Minder nerveus

4 januari 2017

Blog

Het is maandagmiddag. Normaliter een moment dat ik aan het werk ben. Nu het kerstvakantie is, heb ik de mogelijkheid om mijn maandagtraining ’s middags, in plaats van ’s avonds, te doen. Het voelt als een enorme luxe – bijna een cadeautje – om op maandagmiddag door het bos mogen te rennen. En als kers op de taart schijnt ook de zon!

De figuurlijke drempel van het inschrijven voor de Marathon Zeeuws-Vlaanderen heb ik ondertussen genomen. Klaar met twijfelen dus! Mijn naam prijkt op de lijst met deelnemers.

Toen ik vorig jaar deelnam aan de marathontrainingen – om te ervaren hoe mijn lichaam reageerde op zulke wekelijkse lange trainingen – kreeg ik te maken met een blessure aan mijn voet. Door snel te schakelen: oude steunzolen weg, vernieuwd advies bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen en tal van behandelingen bij een osteopaat, kon ik gelukkig toch nog een halve lopen tijdens D-day. In de hoop dit keer blessurevrij te blijven, heb ik vooraf contact gezocht met Sportfit. Zij hebben aan de hand van hartslag- en ademhalingstesten en op basis van mijn loophistorie een persoonlijk trainingsschema voor mij opgesteld.

Het schema houdt in dat ik drie keer per week hardloop, twee keer per week enkele oefeningen doe en verder veel rust, heel veel rust. Mijn schema is als volgt:

 • Iedere maandagavond loop ik een training van zo’n 10 kilometer. Deze kilometers loop ik op wisselende snelheden;
 • Iedere woensdagochtend een intervaltraining. Ervaring leert mij dat ik wel weet hoe ik een intervaltraining uitvoer, maar dat ik dit toch echt beter doe in een groep met een trainster erbij;
 • Iedere zaterdagochtend een lange duurloop. Ik sluit aan bij een groepstraining, maar volg het voorgeschreven aantal kilometers van mijn persoonlijk trainingsschema. Concreet betekent dit wanneer de zaterdagtraining meer kilometers op het programma heeft staan, ik gewoon halverwege mijn voorgeschreven kilometers rechtsomkeer maak en dezelfde route terug naar het vertrekpunt loop.

Langzaamaan begin ik minder nervositeit te voelen wanneer ik denk aan of praat over mijn deelname aan de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. D-day is in week 15 op zaterdag 15 april 2017. Ik heb er zin in om daar naar toe te werken!

Beeldmateriaal in eigen beheer en via looptijden.nl.
© Margo Hermans, januari 2017

Wil je niets missen? Je kunt me volgen via Facebook, PinterestGoogle+, Bloglovin, WordPress of Instagram. Of meld je – hier rechts op deze pagina via de button ‘volg Margo’ – aan om via e-mail een bericht te ontvangen over mijn nieuwste artikel.

, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

10 reacties op “Minder nerveus”

 1. egoecho Zegt:

  Een schema als een topsporter. Ik wens je veel het plezier van het lopen, de ontspanning en de prachtige omgeving 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Morgaine Zegt:

  Ik vind vooral de foto’s mooi die je onderweg maakt, succes met jouw training!

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Patty Zegt:

  Doe je weer goed aanpakken, geweldig!
  Ik heb de datum in mijn agenda gezet; onder voorbehoud van dienstreis van mn manneke, maar anders ga ik zeker proberen je dit jaar te komen supporten. Dus ik volg je op de spreekwoordelijke voet 🙂
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 4. fitmetlien Zegt:

  Die van mij is op 9 april! Eerste marathon! Toch een beetje zenuwachtig :p

  Geliked door 1 persoon