Tijdswinst

18 januari 2017

Blog

Om binnen ons gezin, in het drukke weekschema van werken, school, sporten en andere tijdsbestedingen altijd tijdig een gezonde maaltijd op tafel te zetten, vergt het geregeld een strak staaltje planning. Gelukkig is plannen één van mijn sterke kanten!

Af en toe hebben wij een weekend zonder afspraken. Afgelopen weekend was er zo eentje. Heerlijk om dan de tijd te hebben om gezellig samen veel thee te drinken, wat te lezen, een beetje klusjes in huis te doen en te koken. En dan heb ik het niet het over het klaar maken van de warme maaltijd voor die dag, maar het koken om te zorgen voor tijdswinst.

Zaterdagmiddag stond ik aan het aanrecht. Rundergehakt, uien, knoflook, winterwortel, bleekselderij, puntpaprika, courgette, tomatenblokjes (ja, uit blik), witte wijn, bouillontablet en Italiaanse kruiden stonden voor me. Van elk ingrediënt flinke hoeveelheden; ik ging aan de slag om doordeweekse tijd winst te creëren. Uit de losse pols maakte ik de ‘rode saus’. Uiteraard volgde daarna bechamelsaus van boter, tarwebloem en volle melk. Hoeveelheden? Gewoon, ook uit de losse pols. Even proeven en naar smaak nog wat extra kruiden erbij.

Zes eenpersoons-ovenschaaltjes en één schaaltje voor twee personen zette ik in een rij om alles, als lopende bandwerk, te kunnen vullen. Rode saus, lasagneblad, bechamelsaus, herhaling en ik eindigde telkens met geraspte kaas. Vier schaaltjes in de vriezer; twee in de koelkast voor maandag. En ’s avonds bracht ik het tweepersoons-ovenschaaltje met lasagne naar mijn ouders.

De komende drie weken eten mijn zoon en ik op maandag, de dag met de grootste kookuitdaging, lasagne. ’s Morgens zet ik dan twee schaaltjes in de oven en ik programmeer het apparaat. Het enige wat ik verder moet doen is aan het einde van de werkdag, op het moment dat de timer piept, thuis zijn. Tijdwinst!

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, januari 2017

Wil je niets missen? Je kunt me volgen via Facebook, PinterestGoogle+, Bloglovin, WordPress of Instagram. Of meld je – hier rechts op deze pagina via de button ‘volg Margo’ – aan om via e-mail een bericht te ontvangen over mijn nieuwste artikel.


 

, ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

19 reacties op “Tijdswinst”

 1. egoecho Zegt:

  Eet smakelijk! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Wat een heerlijke ingrediënten. Zo ongeveer deze gaan ook in mijn rode pastasaus, maar ipv ‘echt’, gebruik ik vegetarisch gehakt. Het ziet er lekker uit en eerlijk is eerlijk, ik krijg er zelfs nu, op de vroege ochtend, spontaan zin in om de saus te maken! Zaterdag een gast, ik weet nu wat ik klaar zal maken 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. marleen hermans Zegt:

  ziet er goed uit, En heerlijk veel verse groenten. Op de tijdklok eten warm maken werkt prima. Vroeger toen ik werkte deed ik dat vaak met ovenschotels /e römertopf. Lekker klaar als je thuis kwam na een lange vergadering.

  Geliked door 1 persoon

 4. Patty Zegt:

  Ha, ik was ook van plan om weer dingen op zondag te gaan voorbereiden; dank voor de inspiratie 🙂
  Vraagje, onze nieuwe oven moet nog geinstalleerd worden, maar volgens mij kan ik die ook zo timen. Gaat de oven dan wel helemaal uit aan einde van programma? Denkende aan file ofzo, akelig idee als de oven dan zou blijven doorwarmen…

  Like

 5. Regenboogvlinder Zegt:

  Jamjam, ziet er heel erg lekker uit! Nog nooit zelf gemaakt!
  Ik koop ze gewoon kant en klaar bij de Aldi, even in de magnetron en smullen.
  Ja.. ik weet het, die van jou is vast veel lekkerder en gezonder maar ik eet het maar een enkele keer..

  Geliked door 1 persoon

 6. annie blokland Zegt:

  Dat zag er lekker uit! Ja dinsdag kook ik meestal ook voor 2 dagen. Heerlijk na een middag badmintonnen in de kleedkamer geniet ik dan al dat ik geen maaltijd moet maken en toch iets lekkers en makkelijk heb om te eten met een wijntje uiteraard en dan ’s avonds op de bank in slaap vallen. Grt Annie

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek Zegt:

  Slim Margo! Dat het goed mag smaken!

  Geliked door 1 persoon

 8. Rob Alberts Zegt:

  Je mag bij mij ook komen bezorgen.

  Smakelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 9. My happy kitchen Zegt:

  Ik doe dat ook graag op vrije dagen, het zogenaamde food preppen. Rijst koken voor nasi, aardappels koken om een andere dag lekker te bakken, pastasaus maken, frittata’s voor de lunch. Het is leuk om te doen en later ben je er blij mee!

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Ja, vooral dat “later er blij mee”. Heerlijk als er het één en ander voorbereid is. Moet weer eens aan de slag. Alhoewel er nog een halve tortillataart in de vriezer staat en nog een stamppotje van aardappel & knolselderij in de koelkast.

   Like