Onderbreking

6 juli 2016

Blog, Kleur

Vijftien jaar! Zo lang volg ik les bij Toonbeeld, het beeldend instituut in Terneuzen. Ik wist niet precies wat ik wilde, maar wel dat ik vooral creatief bezig wilde zijn. Iets met tekenen of schilderen of zo. Dat vond ik vroeger op school ook altijd al erg leuk.

In 1998 startte ik aan het instituut. Ik koos toentertijd voor de cursus ‘algemeen tekenen en schilderen’, zodat ik dat ‘iets’ kon ontdekken. Ik kan me de eerste avond nog goed herinneren. In een halve cirkel zaten we om een stilleven heen: een ijzeren gieter met lelijke plastic bloemen erin. Ik keek eens bij mijn buurvrouw links, bij mijn buurvrouw rechts. Ik pakte mijn grafietpotlood en begon ook te tekenen.

Theo Jordans bracht me de beginselen bij van zowel tekenen, schilderen met aquarel, werken met pastelpotlood en -krijt en het schilderen met acrylverf op doek. Zeven schooljaren volgde ik les bij hem. Niet altijd volgde ik het programma van de avond, maar wel altijd kreeg ik adviezen om weer een stapje verder te komen in mijn werk. Wat heb ik veel geleerd van deze bevlogen en aangename man!
Het achtste jaar hadden we een andere docent; voor mij helaas geen match…

Volgens toen geldende regels van Toonbeeld maakte ik na acht jaar les de overstap naar Open Atelier. Een cursus waarbij één keer in de drie weken een docent aanwezig is. De rest van de tijd wordt er zelfstandig gewerkt en helpen cursisten elkaar. Wat viel ik met mijn neus in de boter met een docente als Lysandre Begijn. Persoonlijke aandacht gaf zij iedere deelnemer. Onder haar begeleiding veranderde mijn werk. Eerst schilderde ik vooral nog foto’s na. Later leerde ik door haar vanuit mijn gevoel te werken en niet bang te zijn voor abstract. Kijken naar een leeg doek, ontdekken welke kleuren en vormen die avond bij mij passen en dat met kwast en paletmes overbrengen. Ik keek altijd uit naar haar aanwezigheid!

Zien aankomen had ik het… Het nieuws dat mijn geliefde docente wegens tijdgebrek stopte met lesgeven. Ik was ontdaan. Vervanging voor de rest van het schooljaar werd gevonden. De begeleiding door deze docente niet inspirerend. In september 2015 startte ik met frisse moed; een nieuwe docent was gevonden.

Door veranderende privéomstandigheden stopte ik, vrijwel direct na aanvang van dat schooljaar, abrupt. Zwaar woog de beslissing om tegen mijn klasgenoten te zeggen dat ik stopte met schilderen. Want als ik op ‘stuur’ zou drukken, dan was het definitief. Met tranen in mijn ogen typte ik mijn WhatsApp-bericht…

De laatste les van dit schooljaar was maandag 4 juli. Traditioneel een avond vol zelfgemaakte lekkernijen, wijntjes en werkbespreking. Op mijn vraag of ik ook aanwezig mocht zijn werd positief gereageerd. Volgens traditie maakte ik Spaanse tomatentaart. Zonder schilderwerk, maar met taart, liep ik het klaslokaal binnen. Wat een warm welkom! Wat had ik alles en iedereen gemist!

Voor schilderles is volgend schooljaar nog even geen ruimte. Maar ik kijk ernaar uit om later weer bij deze groep te kunnen aansluiten. ♥

Beeldmateriaal in eigen beheer (schilderijen in lokaal zijn oude werken van medecursisten).
© Margo Hermans, juli 2016
, , , , , ,

Over Margo Hermans

Op aarde ~ 1972 | Directiesecretaresse ENGIE ~ 1994 | Eega ♥ Han ~ 1997 | Schilderen & tekenen ~ 1998-2015 | Mama ♥ Stijn ~ 2003 | Hardlopen ~ 2009 | Medeorganisator VESTROCK ~ 2010-2014 | Eigen blog aangedurfd ~ 2014 | Minerva Netwerk Directiesecretaresses, lid werkgroep ~ 2014 | Redactielid De Snisser Courant ~ 2014 | Medeorganisator d’Ossekoppenloop ~ 2014 | Eindredactie De Snisser Courant ~ mei 2015

Bekijk alle berichten van Margo Hermans

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

17 reacties op “Onderbreking”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Wat grappig dat we beiden een stukje schrijven over schilderen. De laatste tijd miste ik bij jou dat schilderen en wilde er al naar vragen….en zie, jij weidt er blogpost aan, mijn vragen beantwoord! Leuk dat je, als het mogelijk is, ook weer gaat beginnen!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 2. thuisbijdewilliams Zegt:

  Wat jammer dat je niet meer kan gaan, en zelf thuis verder?

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 3. Rob Alberts Zegt:

  Ik wens je snel weer genoeg schildertijd toe.

  Zomerse groet,

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 4. MichielZiet Zegt:

  Hopelijk kun je snel weer bij de groep aansluiten. 🙂

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 5. egoecho Zegt:

  Mooi. Een warm schilderbad!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 6. Ton Gardien Zegt:

  Dag Margo,

  Goed stukje.

  Heb je jouw werkstuk wel eens goed bekeken? Zwart, kleur is somber, donker, uitzichtloos. En dan zijn er cirkels, licht, oplichtend om je heen. Bijna de inhoud van jouw verhaal.

  Groeten, Ton

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

  • Margo Hermans Zegt:

   Hoi Ton, Wat fijn om me te laten weten wat jouw ogen in mijn werk zien! Wat bijzonder dat de inhoud van mijn verhaal in mijn schilderij terug te zien is. Zo had ik het dus nog niet bekeken. Dank je wel voor je reactie!

   Like

   Beantwoorden

 7. marleen hermans Zegt:

  fijn voor je, dat je weer zo welkom was in de groep (late reactie, tablet was stuk).

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 8. Morgaine Zegt:

  Fijn dat jij tot twee keer toe zo’n fijne groep hebt kunnen vinden, ik weet niet, ik heb twee keer cursussen of avonden gevolgd voor kortere tijd, basis en zo ook, eerste leraar ook geen match, maar ja het was maar 8 weken? Model en portret weer wel maar goed dat werd niet verlengd of zo en elke keer nieuwe mensen, geen vaste groep, die was er wel binnen de Kunstlinie en nog… maar ja die groep is vol en die groep zit zo waterdicht en is advanced…. ik kan die connectie niet vinden buitenshuis in elk geval, zo jammer, want dat was wel een eventueel doel….

  X

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: