Hatsjie

5 april 2017

Blog

Ondanks dat ik het elk jaar heb, vergeet ik het toch ieder jaar weer. Het begint met een zere keel, hoesten, snotteren en uiteindelijk ook niezen. Tegen de tijd dat al die symptomen samen komen baal ik meestal van het feit dat ik “net nu” verkouden moet worden. Maar als jeukende ogen en dat vervelende gevoel aan mijn tong erbij komen, dan weet ik het weer. Ik heb weer hooikoorts.

Gemaaid gras, ik vond het altijd al stinken. Wanneer vroeger bij mijn ouderlijk huis in de tuin het gras gemaaid werd, deed ik het liefste alle deuren en ramen dicht. En bij het passeren van hooiwerkzaamheden aan de dijk van de Westerschelde hield ik graag de ramen van de auto dicht en zette ik de ventilatie uit. Nooit dacht ik aan hooikoorts.

Toen ik een jaar of dertig was, kreeg ik echt last. Ik had geen idee wat er aan de hand was met die jeukende ogen en een enorme ‘verkoudheid’ in het voorjaar. Tot mijn pa opperde: “Je hebt hooikoorts, net als mijn vader, jouw opa.” Fijn dat ik familietrekken heb, maar deze had ik niet gehoeven. De huisarts schreef me anti-allergiemedicijnen voor, en een x-aantal jaar slikte ik ze in periodes dat mijn allergie de kop opstak.

Na verloop van tijd stond het slikken van die medicijnen mij tegen. Een regionale gezondheidswinkel raadde me natuurlijke capsules aan om mijn afweersysteem op peil te brengen. Warempel de last van de allergie verdween grotendeels. Ondanks dat ik sinds een paar jaar vanaf maart tot oktober die capsules tegen hooikoorts ‘op de automatische piloot’ neem, vergeet ik alsnog – wanneer ik ergens in maart ‘verkouden’ word – dat het die allergie is waar ik last van heb.

Zaterdagmiddag – na een paar dagen van hoesten, snotteren en jeukende ogen – las ik in de krant een artikel over hooikoorts. Het ging onder andere over honing, het inslikken van pissebedden (een buurman bracht mij al eerder die middag op dat idee… nee dank je) of het ondergaan van acupunctuurbehandelingen.

Honing! Eenvoudiger kan bijna niet en als het dan ook nog werkt! Een imker uit een nabij gelegen dorp – honing moet afkomstig zijn van een bijenvolk direct uit de buurt – verkocht me twee potten. Sinds zondag neem ik iedere ochtend – naast de natuurlijke capsules – een eetlepel honing. Ik hoop dat dit huismiddeltje werkt en me nog beter beschermt tegen de allergie, en zo niet… dan leer ik nu toch eindelijk honing eten.

Beeldmateriaal via BNDeStem, app Pollennieuws en in eigen beheer.
© Margo Hermans, april 2017
, ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

27 reacties op “Hatsjie”

 1. Johnny Zegt:

  En het voordeel van honing voor het lopen komt er gratis bij 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje Zegt:

  Je kan het maar proberen en het voordeel van honing is dat het voor heel wat goed doet ook voor het verzuren van spieren na het lopen, of tijdens het lopen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek Zegt:

  Ik ben benieuwd… ik slik ook een pilletje. Mocht de honing werken, dan verneem ik het graag.

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Tja, altijd lastig om te beoordelen of het nu kwam door de honing dat ik minder last had. Of door de natuurlijke capsules… Of dat er misschien gewoon minder pollen waren. In elk geval is mijn last wel stukken minder!

   Geliked door 1 persoon

 4. TessaC Zegt:

  Zou mooi zijn als zo’n natuurlijk middel werkt! Ik hoop het voor je.

  Geliked door 1 persoon

 5. Vlijtig Liesje Zegt:

  Wat vervelend dat gesnotter. Zeker nu je bezig bent met voorbereiden op de marathon. Bij mij slaat het vaak toe in september. Ik weet niet wat er dan in de lucht hangt, maar dan lopen de tranen over mijn gezicht en niet omdat ik moet huilen.

  Honing zou toch een geweldige remedie zijn!

  Geliked door 1 persoon

 6. egoecho Zegt:

  Lang leve de bijen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ellie Schmitz Zegt:

  En juist nu voor ‘de grote dag’, 15 april, Hopelijk snel minder last door de capsules en nu ook nog met honing erbij. Succes met trainen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty Zegt:

  Ah..van kinds af aan al enorme hooikoorts-patient, van pillen tot jaarlijkse spuiten aan toe om de vervelende jeukaanvallen en blaasjes op mijn lijf (zelfs op ogen) tegen te gaan. Op een gegeven moment groeide ik er ietwat ‘overheen’, maar bloeiende dennebomen, gras en extreem veel bloessems…grijp ik toch weer een poosje naar de simpele reactine.
  Ik krijg dagelijks honing binnen (van in de buurt), geen verschil..dus ga duimen dat het jou wel helpt!
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 9. mckleuver Zegt:

  Zelf heb ik geen hooikoorts, maar zulke dingen komen altijd op het verkeerde moment. Of je het nu wilt of niet. Ik ben benieuwd hoe de honing is 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. marleen hermans Zegt:

  ik hoop voor je dat het inmiddels al wat beter is, het beste voor je.

  Geliked door 1 persoon

 11. Morgaine Zegt:

  Wow, de honing, totaal nieuw voor mij, ik lees graag later of het werkt of juist niet, ook apart dat het dan wel honing uit de buurt moet zijn, al snap ik de reden wel, maar je moet maar ene imker in de buurt hebben dan?

  x

  Geliked door 1 persoon

 12. Rob Alberts Zegt:

  Van alles probeerde ik al.
  Nu gebruik ik gewoon het pilletje van de huisarts.

  Succes met jouw zoektocht.

  Koortserige groet,

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bijen | Margo Hermans - 31 mei 2017

  […] komen en mij irriteren. Hooikoorts! Ik herken het ondertussen en heb helaas nu weer last (hatsjie). De hoeveelheid capsules die ik dagelijks neem besluit ik op te voeren, in de hoop dat de […]

  Geliked door 1 persoon

 2. Snuiven aan bijenlucht | Margo Hermans - 12 juli 2017

  […] Ze behandelen onder andere hooikoortsklachten. Sinds een jaar of vijftien heb ik hooikoorts (hatsjie); het lijkt erop dat ieder jaar de klachten meer […]

  Like