Herbarium

2 november 2016

Blog

Herfstvakantie! Onze zoon had een hele week vrij van school. Geweldig vond hij het, dat wij moesten werken en hij heerlijk, en vooral alleen, thuis was. Iedere dag best laat naar bed, een gat in de dag slapen en daarna vooral gamen. Af en toe een klusje in huis, beetje studeren en een paar keer voetballen.

En natuurlijk die ene opdracht voor school. Over een paar weken moet hij bij biologieles een herbarium inleveren. Belangrijk bij een herbarium is, dat je vooral tijdig aan de opdracht begint. Vrijdagmiddag stapten we samen in de auto en reden we naar het bos. Hij gewapend met de opdracht, een notitieblok en pen, een tas en kleine zakjes om alle blaadjes per soort in de tas te kunnen doen . Ik was vooral benieuwd hoe we dit er samen vanaf zouden brengen.

Terwijl ik reed, las onze zoon de opdracht voor. Uit het rijtje van veertien bomen en struiken dienden we er van zeven blad en zaad of vrucht te verzamelen. Al gauw had ik in de smiezen, dat we mijn smartphone en dan specifiek ‘Google afbeeldingen’ nodig zou hebben. De bomen die ik gewoon zo ken, kwamen helaas niet voor in het rijtje dat hij opnoemde. Ik vroeg me af, of die bomen en struiken die hij opnoemde, überhaupt wel in het Clingse Bos groeien.

Op mijn gsm bekeken we hoe de bladeren, zaden en/of vruchten van onder andere de beuk, els, acacia, linde, esdoorn, es en Spaanse aak eruit zagen. Hij keek hoopvol naar mij; ik vol vertrouwen naar de plaatjes die ik via Google vond. Acacia en els hadden we vrij vlot gevonden; daarna werd het lastiger.

Na anderhalf uur wandelen door het bos, stonden we enigszins teleurgesteld weer bij mijn auto. Hij met slechts bladeren van drie bomen in de tas. Uit het hele rijtje van veertien! En ik met in mijn knieholte een wespensteek.

Beeldmateriaal in eigen beheer (Clingse Bos 2015 & 2016).
© Margo Hermans, november 2016
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

20 reacties op “Herbarium”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Wel gewandeld, helaas een wespensteek voor jou, arghhh…
  Maar nu? Ben eigenlijk benieuwd hoe het herbarium wordt aangevuld 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Silvia Zegt:

  O ja dat herbarium!!!! Het had iets dubbels, gezellig en ook weer niet en, altijd te weinig bladeren!

  Geliked door 1 persoon

 3. marleen hermans Zegt:

  Heel erg leuk om te doen . Zeker als er veel verschillende bomen en struiken zijn.
  Mijn herbarium inmiddels 50 jaar oud, ligt nog steeds op de zolder. Wel zijn de plakbandjes, waarmee de blaadjes vastgeplakt moesten worden, vergeeld. En als je niet oppast, verpulveren de blaadjes, De pers waarin gedroogd moest worden , bij onze kinderen is er ook nog. Ik zelf heb in een telefoonboek gedroogd. Maar wie heeft dat tegenwoordig ernog?
  hier ligt er nog wel een

  Geliked door 1 persoon

 4. egoecho Zegt:

  Nou ja, de foto’s zijn in ieder geval meer dan goed gelukt! Misschien tevens als bewijs dat het aan de inzet niet heeft gelegen 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Superheldin Zegt:

  Daar zou ik ook mijn mobiel bij nodig hebben! Maar een toffe boswandeling met je zoon is nooit weg, lijkt me?!

  Geliked door 1 persoon

 6. wakkersgedichten Zegt:

  In wiind en regen
  liggen de bladeren
  voor het rapen
  Op de grond
  of dwarrelend dichterbij
  Voor het droogboeket
  in mijn herbarium
  determineer ik
  heel precies de soorten
  Waar is overigens
  het groene blaadje
  met die mooie meisjesnaam
  Linde
  waar ben je?

  Weet nog dat we herbarium moesten maken samen met onze zonen op de middelbare school.
  Zelf hadden we dat in onze jeugd niet gehad op school…

  Geliked door 1 persoon

 7. wakkersgedichten Zegt:

  Els kan ook nog…

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty Zegt:

  Oeh die opdrachten, leuk en mooi om samen te kunnen doen…maar ik herinner me het gevoel van frustratie ook nog goed hoor. (Achterlijke leraar, kon ie niet de denneboom ook in het rijtje zetten, bla bla bla) Ik lees dat jullie inmiddels de bomen in het dorp hebben geplunderd. Fieeeeeeeeeew, een voldoende zal ie dan toch zeker wel krijgen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts Zegt:

  Is er ook al een cijfer gescoord?

  Nieuwsgierige groet,

  Geliked door 1 persoon