Zeeland’s mooiste!

5 oktober 2016

Blog

Het eerste weekend van oktober staat altijd Kustmarathon Zeeland op de hardloopkalender: ‘de mooiste en zwaarste marathon van Nederland’. Een marathon lopen is mijn ding (nog) niet en al helemaal niet op het strand.

“Op het strand hardlopen, daar begin in niet aan”, zei ik altijd wanneer een wedstrijd ‘met strand’ ter sprake kwam. Tot twee weken geleden. Toen kreeg ik onverwachts een startnummer voor de ladiesrun van de Kustmarathon Zeeland aangeboden. Lang nadenken deed ik niet. Dit was mijn kans om te ‘proeven’ van hardlopen over het strand! Tien kilometer, waarvan circa de helft over het strand, moet te doen zijn. Ook als het me tegenvalt.

Op D-day ontving ik mijn startnummer; die avond heette ik ‘Renate’, naar de persoon die in eerste instantie zou meedoen op nummer 1017. In het digitale systeem was er een correctie uitgevoerd en hoorde startnummer 1017 wel bij mij, maar het papieren startnummer kon niet meer gecorrigeerd worden.

In het startvak was het druk; wij stonden helemaal achteraan. Het voordeel? Je kunt mensen voorbij steken. Alhoewel… Veel ruimte tot voorbij steken was er de eerste paar honderd meter niet. De straten van Zoutelande waren nauw. Eenmaal op het asfalt langs het strand was er meer bewegingsruimte. Wat was het mooi: laag water, een wijds zandstrand en ondergaande zon! Voor mij een wedstrijd om van te genieten!

Het harde strand was heerlijk om over te lopen. Het telkens zijwaarts tussen de paalhoofden stappen was lastig. Dit had ik me totaal niet gerealiseerd vooraf. Al gauw had ik door, in eerste instantie goed op te letten dat de opening groot genoeg was. En in tweede instantie dat ik niet niet met mijn armen of benen langs zo’n paalhoofd schuurde, want pokken (kleine scherpe vastgegroeide schelpjes) kunnen verwondingen veroorzaken.

Halverwege, na kilometerpunt 5 nabij de vuurtoren, lag het ‘keerpunt’. Eerst trap op en daarna een pad over de duinen: soms een schelpenpad, dan weer een tegelpad of een betonpad. Voor me uitkijken gaf bijzonder mooie vergezichten, maar het zien van al die hellingen maakte me een beetje moedeloos… Ik besloot daarom vooral naar het pad, waarover ik liep, te kijken.

Supporters langs het duinpad zorgden ervoor dat ik mijn stappen soepeler zette! Fijn om even bekenden te zien! Een trap leidde weer naar het strand. Het viel me niet tegen; ik kon tempo houden! De laatste kilometer was over verharde weg. Ik voelde me goed en deed een versnellinkje. In de avondzon, en verrast door ex-collega Leen die mijn naam riep, liep ik met een grote glimlach de over de finish.

Voor mij – in elk geval tot nu toe – Zeeland’s mooiste! ♥

margo hermans margohermans blog kustmarathon zeeland ladiesrun 10 km filmpje omroep zeeland

In beeld op 00:12 & 02:36

Beeldmateriaal in eigen beheer, Paul Stroo, herooftoday, Anco Bauer, Kustmarathon Zeeland en Omroep Zeeland.
© Margo Hermans, oktober 2016
, , , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

24 reacties op “Zeeland’s mooiste!”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Mooi! Fijn dat je er zo van hebt genoten, Margo!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mari Durieux Zegt:

  Ja die wil ik ook nog eens doen (ook niet de hele hoor)

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho Zegt:

  Dat moet inderdaad prachtig zijn geweest! Mooie prestatie en vanaf nu kent ook het zandstrand (bijna) geen geheimen meer voor je. Well done! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Suzan Bolleman Zegt:

  Leuk zeg, behalve Frannie bij de wandelmarathon, nu jij ook in Zoutelande over de zandhobbel.

  Geliked door 1 persoon

 5. Jenn Zegt:

  Gaaf! Lijkt me heel zwaar maar ook heel mooi om op het strand te rennen.

  Like

 6. schepjessuiker Zegt:

  Echt een superprestatie! Vooral dat je onderweg ook hebt kunnen genieten van de mensen en het uitzicht. Ik wil ook weer heel graag het lopen oppakken, maar als je er eventjes weer uit bent is het weer een hele klus haha.

  Geliked door 1 persoon

 7. Regenboogvlinder Zegt:

  Wow geweldig en wat een mooie dag was het!

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty Zegt:

  Gaaf weer hoor; die heb je toch maar mooi weer ‘in the pocket’…super!
  En die pokken zijn zelfs pokke als je er gewoon langs loopt, laat staan rennen hihi
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek Zegt:

  Prachtige prestatie en evenzo de foto’s!

  Geliked door 1 persoon

 10. Marinka Fraanje Zegt:

  Wat was het geweldig he, erg genoten. En een leuke verrassing dat ik je over de finish zag komen.

  Geliked door 1 persoon

 11. marleen hermans Zegt:

  weer een leuk verslag.
  en zeker een ervaring rijker

  Geliked door 1 persoon

 12. Rob Alberts Zegt:

  Respectvolle groet,

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zweetdruppels | Margo Hermans - 24 mei 2017

  […] mij. Begin oktober 2016 verbrak ik de belofte aan mezelf. Plots had ik een startnummer voor ‘Zeeland’s mooiste‘ en liep ik 5 kilometer over het strand heen en 5 kilometer door de duinen terug. Dat was […]

  Like