Volendam op hardloopschoenen

29 juni 2016

Beleven, Blog, Wereldbol

Het jaarlijks landelijke voetbaltoernooi van ENGIE Services was de reden waarom ik zaterdag in Volendam was. Zoonlief voetbalde mee in het team van Bunnik en mijn wederhelft deed mee aan de penaltybokaal. Ook collega’s – voetballers – uit de regio waar ik werk vormden een team. Tof om elf voetbalteams om de wisselbeker te zien strijden, maar een hele dag enkel en alleen het voetbalveld van Volendam bekijken vond ik wat zonde. Daarom had ik mijn hardloopschoenen mee.

Volendam, ik was er  nog nooit geweest. Een goede voorbereiding is het halve werk. Via routeyou.com stippelde ik vooraf een route uit. Een rondje van ruim elf kilometer; als criterium had ik ‘historisch’ aangevinkt. Ik downloadde de route via de app van routeyou.com op mijn smartphone en voor de zekerheid printte ik de route toch even uit.

Het voetbalveld lag in de buurt van de haven. Water trekt altijd aan; eerst een kijkje nemen! Vanaf daar wilde ik mijn tocht starten, maar ik bleek enigszins moeite te hebben om op de route te komen. Na anderhalve kilometer was ik dan toch ‘en route’. Het eerste deel van wat ik zag in Volendam was niet historisch, noch interessant. Ik liep door verschillende woonwijken. Maar na zo’n drie kilometer kwam ik in de polder terecht: zwanen en hun kinders, paarden, koeien. Rust!

Ik passeerde het bord ‘Stelling van Amsterdam – UNESCO Werelderfgoed’ en liep zo Edam binnen. Wat een mooie plaats! Prachtige sluizen, bruggen, paraplu’s boven de straat, een kerk en historische huisjes. ‘Overal’ stopte ik even. Kijken, lezen op mijn app en foto’s maken. Ik was één van de vele toeristen, maar de enige al hardlopend.

In Edam ging de Voorhaven over in het Oorgat en via een smal sluisje bereikte ik de Keetzijde. Vanaf daar liep ik over de Zeedijk langs het water van het Markermeer. Wat mooi met al die boten op het water!

En zo liep ik weer Volendam binnen. Ik passeerde wederom een wielerronde, liep door enkele woonwijken en kwam via super smalle straatjes ‘Het Doolhof’ uit bij de grote trekpleister van het vissersdorp: de Dijk van Volendam met veel winkeltjes, restaurants en terrasjes, waar toeristen heen gaan vanwege de ‘authentieke sfeer’ en het uitzicht op de haven en het water.

Heerlijk vind ik het om een onbekende omgeving te ontdekken op hardloopschoenen. ♥margohermans margo hermans volendam edam hardlopen nederland toerisme routeyou

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, juni 2016
, , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

27 reacties op “Volendam op hardloopschoenen”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Zo hebben jullie als gezin een mooie dag gehad! Sportend en genietend 👍

  Geliked door 1 persoon

 2. @matroosbeek Zegt:

  Mooi! Een sportieve ontdekkingstocht!

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho Zegt:

  Mooi rondje! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Morgaine Zegt:

  Whahahaha ja Volendam, is mooi, maar dan wel de dijkarea inderdaad, waar het allemaal gebeurt en je de bekende Volendammers ook gewoon kunt zien zitten in het Grand Café als ze thuis zijn, al meerdere malen mee gemaakt, maar ja, ik ging er al met mijn opa en oma heen vroeger, even paling halen 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. marleen hermans Zegt:

  inderdaad een mooie omgeving. Lekker kaas gegeten in Edam of Volendam?
  En het visje ben je als echte Zeeuws- Vlaming toch zeker niet vergeten?

  Vast geen gezinsfoto in klederdracht laten maken in Volendam!!!!!!!!!!

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Hardlopen, ook al is het toeristisch, en kaas eten gaat niet helemaal lekker samen. Nog erger geldt dat voor vis 😉 Geen tijd – gemaakt – voor kaas, vis noch de foto in klederdracht. Maar ik ben wèl op verkenning geweest!!

   Like

 6. Billy Zegt:

  ik hou zelf niet zo van lopen, maar fietsen des te meer. Overbrug je ook veel grotere afstanden mee

  Geliked door 1 persoon

 7. Mari Durieux Zegt:

  leuk margo, een andere stad ontdekken en dan zelfs volendam of all places

  Geliked door 1 persoon

 8. Tessa Zegt:

  Eindelijk tijd om even rustig te lezen…. Leuk om te lezen en leuk met die foto’s erbij! Inspiratie.. 😉 Volgende keer toch ook maar eens de tijd nemen voor foto’s onderweg..

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts Zegt:

  Van Edam heb ik meer genoten dan van Volendam.
  Maar jij hebt een lekker rondje gelopen.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 10. Joolzz Zegt:

  In Volendam!! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 11. Roel van Dalen Zegt:

  Leuk gecombineerd, om zo je hobby en je ontspanning te doen en dan nog in een schitterende omgeving

  Geliked door 1 persoon

 12. Regenboogvlinder Zegt:

  Volendam is enig.. ik kom er al vanaf mijn jeugd. Soms zaten er jaren tussen maar de laatste jaren kom ik er zeer regelmatig. Ik voel me er thuis…
  Mooie foto’s! En het weekend was top dat kan niet anders!

  Geliked door 1 persoon

 13. Anneke Schrijft Zegt:

  Mooie foto’s! En wat een leuke en originele manier om een stad te verkennen..:)

  Like