Minder kilometers, wel tevreden

20 april 2016

Blog

16 april stond het evenement weer op de hardloopkalender: Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Voor de achtste keer werd deze georganiseerd; ik nam voor de zevende keer deel. Nog nooit eerder heb ik zoveel genoten tijdens dit hardloopevenement als afgelopen weekend.

Zeven jaar geleden nam ik deel aan de afwachtingsloop van 5 kilometer. Drie keer was ik onderdeel van een estafetteteam met z’n vieren. En twee keer eerder – in 2014 en 2015 – liep ik deze marathon samen met één loopmaatje. Telkens liepen we beiden een halve.

Dit keer was het plan ook met z’n tweeën deel te nemen; ik 30 kilometer en hij het laatste stuk van 12 kilometer. Helaas gooide een voetblessure bij mij roet in het eten en kon ik niet anders dan mijn doel bijstellen. Ik stelde mezelf de vraag: Wat is er eigenlijk belangrijk? Dit jaar 30 kilometer hardlopen tijdens de Marathon Zeeuws-Vlaanderen en opnieuw kans een blessure aan mijn voet op te lopen? En daarna in de lappenmand te zitten? Of relaxt – zonder tijdsdruk – een halve marathon lopen en genieten van de kilometers die wel lukken. Heel lang heb ik er niet over nagedacht. Ik koos voor de laatste optie.

Mijn loopmaatje startte in Hulst. Hij liep de eerste twee delen van de route; veel bos en onverhard. In 1 uur en 42 minuten liep hij 21,7 kilometer; ik stond – beetje dansend op de beats van ‘Bankie’ – te wachten bij het tweede wisselpunt. Het startnummer overnemen ging soepel en weg was ik!

Een paar meter asfalt, een veerooster over en een schelpenpad op. De wind waaide flink terwijl ik boven op het dijkje liep. Het was even lastig in het juiste tempo te komen; dit lag tussen 9 en 9,5 kilometer per uur, vond ik. Geen buzze geven, maar genieten van het mooie Zeeuws-Vlaamse land en van het feit dat ik wèl een halve marathon kon lopen.

Eerder legde ik mezelf bij dit soort evenementen altijd een tijdsdruk op. Ik wilde dat tempo aanhouden, ik wilde met die tijd finishen. Vanwege mijn voet was ik verplicht rustig te lopen; vooral niets forceren was het allerbelangrijkste. Wat is het dan heerlijk om gewoon om je heen te kijken, te genieten van het publiek en ja ook te balen van de wind. Wat maakt het uit iets langzamer te zijn, ik liep daar gewoon wel!

Bekenden die passeerden, ik die anderen passeerden. Complimentjes en aanmoedigingen onderling. Supporters die even mijn naam riepen; geeft altijd een boost. En geen regendruppel die viel. Wat was het fijn! Natuurlijk baalde ik van de wind boven op de dijk langs de Westerschelde. Maar met het centrum van Terneuzen – de finish – in zicht belette me ook dat niet om te stoppen met genieten.

Enkele tientallen meters voor de finish stond mijn maatje te wachten. Samen liepen we over de eindstreep. Beiden dik tevreden met onze behaalde resultaten.

Nummer 12 – Geniet: 30 kilometer hardlopen tijdens Marathon Zeeuws-Vlaanderen 2016niet gelukt

Beeldmateriaal in eigen beheer en via Marathon Zeeuws-Vlaanderen, Frank Morcus, Ron Salome, Sjap Marathon Zeeuws-Vlaanderen, Marco Pijpelink, Wies Menu.

© Margo Hermans, april 2016

, , , , , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

26 reacties op “Minder kilometers, wel tevreden”

 1. Jaixy Zegt:

  Heerlijk dat je zo ontspannen hebt kunnen lopen.
  Zonder dat je je blessure uitlokt.
  Genieten, dat is waar het echt om gaat.

  Geliked door 1 persoon

 2. @matroosbeek Zegt:

  Mooie foto’s en toch een mooie prestatie!

  Geliked door 1 persoon

 3. Patty Zegt:

  Toppie weer hoor !

  Geliked door 1 persoon

 4. MichielZiet Zegt:

  Well done! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Mrs. Brubeck Zegt:

  Wat knap van je, daar kan ik alleen nog maar van dromen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. marleen hermans Zegt:

  goed hoor Margo, en heel verstandig. Je hebt ook kunnen genieten. Gaat het daar ook niet om in het leven??? En je hebt het toch maar weer gedaan. Proficiat

  Geliked door 1 persoon

 7. Elsa Zegt:

  Goh, met tijdsdruk lopen, dat herken ik. En hoe lekker als je dat los kunt laten!

  Geliked door 1 persoon

 8. Suzan Bolleman Zegt:

  Goed gedaan hoor. Ik kwam, denk ik, te laat op de markt om jullie te zien binnenkomen. Heb nog wel Bram den Hamer met zijn dochter Bianca zien binnenlopen. Nieuw doel voor volgend jaar dan maar?

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Wij finishten voor Bram en z’n dochter; was je misschien inderdaad te laat. Leuk dat je wel even kwam kijken.
   En inderdaad… op naar volgend jaar!

   Like

 9. Bomma Zegt:

  Gefeliciteerd met je prestatie.

  Geliked door 1 persoon

 10. Frank Faes Zegt:

  Verstand komt met de jaren Margo. ik snap als loper heel goed je dilemma, soms is het beter naar je verstand en je lichaam te luisteren dan naar je gevoel. Ook in dit soort gevallen is het vaak: berouw komt na de zonde….., ik ben mezelf ook al op die manier al een paar keer tegen gekomen…

  Geliked door 1 persoon

 11. kurpershoekirma Zegt:

  Respect Margo… en op een verstandige manier gefinished.

  Geliked door 1 persoon

 12. Joolzz Zegt:

  Kilometers maken niet uit! Het lopen, dat telt!! Goed gedaan dus!!

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Doelloos | Margo Hermans - 4 mei 2016

  […] de halve marathon en de mudrun achter de rug is er bij mij nu weer even rust gekomen op het gebied van hardlopen. […]

  Geliked door 1 persoon

 2. Wens | Margo Hermans - 10 augustus 2016

  […] op de afstand van 26 kilometer. Ik was blij dat ik uiteindelijk op d-day toch nog voorzichtig een halve lopen […]

  Like

 3. Minder nerveus | Margo Hermans - 4 januari 2017

  […] het kopen van nieuwe hardloopschoenen en tal van behandelingen bij een osteopaat, kon ik gelukkig toch nog een halve lopen tijdens D-day. In de hoop dit keer blessurevrij te blijven, heb ik vooraf contact gezocht […]

  Like