Snissenjèrs: Gerard & Judith

23 april 2017

Publicatie

Uit ‘De Snisser Courant’ | jaargang 12 | nummer 2

Aan de Hooglandsedijk nummer 6 staat de boerderij waar Gerard en Judith wonen. Zij is er geboren en getogen, hij woont er sinds 2010. Sinds 1976 – vanaf hun 17e – zijn zij een stel en vanaf 1980 wonen ze samen. Zij vertellen hun verhaal.

Judith (1959) deed de lagere school in Ossenisse en het gymnasium aan het Jansenius in Hulst. Daarna vertrok ze naar Utrecht om er Geneeskunde te studeren aan de universiteit. In 1984 studeerde ze af als basisarts en ging ze aan de slag als gemeentearts bij de GGD en ze werkte in de psychiatrie. Na een paar jaar wachttijd startte ze de vervolgopleiding van 1,5 jaar tot huisarts, om vervolgens als waarnemend huisarts binnen de psychiatrie aan de slag te gaan. Na een jaar verhuisden Judith en Gerard samen, vanwege het werk van Gerard, naar Hulst. Judith ging werken als verpleeghuisarts bij de Blaauwe Hoeve (tegenwoordig Curamus) in Hulst. Na 7 jaar verhuisden het stel naar Gouda en later Nieuwerbrug, wederom vanwege het werk van Gerard. Judith werkte in die regio als verpleeghuisarts. Vanaf 2010 werkt ze weer bij Curamus, opnieuw in de functie van verpleeghuisarts (tegenwoordig heet dat specialist ouderengeneeskunde). Ze werkt 2,5 dagen per week en draait ook oproepdiensten: ⅔ deel van haar tijd werkt ze bij de Blaauwe Hoeve in Hulst en ⅓ deel binnen de ouderenzorg van Tragel in Clinge. Judith heeft groene vingers; haar grootste hobby is de tuin. Ze geniet enorm van de rust en ruimte en is graag op het erf. Daarnaast wandelt ze graag met Gerard en bezoeken ze vaak samen het Scheldetheater in Terneuzen, Hulst Cultureel en het Podium in Zaamslag. Judith leest veel vakliteratuur, want bijblijven is belangrijk! En in het dorp draagt ze graag een steentje bij aan het onderhoud van de tuin bij het Dorpshart.

Gerard (1959, Kloosterzande) ging naar de Heilig Hartschool in Kloosterzande en deed het Atheneum aan het Jansenius in Hulst. Tegelijkertijd met Judith ging hij studeren in Utrecht; Scheikunde aan de universiteit. In 1983 startte hij zijn loopbaan bij ingenieursbureau DHV in Amersfoort waar hij zo’n 5,5 jaar werkte. Gerard werkte achtereenvolgens als adviseur, projectleider en hoofd milieulaboratorium bij dit bedrijf dat zich ondermeer bezighield met bodemsaneringsprojecten. Eind 1988 ging hij aan de slag als hoofd laboratorium bij het Amerikaanse chemisch bedrijf Engelhard in Terneuzen, waar hij later operations manager werd. Na 6 jaar maakte hij de overstap naar de Engelhard-vestiging in De Meern en werkte er als site manager van de katalysatorfabrieken (later overgenomen door BASF). Dit zorgde ervoor dat hij en Judith in 1996 weer naar het midden van het land verhuisden. In 2002 stapte hij over naar commerciële en marketing functies. Vaak maakte hij zakenreizen naar China, Amerika en het Verre Oosten, maar hij ervoer dit op een gegeven moment als zwaar. Gerard en Judith besloten samen terug te gaan naar Zeeuws-Vlaanderen en te gaan wonen op de boerderij van Judith haar ouders. Gerard gooide het roer om en richt zich vanaf 2010 (na het overlijden van Judith haar pa in 2006) op het akkerbouwbedrijf. De producten op het land zijn suikerbieten voor SuikerUnie, baktarwe voor Koopmans Meelfabrieken, brouwgerst voor de Mouterij op Hoek en Bos en graszaad voor sportvelden en weilanden. Daarnaast is hij ondertussen voorzitter van ZLTO-afdeling Hulst. Dit is vrijwilligerswerk. Voor ZLTO is hij vaak te vinden bij overleg met gemeenten en provincie en overleg op de ZLTO-kantoren in Colijnsplaat en Den Bosch. Ook op het dorp doet hij vrijwilligerswerk. Bij de ontwikkeling van het Dorpshart is hij vanaf het begin betrokken geweest met subsidieverstrekking en de financiering rond krijgen. Maar ook bij de uitvoeringsfase zoals bestrating en het onderhoudsproject Groene Vingers. Vanuit het Dorpshart is Gerard ook betrokken bij Hof ter Nesse; daar was hij bestuurslid en nu – sinds heel recent – voorzitter. En hij hielp bij Vergezichten. Tijd die overblijft besteedt hij graag aan erfonderhoud, tuinieren en lezen van kranten en  vakliteratuur.

Beeldmateriaal: De Snisser Courant en Karma Fotografie, Karin Driessens
© Margo Hermans, april 2017
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

2 reacties op “Snissenjèrs: Gerard & Judith”

  1. marleen hermans Zegt:

    leuk dit te lezen.
    wie zijn haar ouders? Als oud snissejer benieuwd

    Geliked door 1 persoon