Zaanse chocoladebeleving

21 september 2016

Beleven, Blog, Wereldbol

Afgelopen week bezocht ik in een sneltreintempo De Zaanse Schans: “Een uniek stukje Hollandse geschiedenis aan de Zaan”, las ik achteraf op de website.

Jaarlijks – vaak in september – heb ik een bijeenkomst met een groep vakgenoten. Deze keer in Zaandam. ’s Middags stond er een culturele activiteit op de agenda: Op de fiets naar De Zaanse Schans en daar een workshop volgen. Bij het horen van de plannen, en wetende dat de zon aan een strakblauwe lucht scheen, was ik enthousiast!

Auto’s parkeerden we in Wormer; daar haalden we bij Fietsverhuur Eddong onze fietsen op. Twee wilden graag een elektrische; de rest een gewone fiets. Het was slechts een korte, maar o zo mooie fietstocht langs molens en water.

Gewaarschuwd voor zakenrollers, maakten we in sneltreintempo een wandeling langs de historische huizen. Ik verbaasde me over de enorme hoeveelheid Aziatische toeristen die achter tourleiders langs het culturele erfgoed liepen. Overal maakten ze foto’s; wij ook.

Beetje jaloers keek ik naar de jeugd in zwemkleding. Zij hadden de tijd om in het water van de Zaan te springen! Wij werden verwacht bij ‘Cacaolab Zaans Gedaan‘ voor een chocoladeworkshop. Ik die niet van chocolade houd…

In tegenstelling tot mijn verwachting, was de chocoladeworkshop bij het cacaolab echt heel tof! Er werd verteld waar cacaobonen verbouwd worden en wat voor smaaktypering – zuur of juist zoeter – bij welke streek hoort. Allemaal kregen we een stoffen zakje met daarin enkele geroosterde bonen. Om de beurt draaiden we het zakje door een mangelmachine. Mijn zakje met gekraakte bonen (cacaonibs) leegde ik op een platte mand en buiten in het zonnetje en de wind schudde en draaide ik de mand tot vrijwel alle vliesjes van de cacaobonen weggewaaid waren. Daar op het grasveldje tussen de bomen waren wij opeens een bezienswaardigheid: we werden op de foto gezet en ons werd om uitleg gevraagd.

Vervolgens draaide ik in een vijzel de cacaonibs tot een beetje vettige massa, die ik daarna op een warme marmeren plaat uitspreidde. Met een paletmes roerde ik de substantie heen en weer; een schepje cacaoboter kreeg ik erbij. Suiker hoefde ik niet.

Buiten zaten we in een kring om de chocolade-expert heen. Veel bakjes met kleine stukjes chocolade en een knijptangetje zag ik staan. Mijn vrees werd waarheid: een chocoladeproeverij. Maar ik dacht, “niet te flauw, gewoon meedoen”.

Verkade Puur, een Mexicaanse chocolade, Koetjesreep, witte chocolade met amandel en broccoli, pure chocolade met veel peper, chocolade uit Dominicaanse Republiek en uit Ecuador passeerden onze smaakpapillen. We proefden zoals ze ons geleerd had en we benoemden de verschillende texturen en smaken. Ik moet eerlijk zeggen, dit was een smaakbeleving van chocolade zoals ik nooit eerder had meegemaakt. Alleen Koetjesreep… die vond ik vies.

Beeldmateriaal in eigen beheer, via Tessa van Steenderen, Marcella Scheers, Marjolein Moorselaar en Jacqueline Lintzen.
© Margo Hermans, september 2016
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

26 reacties op “Zaanse chocoladebeleving”

 1. Ditta hania Zegt:

  Ben blij dat je genoten hebt, ook van de chocolade.
  🍫😆

  Geliked door 1 persoon

 2. MichielZiet Zegt:

  Leuk verslag! En nu wil ik chocola mijn m’n koffie.

  Geliked door 1 persoon

 3. Edward McDunn Zegt:

  Een leuk geschreven verslag, met fraaie foto’s Margot. Ik ben gek op chocolade.

  Geliked door 1 persoon

 4. Patty Zegt:

  Wat een superleuke activiteit zeg! Die ga ik onthouden 🙂
  Sinds ik gestopt ben met het drinken van cola, ben ik ineens verzot op chocolade…Nu is die hier in Dld ook erg lekker. Alhoewel ik denk, dat het ook met de overgang te maken heeft…Of toch de verslavende factor van dat bruine goedje?
  Hmmm..anyway, leuke post Margo 🙂
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 5. egoecho Zegt:

  Letterlijk een heerlijke dag. Dat fietstochtje lijkt me ook wel wat. Staat genoteerd! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Tessa Zegt:

  Held! Niet van chocolade houden en toch meedoen met de proeverij… 🙂 Leuk geschreven en de foto’s geven mooi weer wat een stralende dag het was! Nu zelf ook nog een selfiestick kopen. 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. marleen hermans Zegt:

  Je hebt een bezoek gebracht aan een fraai stukje Nederland. Vorig jaar met gasten uit Tsjechie daar ook geweest.En vonden het bijzonder. En de koetjes reep, snap ik dat je die niet lekker vindt. Alleen maar suiker , vet en een beetje cacao. Vroeger goedkoop. Vraag maar aan je vader. Kregen wij als kind thuis, als broodbeleg. Een erg leuke workshop.

  Geliked door 1 persoon

 8. wakkersgedichten Zegt:

  Als Krommeniër weet ik dat Noord Holland
  prachtig is! De kop, West Friesland, De Beemster,
  De zaanstreek, Amsterdam, De kust,
  Limmen en omgeving etc….
  Verkade is een heerlijke chocolade.

  Geliked door 1 persoon

 9. Morgaine Zegt:

  Van die Aziaten wist je niet? hahahaha ja, dat is erg bekend juist, dat ze allemaal op de Schans zich verschansen en er rond lopen, ik weet niet beter, maar goed ik kom uit Noord Holland, dus is algemene kennis 😉 De Keukenhof als die straks weer open is met de bloemen is nummer 2 qua Aziaten, weet je het vast 😀

  Leuk van die cacaolab!

  X

  Like

 10. Joolzz Zegt:

  Mijn lief is gek op koetjesrepen! Ik deel jouw mening… *iek*

  Geliked door 1 persoon

 11. beaunino Zegt:

  Ik woon daar niet zo heel ver vandaan, dus kom er ook geregeld. Zalig tochtje door de polder.

  Geliked door 1 persoon

 12. Suzan Bolleman Zegt:

  Ook ik kon bij het lezen van dit verslag niet weerstaan aan de zucht naar chocolade. Als alleen erover lezen al zoveel losmaakt…..?

  Geliked door 1 persoon