Pakjes

3 augustus 2016

Blog

Kan het me nog goed herinneren dat ik – toen ik een klein meisje was – met regelmaat buikpijn had na het avondeten. Ik stapelde dan op de bank kussens op en ging met mijn buik bovenop die kussens liggen. Waar die pijn vandaan kwam? Toentertijd  had ik geen idee. Maar het deed verdomd veel zeer.

Het bleef niet alleen bij de tijd dat ik een klein meisje was. In mijn tienerjaren, als twintiger en ook als dertiger had ik van tijd tot tijd last van de zelfde symptomen. De enige remedie was druk uitoefenen op mijn buik. Waar het aan lag? Geen idee! Maar in de loop der jaren ontdekte ik wel dat citrusvruchten en varkensvlees vaak boosdoeners waren. Die vermeed ik.

2011 was het jaar waarin ik kennismaakte met het programma ‘sportvasten‘. In eerste instantie om – in combinatie met sporten – een paar kilootjes te verliezen. Maar toen ik me verder verdiepte in het programma, zag ik al gauw dat het eetpatroon me erg aansprak. Veel minder koolhydraten, veel fruit en groenten.

Zo’n beetje gelijkertijd werd ik gewezen op het boek ‘Bloedgroepdieet‘. Het woord ‘dieet’ niet als ‘afvallen’, maar juist het voedsel eten dat past bij de bloedgroep die je hebt. Ik verdiepte me in het boek en puzzelstukjes vielen in elkaar. Inderdaad kon ik beter citrusvruchten en varkensvlees vermijden. Producten als kool, tarwe en linzen stond ook in het rijtje; voedsel dat ik ondertussen instinctief weinig at, want ook daar kreeg ik vaak buikpijn van.

Ik probeerde mijn weg te vinden in een combinatie van eten volgens sportvasten en bloedgroepdieet. Van mijn consulten bij de natuurgeneeskundige leerde ik veel. Witte producten (brood, rijst, pasta, suiker) kocht ik bijna niet meer. Mijn hevige buikpijn bleef steeds vaker weg. Zeker toen ik bij het koken stopte met gebruiken van ‘pakjes’.  Waarom nog pakjes kruidenmix kopen, terwijl ik met pure gedroogde kruiden combinaties kan maken voor bijvoorbeeld fajitas of nasi. Even speuren op internet zorgt voor de juiste kruidencombinaties.

De laatste tijd verdiep ik me nog meer in gezond eten; ook door de situatie van mijn mama. Zo heb ik nu het boek The Green Happiness aanschaft, omdat de verhalen van anderen over buikpijn, hoofdpijn en het niet fit voelen, zo herkenbaar zijn. Wat mij aanspreekt is de gedachtengang van The Green Happiness: “Jou inspireren om gezonder te eten, om je energieker te laten voelen. Wij geloven dat het allemaal begint bij eten. Bij datgene wat je elke dag, meerdere keren op een dag, in je mond stopt (of er niet in stopt). Wanneer ons lichaam beter gaat functioneren, ga je dat merken in alle aspecten van je leven.”

Ik geloof dat. ♥

margohermans margo hermans gezond eten puur eten the green happiness

Beeldmateriaal via De Gezonde Bakparade, PuurGezond, The Green Happiness en in eigen beheer.
© Margo Hermans, augustus 2016
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

28 reacties op “Pakjes”

 1. shivatje Zegt:

  Eten daar begint het mee. Maar ook is het wel zo dat de symptomen gekend moeten zijn om dan te weten wat kan je gebruiken wat niet in de keuken.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Jaixy Zegt:

  Ik geloof daar ook heel erg in!
  Stapje bij beetje hebben mijn vriend en ik ook onze eetpatronen aangepast.

  Sinds 2013 was ik meer begonnen met bewust en gezonder eten. De diagnose borstkanker heeft mij geholpen bewuster naar mijn leven te kijken. En gezonder.
  Ik ging meer bewegen, minder uit pakjes koken. Proberen fit te blijven, ondanks diverse behandelingen zoals Chemo en operaties.
  Nadat ik kankerschoon verklaard was, merkte ik dat de gezonde verse producten mij veel beter energie gaven. Ik kon goed herstellen. Conditie werd beter, hardlopen ging heerlijk. Ik voelde mij als een nieuw mens.
  Nadat de diagnose wederom de kop op stak zijn wij nog bewuster naar onze voeding gaan kijken.
  En natuurlijk smokkelen wij ook hoor! Want soms heb je gewoon trek in wat lekkers.
  Maar dat hele zoete, toegevoegde… Wij merken dat we dat niet eens echt lekker meer vinden.

  Onze groenten halen wij bij de boeren in het dorp. Het wordt vers van hun land gehaald. Past bij het seizoen. Het is smaakvol. Nee niet lang houdbaar. Maar echt lekker.
  We verbouwen zelf wat tomaatjes en andere kleine groenten in onze tuin.
  Fruit halen wij ook bij de fruitboeren in het dorp. Dus is ook de groenten van het seizoen. Heel fijn.
  We gaan naar de ambachtelijke slager en bakker in ons dorp.
  Wederom het eten is niet lang houdbaar. Er zitten geen toevoegingen in om de houdbaarbeid te verlengen.
  Maar het smaakt zoveel lekkerder.

  Daarom gaan wij hier steeds meer mee door…. Net als jij.
  En wij voelen ons echt veel vitaler, ondanks de hobbels rondom kanker.

  En inderdaad zelf met kruiden bezig zijn is zoveel lekkerder.
  Daarbij heb ik enorm geluk dat mijn vriend een koksachtergrond heeft en heerlijk gezond experimenteerd.

  Heerlijk dat het jou ook zo goed valt.

  Geliked door 2 people

 3. Rob Alberts Zegt:

  Pakjes kunnen bij mij inpakken.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 2 people

 4. egoecho Zegt:

  Alleen pakjesavond houd ik erin.

  Bewust eten rules.

  Geliked door 1 persoon

 5. @matroosbeek Zegt:

  Ik ben ervan overtuigd dat eten een enorme invloed heeft op wat je eet. Zelf eet ik geen suikers, geen zetmeel of tarweproducten, geen zuivel, geen rommel uit pakjes enz. Een orthomoleculair dieet. Ongelooflijk hoe goed het voor me is. Ik kan het iedereen aanraden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ellie Schmitz Zegt:

  Ik eet al ruim 35 jaar geen vlees meer, gebruik geen zout in de keuken, zo min mogelijk suiker maar snoep natuurlijk af en toe wel eens iets, nauwelijks tot geen brood en aardappeltjes, gestopt met yoghurt, maar eenmaal per week ‘mag’ ik pasta hebben 😋 en verder altijd verse groenten. Ook als kind al last van buikpijn en ben gaan zoeken wat wel en wat niet. Het lichaam geeft wel aan wat goed voor me is en ik heb geleerd daarnaar te luisteren!

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Goed hè om door naar je lichaam te luisteren je op een gegeven moment wel merkt wat je het best laat. Het is wel een lange weg, maar fijn wanneer je merkt dat er ‘licht’ is.

   Like

 7. Morgaine Zegt:

  Als je nog een goed recept uit Indonesië zoekt? Kan ook met kip, restjes staat er eigenlijk ook, weet niet of ik dat hier heb neer gezet, vis, kan ook… de rest is allemaal vers.

  Het is ook direct het recept voor de bami, maar dan de trassi eruit laten.

  https://mymorgaine.wordpress.com/2016/04/30/receptnasi-goreng-a-la-oma-sutherland/

  En ja, ik geloof er ook in, ooit kon ik sinaasappels en peren eten, als een gek, tijdens mijn zwangerschap moest ik dat ook, kilo’s gingen er per week doorheen, en na de bevalling? Nu krijg ik het zuur ervan…. kan er niet meer tegen. Ik weet dus ook dat je onderweg zelfs kunt veranderen van dingen die je misschien ooit wel kon hebben, maar nu niet meer. Zo krijg ik ook maagzuur van rooibos thee.. laten we het over Omega 3 maar niet hebben of vis… zo misselijk en zo vast in de keel dat ik de rest van de dag niet meer kan eten of drinken, pfffffffffff

  X

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty Zegt:

  Hier ook een wezentje dat er achter is gekomen, dat natuurlijke pure voeding veel beter voor haar lijf en ziel is 😉
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 9. schepjessuiker Zegt:

  Heel erg herkenbaar!

  Geliked door 1 persoon

 10. Claudia Zegt:

  Grappig, ik heb het boek ook besteld 😉 Ben benieuwd.. Ik hoop ook voor onze oudste dochter uit te kunnen vogelen wat haar van die vreselijke buikpijn af gaat helpen met hulp van n mesologe. 😘

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Hey! Ook iemand in je gezin met buikpijn! Ben je al gestart met het boek? Ik begin in september. Mesologe is voor mij onbekend; ga het eens opzoeken.
   Groetjes!

   Like

 11. Astrid Zegt:

  Wat fijn dat je een voedingspatroon hebt gevonden wat je symptomen verlicht en je jezelf beter laat voelen! Ik volg geen dieet of bepaald voedingspatroon, omdat dit met het instellingsvoer wat ik krijg niet te doen is en omdat ik een eetstoornis heb. Toch probeer ik me te verdiepen in verschillende methoden van gezond(er) eten.

  Geliked door 1 persoon