dit soort projecten zijn er, maar dan is er ook nog zoiets als een gemeente……….. en ja dit is al in Vara Kanniewaarzijn geweest dus, een ander project, met groen licht, uiteindelijk is het de gemeente die tegen werkt zijn de mensen failliet en zitten zelfs zonder baan omdat dit project teveel tijd kostte en de baas had daar last van.

  x

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: