Verplicht vrijwillig

16 november 2016

Blog

Voor alles moet er een eerste keer zijn. Zo had ik zaterdag mijn eerste kantinedienst bij de voetbalclub van mijn zoon. Verplicht vrijwillig, want ik had mezelf namelijk niet aangemeld.

Vaak hoor je dat sportclubs te maken hebben met minder beschikbare vrijwilligers. De pensioenleeftijd in ons land ligt steeds hoger, wat betekent dat oudere dorpsgenoten steeds vaker op een latere leeftijd pas tijd hebben voor vrijwilligerswerk bij lokale clubs. Daarnaast lukt het ouders vaak niet om mee te helpen bij de sportvereniging van hun kind, omdat ieders agenda al heel vol zit. Of misschien spreekt het helpen hen gewoon niet aan. Dat kan ook.

Onze zoon voetbalt bij een club in een dorp verderop. Tot op heden was mijn vrijwilligerswerk bij die voetbalclub beperkt gebleven tot een dagdeel poetsen aan het einde van het voetbalseizoen. Ook deze sportclub kampt met een minimaal aantal vrijwilligers voor onder andere de diensten in de kantine. Sinds dit jaar werken zij met een rooster waarin ouders, en meerderjarige spelers, automatisch ingedeeld worden. Zaterdag was het aan mij de beurt.

Net voor 1 uur ’s middags stapte ik de kantine binnen. De ochtendploeg was blij dat de aflossing arriveerde. Enkele tellen later stapte ook de moeder van een teamgenoot van onze zoon achter de bar. We stelden ons voor en al gauw bleek dat we allebei begonnen aan onze eerste bardienst bij de club. Verbaasd waren we toen we hoorden dat de vaste vrijwilligers, waarmee we ingedeeld stonden, niet in de gelegenheid waren te komen. We keken elkaar aan… En nu?

Gelukkig was een andere vrijwilliger aanwezig die van de hoed en de rand wist en ons uitleg kon geven over het aantal scheppen koffie dat er in de machine moest, waar de kassa verborgen was, hoe de friteuse en het tostiapparaat werkten en over het al dan niet meegeven van glaswerk. Allemaal simpele dingen, maar het is wel belangrijk even wegwijs gemaakt te worden.

Die dag eindigde de laatste gespeelde wedstrijd halverwege de middag. Iedereen had vrij snel de drankjes op en het aantal bestelde frikandellen en tosti’s konden we op één hand tellen. Met het aanvullen van de koelkasten, het schoonmaken en het legen van de vuilnisbakken waren we snel klaar. En eerlijk toegegeven: eigenlijk viel mijn eerste bardienst best mee.

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, november 2016

Wil je niets missen? Je kunt me volgen via Facebook, PinterestGoogle+, Bloglovin, WordPress of Instagram. Of meld je – hier rechts op deze pagina via de button ‘volg Margo’ – aan om via e-mail een bericht te ontvangen over mijn nieuwste artikel.

, , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

22 reacties op “Verplicht vrijwillig”

 1. thuisbijdewilliams Zegt:

  Stoer van je!

  Geliked door 1 persoon

 2. Chantal Zegt:

  De jeugd heeft de toekomst zeggen wij altijd en daarom helpen wij daar graag bij hun clubje

  Geliked door 1 persoon

 3. @peterdegroof Zegt:

  Mooie blog … !! En fijne sfeerfoto’s !! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. shivatje Zegt:

  Weer een ervaring rijker 😉

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 5. Geert de Brabander Zegt:

  Zeer herkenbaar…alhoewel het ondertussen 20 jaar geleden is dat ik nog eens een voetbalkantine ben binnen geweest… Gelukkig voor mij heeft onze zoon zijn voetbalcarrière maar van heel korte duur geweest. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Mrs. Brubeck Zegt:

  Oh, waar is de tijd gebleven…jaren hebben onze jongens gevoetbald. Ik kan me dus helemaal in je logje inleven!

  Geliked door 1 persoon

 7. egoecho Zegt:

  Een timewarp, leuk. Ik voetbalde maar heel kort op het veld, zaal vind ik veel leuker. Mijn moeder stond in die periode ook regelmatig te vrijwilligen in de kantine. Later waren mijn ouders actief in het bestuur bij het zaalvoetbal. Uiteindelijk speelden zowel mijn vader, broer en ik nog in hetzelfde team. Mooie tijd. Tegenwoordig is mijn broer trainer/begeleider van het team van zijn zoontje en staan mijn ouders nog regelmatig langs het veld. De bal is rond 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty Zegt:

  En dan ook nog zo’n prachtige lach erbij serveren…Die hoeven niet te klagen daar 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts Zegt:

  Vreemd dat velen tegen vrijwilligerswerk opkijken.

  Eenmaal bezig geeft het ook veel plezier.

  Op naar jullie volgende bardienst!

  Vrolijke groet,

  Geliked door 2 people

 10. Marinka Fraanje Zegt:

  Heel herkenbaar. Uit ervaring merk ik het is heel lastig is om een schema in elkaar te steken. Weinig vrijwilligers te vinden. Succes.

  Geliked door 1 persoon

 11. Babs Zegt:

  Goed gedaan, achter een bar werken vond ik vroeger altijd best leuk om te doen. (weliswaar was dat een echte kroeg)

  Geliked door 1 persoon