Heuvelrug

25 mei 2016

Blog

Een echte trail lopen, zo één met hoogtemeters in een bosrijke omgeving, stond al lang op mijn wensenlijstje. Afgelopen weekend kwam het er eindelijk van! Om kwart voor zes stapte ik zondagochtend uit bed.

200 kilometer rijden naar Milsbeek voor een trail van 11 kilometer; mijn wederhelft verklaarde me enigszins voor gek. Echte heuvels zijn er nu eenmaal niet in Zeeuws-Vlaanderen!

Parkeren deden we in hoog gras. Ontvangen werden we in het propere voetbalhonk. Om 11 uur klonk het startsein voor de 11 kilometer van de Ketelwaldtrail. Ik had ondertussen begrepen dat van deze kilometers 95 % over onverhard terrein zou gaan.

De eerste helling was gelijk flink steil. Filevorming zorgde ervoor dat ik rustig stappend, zoekend waar ik mijn voeten kon plaatsen, naar boven ging. Het rentempo werd boven weer hervat en ik voelde dat het zwaar was. Na anderhalve kilometer was me duidelijk dat ik goed gekozen had deel te nemen aan de kortste afstand.

Wat was het bos mooi! Heel anders dan de bossen die ik ken in Zeeuws-Vlaanderen. Wat heerlijk om – telkens na die lastige klimmen – af te dalen en de zachte bosgrond te voelen onder mijn schoenen. Soms een pad te zoeken over de heuvelrug, te rennen langs een stromend beekje, af en toen een sprongetje maken en vooral te genieten van alles wat ik om me heen zag.

Plots liepen we het bos uit en daar stond een bordje ‘Niederlande’ met een pijl erbij ‘rechtdoor’. Waren we gewoon in Duitsland aan het hardlopen! Had me even niet zo goed voorbereid. Al gauw waren we weer in Nederland.

We liepen langs wijnranken, over de Sint Jansberg, keken naar overblijfselen van de Romeinse Villa en bewonderden de locatie van het Voormalig Herenhuis. Bij de verzorgingspost vulden we de watervoorraad en at ik banaan. De miezer was ondertussen overgegaan in lichte regen en deze zorgde voor wat verkoeling. Koeien keken ons nieuwsgierig aan en wandelaars lieten ons passeren.

Als kers op de taart liepen we door een veld vol boterbloemetjes. In de verte hoorden we de wedstrijdomroeper door de luidsprekers. De laatste tientallen meters liepen we door een schapenwei, staken we een bruggetje over en en liepen we dwars over het voetbalveld van Milsbeek; daar was de finish!

Ik vond het een geweldige ervaring mijn eerste trail. Ik kijk al uit naar een volgende!

 

Beeldmateriaal via Johnny Dooms (heeft altijd zijn camera mee), Ketelwaldtrail en in eigen beheer.
© Margo Hermans, mei 2016

Natuurgebied Ketelwald

Het gebied onderscheidt zich door het zeer gevarieerd natuuraanbod van water, heide, bossen en heuvels. Het mooie natuurgebied rondom de Sint Jansberg is een uniek gebied om te lopen, gelegen op de stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Een heuvelachtige streek die bestaat uit loof- en naaldbos. Het prachtige gebied verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichswald. Vanaf enkele hoogtepunten heeft u een prachtig uitzicht op de door houtwallen omgeven akkers en weilanden. In het natuurgebied bevindt zich watermolen De Bovenste Plasmolen, gebouwd in 1725. Het Pieterpad loopt eveneens door dit gebied.
Info via website van Ketelwaldtrail.

, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

20 reacties op “Heuvelrug”

 1. shivatje Zegt:

  Weer een mooi tochtje dat je gemaakt hebt in volle natuur.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. @matroosbeek Zegt:

  Dat ziet er daar echt mooi uit. Genieten!

  Geliked door 1 persoon

 3. Rob Alberts Zegt:

  Respectvolle groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Ellie Schmitz Zegt:

  Knap dat je dit parcours gelopen hebt, Margo! Onderweg zeker beloond door de prachtige natuur!

  Geliked door 1 persoon

 5. Mari Durieux Zegt:

  Wat leuk, ik moet er ook eens aan gaan geloven dat trailen

  Geliked door 1 persoon

 6. Patty Zegt:

  Hee, ik dacht dat je doelloos was? Doet ze ondertussen weer ff zo’n prachtig parcour lopen. Mooi hoor en wederom respect. X

  Geliked door 1 persoon

 7. Edward McDunn Zegt:

  Dat is wél genieten Margot, een fraaie foto verslag hoor.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jaixy Zegt:

  Wat een mooie tocht!!

  Geliked door 1 persoon

 9. marleen hermans Zegt:

  je prestatielijst wordt steeds langer, zwaar maar vast en zeker ook leuk.
  vanuit een warm Lissabon

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Lissabon! Heerlijk, met mooi weer!
   Het was zo leuk om te doen die trail in Milsbeek. Wel ver weg vanuit het Zeeuwse… Eigenlijk was mijn grens “niet verder dan 5 kwartier auto rijden voor een hardloopevenement”.

   Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Buiten mijn comfortzone | Margo Hermans - 1 juni 2016

  […] hardlopen, is vast wel duidelijk. Ik breid mijn comfortzone geregeld uit door aan dat hardlopen heuvels, modder en obstakels toe te voegen. Ik noem dit graag buitenspelen voor grote mensen. Daar geniet […]

  Like