Winterdip

7 december 2016

Blog

’s Morgens wakker worden en voelen dat ik eigenlijk nog niet uitgerust ben. Op de bank liggen en prompt in slaap vallen. Zeker als de houtkachel aan is, of als ik onder een dekentje lig. Last van een winterdip? Of ligt het ergens anders aan?

Mijn hoofd is te moe, te leeg, of juist te vol. Zelfs dat kan ik op dit moment niet eens goed onderscheiden. Moe omdat het wintertijd is? De klok is ondertussen zo’n zes weken geleden verzet van zomer- naar wintertijd. Ik zou toch al wel zo’n beetje gewend aan mogen zijn aan de korte donkere dagen. Of ben ik moe in mijn hoofd, omdat ik allerlei dingen rondom het ziek zijn van mijn mama een plekje moet geven? Of moe, omdat ik zoveel ballen tegelijk in de lucht probeer te houden?

Zondag was ik even in het bos. Hardlopen. Eigenlijk had ik – wat hardlopen betreft – mijn rustdag, maar het was zulk mooi en heerlijk weer. Ik kon het niet laten. Rond het middaguur stond de zon hoog aan de hemel. Het was koud, maar ach met warm aankleden is dat opgelost! Energie krijg ik van hardlopen, de zon en van het bos. De combinatie is perfect.

In de schaduw was het gras nog wit van de vrieskou. Paarden stonden in de wei. Een fel zonnetje scheen achter hen. Eigenlijk zag ik de dieren enkel in silhouet. Wat was het mooi het stukje witte landschap! Instant blijdschap in slechts een paar minuten.

Op een heel rustig tempo liep ik een rondje. Hardlopen en om me heen kijken. Stilstaan, en ademhalen. Schouders naar achteren en diep de frisse winterlucht in mijn longen laten stromen. Daar word ik blij van. Mijn lichaam vulde zich met energie en mijn moeheid was voor even verdwenen.

 Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, december 2016
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

24 reacties op “Winterdip”

 1. shivatje Zegt:

  Margo het heeft gewoon te maken dat het in deze tijd gewoon vroeg donker is. Nu moet je buiten komen overdag maar spijtig genoeg weten we allemaal dat we rond 17u al met kunstlicht aan moeten zitten soms dat zeker geen leuk gevoel geeft.
  Geniet van je buiten zijn van je hard lopen en wat je rondom je heen mag zien en aanvoelen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Hopelijk vaak tijd om een rondje te lopen. Als het helpt je geestelijk en fysiek wat meer evenwicht te geven, doen!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Patty Zegt:

  Prachtige foto’s ! En herkenbaar verhaal…misschien ook ff extra vitamine B (met name de B12) nemen? En verders, het hoort denk ik idd ook een beetje bij de laatste weken van het jaar, het bekende ‘laatste loodjes’ gevoel, of zoiets…
  Ach, wat weet ik er eigenlijk van…ben net zo moe, hahaha

  Geliked door 1 persoon

 4. Regenboogvlinder Zegt:

  Een kanjer ben je dat je toch gaat lopen!
  Ik heb een paar van zulke nachten achter de rug, maar vannacht was heerlijk! Echt 8 uur achter elkaar geslapen! Moet ook even naar de dokter voor vitaminecontrole.. kan altijd beter hè,,

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Nou dank je wel voor het compliment!
   Slapen waardeer ik ook wel heel erg op het moment. Mijn lichaam vraagt om rust, maar dat komt waarschijnlijk door mijn lange trainingen. Hoop dat je ondertussen ook wat fitter bent!

   Like

 5. egoecho Zegt:

  Over een prettige opfrisbeurt gesproken. Well done you! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Lodi Kolhoop-Boonstra Zegt:

  Prachtige foto’s Margo. (hard) lopen doet een mens altijd even goed en al zijn je zorgen en dip niet meteen weg, je hebt je gedachten wel even kunnen verzetten!

  Geliked door 1 persoon

 7. marleen hermans Zegt:

  ook veel herkenbaar.
  maar over mijzelf dacht ik dat het aan het afbouwen van medicijnen lag
  gelukkig kunnen wij als pensionada ’s morgens nog even
  blijven liggen. De man die hier aan het werk is, komt gelukkig niet zo vroeg.
  Blijf genieten van het lopen en de natuur, die je om je heen ziet. En al je dierbaren.

  Geliked door 1 persoon

 8. Rob Alberts Zegt:

  Ik kijk weer in mijn winterdiplamp!

  Koude groet,

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek Zegt:

  Ik herken het gevoel… Misschien moet ik ook maar een s gaan hardlopen… om alle ballast even niet te voelen…

  Geliked door 1 persoon

 10. Maret Zegt:

  Ja vreselijk, in het donker naar huis en met donker vertrekken. Ik heb er ook last van.
  Te weinig (zon)licht?
  Het kan mij in ieder geval niet snel genoeg voorjaar worden.

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Hé Maret, het voorjaar is in aantocht. Heerlijk om met een een beetje licht pas de deur uit te moeten en dat het buiten nog licht is wanneer je thuis komt! Geniet van de eerste lentemomenten!

   Like

 11. Vlijtig Liesje Zegt:

  Ik herken het gevoel van ’s ochtends wakker worden, en helemaal geen puf hebben. Ik dwing me dan toch op te staan en te gaan hardlopen. Blegh.

  Geliked door 1 persoon