Toneelspel

1 februari 2017

Blog

Ken je het acroniem* ‘WYSIWYG’ nog? Deze term komt voor mij uit de tijd dat ik leerde werken met computers. Ergens eind jaren ’80. WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get. Een term die eigenlijk altijd in mijn hoofd is blijven hangen: wat je ziet is wat je krijgt. Te pas en te onpas denk ik er aan, los van het gebruik van computers. Zo ook zaterdagavond toen ik kijken ging naar een toneelstuk.

Rollenspellen, toneel spelen, anders doen dan je in het echt bent… Zo niks voor mij! Op de lagere school verstopte ik me het liefst wanneer de docent aankondigde dat er een toneelstukje opgevoerd moest worden. Tijdens mijn beroepsopleiding stonden soms rollenspellen op het programma. Vreselijk vond ik dat. Ik heb bewondering voor de mensen die lid zijn van een toneelvereniging, uit eigen vrije wil op een podium staan voor de uitvoering van een toneelstuk en dan voor een volle zaal in de huid kruipen van een ander.

Zaterdagavond ging ik voor het eerst kijken naar de uitvoering van een toneelstuk door een regionaal toneelgezelschap. Een van de spelers is een vriendin. Dit jaar maakte ze bij dit gezelschap haar debuut met een rol in de romantische maffiaklucht ‘De Godmother’. Ze stond als Kelsey op het podium. Het was tof om haar te zien opgaan in haar rol. Zonder gene liep ze over het podium en sprak ze haar tekst luid en duidelijk.

Zeven uitvoeringen van dit toneelstuk staan op de agenda. Met in totaal zo’n 1.500 toeschouwers heb ik me laten vertellen. Wat bewonder ik het, dat je dan jezelf als een vis in het water kunt voelen!

*Acroniem: letterwoord is een afkorting die wordt uitgesproken als een woord. Soms wordt daarbij nog de eis gesteld dat elke letter een apart woord voorstelt.

Beeldmateriaal via Toneel Steen.
© Margo Hermans, februari 2017

Wil je niets missen? Je kunt me volgen via Facebook, PinterestGoogle+, Bloglovin, WordPress of Instagram. Of meld je – hier rechts op deze pagina via de button ‘volg Margo’ – aan om via e-mail een bericht te ontvangen.


 

, ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

12 reacties op “Toneelspel”

 1. Patty Zegt:

  Op de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker hadden we Drama-lessen. Ze werden gebruikt om inzicht te krijgen in lichaamstaal en hoe je zelf overkomt. Mezelf voor het eerst op camera zien, shocking! haha
  Ik deel je respect voor toneelspelers, acteurs 😉
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 2. Ellie Schmitz Zegt:

  Als kind op school wel toneel gespeeld. In mijn herinnering durfde ik dat toen en had er ook plezier in. Maar ergens vanaf mijn 12de nooit meer gedaan, vond het toen zo stom, maar het was meer dat ik niet meer durfde.

  Geliked door 1 persoon

 3. marleen hermans Zegt:

  Ik herken mij er volledig in. Op de lagere school een klein rolletje gehad in een Kerstspel. Ik herinner het mij niet. Alleen een foto, herinnert mij aan het gegeven. Later maakte ik mij klein, als er gevraagd werd om vrijwilligers bij een rollenspel. Verschrikkelijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Suzan Bolleman Zegt:

  Ik heb haar zondagmiddag ook zien spelen. Toneel Steen speelt bijna altijd voor uitverkochte zalen. Goed stuk, vooral Angelo Miracolie met zijn puistenkop. Goed grimewerk.

  Geliked door 1 persoon

 5. Gwennie Zegt:

  Ik wilde je beterschap toewensen! Maar ik kan niet reageren bij je blogje over misselijk…. dus vandaar van deze plek af: Beterschap!!

  Geliked door 1 persoon