Roomie

27 juli 2016

Blog

Na onder andere Olympische Spelen, China, Cowboys en Indianen en Zigeuners was dit jaar het thema van het tentenkamp op het dorp ‘Jungle’. Midden in het dorp verrezen de tenten, werden feestvlaggen opgehangen en stonden boodschappen voor drie dagen gereed. Kinderen arriveerden  op hun fiets. Ook al is het tentenkamp eigenlijk bedoeld voor de jeugd van de basisschool, dit jaar mochten ook de brugklassers van het dorp deelnemen. Onze zoon was van de partij.

Zoals gebruikelijk helpt van ieder gezin, waarvan een kind deelneemt, een ouder een dagdeel mee organiseren. Ik was ingedeeld bij de activiteit op zaterdagochtend. Samen met drie andere ouders bedachten we een spelprogramma in het buitenzwembad van Kloosterzande. Het bad was op zaterdagochtend exclusief voor ons. Spellen als schat duiken, botenrace, lopen over water en estafette noteerden we in ons draaiboek.

In de week voorafgaand aan het kamp stuurde een dorpsgenote mij een bericht, met de vraag of ik haar slaapdienst tijdens het tentenkamp van vrijdag op zaterdagnacht wilde overnemen. Na informeren wat het precies inhield, thuis overleggen en even nadenken, besloot ik het te doen. Vrijdagavond om 11 uur, na de dropping, werd ik verwacht.

De dropping bleek uit te lopen en uiteindelijk stapte ik om kwart voor 12 het dorpshuis binnen. Nog niet de helft van de kinderen was aanwezig; net voor de klok van 1 uur ’s nachts waren we compleet. Om half 2 was het echt bedtijd. De grootsten wilden nog voetballen, maar midden op het dorp – in de stilte van de nacht – was dat niet zo’n goed idee, vonden wij als leiding. Alle kinderen de tenten in. Wij maakten met z’n drieën een laatste rondje en met z’n tweeën zouden we gaan slapen. Het ging net anders…

We liepen te zoeken met zaklampen en haar naam te roepen. Een lichte paniek sloeg om mijn hart. Hoe kan ze nu verdwenen zijn? Ik voelde me niet zo stoer, toen ik in het donker over een smal pad tussen de struiken liep… Om de beurt riepen we overal haar naam en schenen we met licht in de bosjes. Opeens kwam ze te voorschijn. Ze had zich verstopt in haar hut. Hut?!!

Afijn… Iedereen nu echt in de tent en slapen! Althans zo dachten mijn roomie en ik erover. De kleinsten renden over het terrein naar het toilet, de grootsten volgden. De kleinsten liepen naar de tent van de grootsten, sloten een ruil en renden weer terug. Vanuit het kleine tentje keek ik toe. De eerste kleinste liep tegen een scheerlijn, buitelde voorover en de achtervolger viel over hem. Ik proestte het uit. Zij renden snel naar hun tent.

De grootsten vonden dat het nog lang geen tijd was om te slapen. Grote verhalen met harde stemmen werden tig keer gesust. Een ‘ontsnappingsactie’ werd in de kiem gesmoord. Toen er een boer-serenade over het stille dorp klonk was de maat vol en werden ze streng toegesproken. Of stil zijn, of naar huis.

Even na drieën vielen zowel mijn roomie, als ik, in slaap in ons tentje. Ik ben me van geen kwaad meer bewust geweest… Onder de ochtend werd ik wakker en later, om iets voor achten, nogmaals van mijn wekker. In alle tenten heerste nog doodse stilte. Een uurtje later druppelden ze moe het dorpshuis binnen. Nog even wakker worden en dan op pad naar de activiteit in het zwembad..!

Roomie

Beeldmateriaal via Brigit van den Broek en in eigen beheer.
© Margo Hermans, juli 2016
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

17 reacties op “Roomie”

 1. Jaixy Zegt:

  Volgens mij was iedereen gesloopt!!
  Maar wat leuk, zon kamp/feest voor de kids. Dat is echt vakantie.
  Succes met bijtanken 😂

  Geliked door 1 persoon

 2. Morgaine Zegt:

  Whahahahaha nu moet ik heel ver terug in de tijd, maar ooit 1x ben ik op zwemkamp geweest van de KNZB met mijn zwemclub, was ontzettend leuk en die dropping, pffffff ja die hebben wij toen ook gedaan, toch heb ik er hele mooie herinneringen aan, ook al ben ik geen kamp kind, ook met school niet, had er zo’n hekel aan om te gaan… maar van alle kampen ooit, was die het meest leuk, wellicht omdat die ook een week duurde ipv maar 3 dagen met school.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho Zegt:

  Wow! Brak in de gloria, vermoed ik, haha! Maar wat een leuk initiatief. En petje af voor iedereen die het mogelijk maakt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Patty Zegt:

  Jeetje…is er alweer een jaar om, of zijn er wakker van gelijksoortige evenmenten in ’t dorp? Leuk hoor, om weer mee te mogen genieten zo.

  Geliked door 1 persoon

 5. @matroosbeek Zegt:

  Wat een pracht van een initiatief. Ook genoten van de foto’s. Mooi is de jeugd!

  Geliked door 1 persoon

 6. Rob Alberts Zegt:

  Prachtverhaal!

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon