Snissenjèrs: Frank & Thilda

18 oktober 2016

Publicatie

Uit ‘De Snisser Courant’ | jaargang 11 | nummer 4

In Strooienstad, waar Ossenisse aan de zuidkant eindigt, woont de familie Kuijpers. Hun boerderij staat aan de Koningsdijk nummer 19.

Frank (1961) zag het levenslicht in Hengstdijk, tegenover de kerk. De boerderij van zijn ouders stond tegenover de kerk in Kloosterzande, tezamen met hun café (nu Café In den D’Waes). Na de ruilverkaveling in 1965 verdween hun boerderij in Kloosterzande en is de huidige boerderij aan de Koningsdijk gebouwd. Sindsdien woont Frank in het buurtschap Strooienstad. Frank ging naar de Heilig Hartschool in Kloosterzande, Clemens MAVO in Hulst en middelbare landbouwschool in Goes. In 1980 begon Frank met werken op de boerderij en in 1986 heeft hij de boerderij overgenomen van zijn vader. Producten die daar voornamelijk verbouwd worden zijn aardappelen, uien, bieten, tarwe, vlas en sojabonen. Daarnaast werkt Frank freelance bij SESVanderHave als promotor van suikerbietenrassen.

Thilda (1962, meisjesnaam Van Mol) is geboren en getogen op een boerderij aan de Patrijzendijk, in één van de polders van de gemeente Hulst. Lagere school volgde ze aan de Nobelhorst in Hulst en middelbare school aan de Clemens MAVO in Hulst. Daarna startte Thilda met werken en leren bij De Sterre (tegenwoordig Tragel) in Clinge; ze werkt daar nog steeds. Ze haalde haar diploma ‘Z-verpleegkundige’, wat nu gelijk staat aan verpleegkundige bij mensen met een beperking. Thilda is altijd blijven werken; ze werkt 30 uur per week bij cluster Kind & Jeugd. Ze begeleidt kinderen van 5 tot en met 22 jaar in groepen van zo’n 6 tot 14 kinderen. Dit houdt in naschoolse, weekend- en vakantie- opvang en ook ambulante opvang (in thuissituaties) doet Thilda. “Ik heb de mooiste baan van de hele wereld”, zegt ze.

Frank & Thilda zijn samen sinds 1982, in 1984 trouwden ze en gingen wonen in Kloosterzande. In 1986 verhuisden ze naar de boerderij. Daar kregen zij twee dochters: Karlijn en Esther. Karlijn (1991) werkt als bedrijfsjournalist bij Rijkswaterstaat in Utrecht en woont in Amstelveen. Esther (1995) volgt de HBO-opleiding kennismanager & adviseur akkerbouw en tuinbouw in Wageningen, waar ze voor haar studie tijdelijk woont.

Frank is in zijn vrije tijd fractievolger van de Statenfractie CDA. Daarvoor draait hij 2 keer per maand mee binnen de fractie in Middelburg. Hij houdt zich in de winter graag bezig met historie en genealogie. En sinds kort zoekt hij zijn eigen land af naar koper en lood met een metaaldetector. Thilda is ongeveer twee keer per week te vinden in de sportschool, is lid van EHBO in Kloosterzande en verleent hand- en spandiensten bij de carnavalsvereniging en -raad d’Ossekoppen.

Beeldmateriaal: De Snisser Courant en Karma Fotografie, Karin Driessens

© Margo Hermans, oktober 2016

, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Reacties zijn gesloten.