Hanzestad Zwolle

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen is het ruim tweeënhalf uur rijden met de auto. Zwolle, nooit eerder had ik een reden om erheen te gaan. Vrijdag keek ik voor het eerst rond in Zwolle en ik moet zeggen, wat ik zag beviel me goed!

Slapen deden we in Hotel Van der Valk, net buiten Zwolle; om 12 uur ’s middags checkten we alvast in. Als ik aan de Van der Valk hotels van vroeger denk, denk ik automatisch aan een schaaltje appelmoes met een vruchtje erop. Niets van dat is nog waar. Wat een hip hotel! Grote centrale hal, met een haard en gezellige zitjes. Een mooie hotelkamer van deze tijd en een piekfijne badkamer. En de ochtend nadien was het ontbijt enorm uitgebreid. Ik, die houd van een ander ontbijt dan boterhammen met kaas, had echt keuze te over.

In Brasserie ‘De Hofvlietvilla’ lunchten we. Aan een lange tafel zaten we met onze groep. Aardappelsoep met verse reepjes prei en uitgebakken spekjes werd geserveerd. Daarna zette men planken met kaas, vis en vlees op tafel. Manden met brood en schalen met salades maakten het geheel compleet. Alles smaakte heerlijk!

Veel tijd om te kletsen hadden we niet. Daar stond onze schipper van Hiawatha Actief al op de deurmat. Hij vertelde ons dat de ijzeren sloep Blauwvinger  voor ons gereed lag. Wat een geluk dat het zonnetje scheen! Met een fleecedekentje over mijn benen genoot ik van de tocht over de stadsgrachten van Zwolle. De schipper gaf ons volop uitleg over de geschiedenis van de stad. Hij wees ons op de restanten van de stadsmuren en vertelde ons over de handel in vroeger dagen.

Daarna stond stadsgids Albert Veld op ons te wachten. Hij leidde ons te voet rond door zijn stad en wist ons met zijn verhalen te boeien. Hij vertelde onder andere over Museum De Fundatie, de kerk en het kerkhof, de fraters, leidde ons over kleine paadjes en liet ons binnenkijken in Waanders In de Broeren, ‘de mooiste boekhandel van Nederland’. Afscheid nam hij van ons voor de deur van Henri Bloem. Wijnglazen stonden gereed en een korte wijnproeverij volgde.

Nooit eerder verdiepte ik me in de stad Zwolle. Het is een mooie en interessante stad met een rijke geschiedenis; een aanrader voor een weekendje weg! Ik wil graag een keertje terug naar deze Hanzestad* om in een rustig tempo nog wat meer te ontdekken.

 

 

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, oktober 2016

* Een Hanzestad is een stad die tot de Hanze behoorde. De Hanze was een verbond tussen Duitse en Noord-Europese handelssteden van de 13e tot de 18e eeuw. Door samen te werken in een verbond probeerden deze steden hun handel te beschermen en uit te breiden (bron: wikikids.wiki.kennisnet.nl/Hanzestad).

, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

16 reacties op “Hanzestad Zwolle”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Een mooi uitstapje heb je gemaakt, Margo! Zwolle is inderdaad een leuke stad met veel geschiedenis, een mooi museum en Waanders in de Broeren, alles zeer de moeite waard. Leuk voor mij is dat ik weet wie over de boekhandel heeft ‘8moeten’ nadenken om die zo goed en mooi mogelijk te maken en in te richten 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Myriam Zegt:

  Lijkt me een leuk idee voor een weekendje weg

  Geliked door 2 people

 3. Patty Zegt:

  Mooi verslag weer. Nederland heeft zulke leuke plekken 🙂
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 4. Adriaan Lok Zegt:

  Fijn om te vernemen dat u net zoveel van Zwolle heeft genoten als wij elke dag mogen doen. Komt u snel weer een keertje terug?

  Wij kijken alvast naar u uit.

  Vriendelijke groet,
  Van der Valk Hotel Zwolle

  Geliked door 1 persoon

 5. Jeanine van Dalen Zegt:

  Wat heerlijk dat je hebt genoten van onze dynamische Hanzestad Zwolle! Voel je vooral nogmaals welkom!

  Met vriendelijke groet,
  Zwolle Marketing

  Geliked door 1 persoon

 6. marleen hermans Zegt:

  Het is inderdaad een mooie stad, Over een paar dagen gaan we ook. Maar dan naar een tentoonstelling in de Fundatie, Over DE MENS. Schijnt bijzonder te zijn. Bij zonder die “ui” op het dak.
  De kers op de appelmoes is vervangen door een appeltje met kaneel.
  Je moet eens naar van der Valk in Houten gaan. Super mooi en modern. Ook komt er een nieuwe in Utrecht.
  Onze jongste dochter heeft vorige maand haar zondag baantje bij van der Valk opgezegd Ze hebben er jaren met plezier gewerkt.

  Geliked door 1 persoon

 7. marleen hermans Zegt:

  in Zeeland, zeggen ze trouwens dat Middelburg de mooiste boekwinkel heeft.
  De mooiste heb ik trouwens in Porto gezien. Prachtige Jugendstil

  Geliked door 1 persoon

 8. hennie van ee Zegt:

  Ah, de stad waar ik meer dan 30 jaar woonde en werkte. Mooi.

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts Zegt:

  Ja, Zwolle is mooi!

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 10. Morgaine Zegt:

  Ook een prachtige stad! Maar ik promoot Amersfoort nog even wat langer, hahaha voor mij erg makkelijk natuurlijk omdat mijn ouders hier wonen. De Fundatie is ook zeker een bezoekje waard, ik ben er geweest enige jaren terug, erg mooi!

  X

  Geliked door 1 persoon