In voor- en tegenspoed

22 februari 2017

Blog

Alweer bijna anderhalf jaar is mama ziek. Ze heeft voor de tweede keer kanker. Toen ze de eerste keer met deze ziekte geconfronteerd werd, was ze 58 jaar. Nu is ze 75. Doordat mijn ma ziek is, is niet alleen haar leven maar ook het leven van mijn pa overhoop gegooid. 

Ruim zesenveertig jaar geleden gaven mijn ouders elkaar het ja-woord. Ze beloofden er voor elkaar in voor- en tegenspoed te zijn. Niet altijd is het voorspoed geweest, maar gelukkig was er weinig tegenspoed. Een ziekte als kanker zorgt nu af en toe voor het gevoel van tegenspoed.

Na het geven van het ja-woord vormden mijn ouders een gezin. En zoals dat dan gaat neemt ieder een rol op zich. De één is meer de verzorgende. De ander is meer van het regelen. Wanneer één van beiden ziek wordt, worden taken van de ene persoon logischerwijs door de ander overgenomen.

Zo ook bij mijn ouders. Door de ziekte van mama valt er hier en daar een gat in de verzorgende rol. Ik heb bewondering voor mijn pa, hoe natuurlijk hij taken overneemt. Het gaat soms slechts om kleine dingen zoals de was bij de wasmachine brengen, boodschappen doen en haar een arm geven bij een wandelingetje, maar deze zijn van o zo’n grote waarde. Het is mooi en fijn om te zien hoe zorgzaam pa voor ma is. Hoe graag hij de beste zorg voor haar wil. Mijn grote stoere sterke papa van 74, laat zijn zorgzame kant zien. Hij omringt mama met liefde. Eigenlijk wil ik vooral zeggen: “Ik ben trots op je pa”. 

Ik ben zelf een sponsoractie gestart in combinatie met het trainen voor en – hopelijk – het lopen van mijn eerste marathon:

Margo rent voor KWF Kankerbestrijding

Wil jij mij steunen door te doneren? Kijk dan even op de doneerpagina via: https://www.doneeractie.nl/margo-rent-voor-kwf-kankerbestrijding/-1002.

Mijn dank is groot. Maar de dank van mensen die kanker hebben, is groter.

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, februari 2017

 


Gerelateerde artikelen:

Lieve, lieve, lieve mama, 4 oktober 2015
Achtbaan van emoties, 7 oktober 2015
Lichtpuntjes, 21 oktober 2015
Staalgrijze lokken, 25 november 2015
Samen Kerst vieren, 23 december 2015
Krachtige vrouw, 23 maart 2016
Verlenging chemopauze, 17 augustus 2016
Angst is schaduw, 30 november 2016

, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

17 reacties op “In voor- en tegenspoed”

 1. Matroos Beek Zegt:

  Ontroerd…

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje Zegt:

  Mooi van je pa hoe hij taken op zich neemt.
  Een ontroerend verhaal Marga

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Patty Zegt:

  Prachtig Margot en ga je zeker ook sponseren!
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 4. Morgaine Zegt:

  Wat een schrijven vol van liefde, ik hoop oprecht dat ze nog met gemak de 50 jaar halen samen, en het liefst in volle gezondheid en mijn hopen, is een absolute wens.

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Ellie Schmitz Zegt:

  Ontroerend ❤

  Geliked door 1 persoon

 6. Lodi Kolhoop-Boonstra Zegt:

  heel mooi geschreven en o zo waar!

  Geliked door 1 persoon

 7. marleen hermans Zegt:

  Margo, wederom ontroerend om dit te lezen. Het heeft een grote impact op jullie alle vijf. En echt chapeau voor mijn broer en jouw vader. Moed en sterkte voor allen

  Geliked door 1 persoon

 8. Anneke Schrijft Zegt:

  Ontroerend, ik hoop dat je vader en moeder nog lang samen kunnen zijn. Hopelijk overwint jemoeder nogmaals deze vreselijke ziekte.

  Geliked door 1 persoon