Ontwijkend gedrag

8 mei 2017

Publicatie

Uit Nieuwsbrief ‘Minerva’ | Netwerk voor Directiesecretaresses in Zeeuws-Vlaanderen | mei 2017

Op Koningsdag zit ik thuis aan de keukentafel. Mijn laptop staat open; de cursor knippert in een blanco Word-document. Al dagen denk ik, “de nieuwsbrief voor Minerva verschijnt bijna, ik moet nu echt starten met het schrijven van de column”. Verder dan het denken, kom ik telkens niet…

Ik vertoon schrijfontwijkend gedrag op Koningsdag. Even een wasje in de wasmachine doen. Wacht, de droger piept; ik kan maar beter de was opvouwen voordat de kreukels erin komen. Hmm… lunchtijd alweer. Ik maak eerst broccolisoep en na de lunch schrijf ik écht die column voor de volgende nieuwsbrief. Ook na de lunch lukt het me niet. Ik kan de rust niet vinden om te zitten en te schrijven.

Op mijn werk vertoon ik soms ook ‘ontwijkend gedrag’. Dan ligt er al een paar dagen die ene klus op mijn bureau, waarvan ik denk dat het een lastige is. Steeds denk ik weer, ik moet starten aan die opdracht en zorgen dat alles geregeld is. Ik weet van mezelf wanneer ik een lastige klus moet regelen, dat ik beter ’s morgens kan starten, want dan ben ik fris in mijn hoofd.

En vaak – voordat ik het goed en wel door heb – is de ochtend voorbij. Ik heb dan tientallen e-mails en telefoontjes afgehandeld en een heleboel afspraken in verschillende agenda’s gepland. Er ligt alweer een stapel nieuw, soms urgenter, werk boven op die ene lastige klus. Tegen de tijd dat de werkdag ten einde is en ik mijn bureau opruim, komt die ene opdracht weer boven water… En verdwijnt hij in de la voor de volgende werkdag.

Ik neem mezelf dan voor: morgen begin ik er als eerste aan!

margohermans margo hermans minerva netwerk directiesecretaresses zeeuws-vlaanderen nieuwsbrief column

Beeldmateriaal via Attentia.
© Margo Hermans, mei 2017
, , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

17 reacties op “Ontwijkend gedrag”

 1. Wilma Phillipson Zegt:

  Ha ha, herkenbaar, want ik vertoonde vanmorgen datzelfde gedrag. Ik was van plan vanmorgen al vroeg aan een dubbelportret verder te werken. Als ik een poosje niet getekend heb zit ik meestal tegen een hobbel aan te hikken. Vandaar dat ik eerst de krant las, een paar hoofdstukken in mijn boek ging lezen, boodschappen ging doen, mijn mail nakeek en uiteindelijk ging facebooken. En nu ga ik echt aan het tekenen.

  Geliked door 1 persoon

 2. De Gans (Marije) Zegt:

  Oh ja, dat is mijn default setting. Gelukkig weet ik dat en pak ik nu vaak juist eerst aan wat er in mijn ogen gedaan moet worden. Met als risico dat ik de dag verspil met vervelende huishoudklusjes. Ook weer niet handig. Die balans…….

  Geliked door 1 persoon

 3. ineke elbers Zegt:

  Bekijk het eens anders. Mijn ervaring is dat ik die tijd nodig heb om de juiste concentratie op te bouwen. Als ik er te vroeg aan begin wordt het geploeter. Tijdens het doen van de klusjes bereid mijn hoofd op onbewust niveau het andere werk voor. Als ik er dan voor ga zitten lukt het prima.

  Geliked door 2 people

 4. kliefje Zegt:

  Ik ben er een ster in. Alles op het laatste moment. Ik lijk wel een puber soms 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Suzan Bolleman Zegt:

  Oh jee ja, heel herkenbaar. Je bent niet de enige hoor.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ellie Schmitz Zegt:

  Zo herkenbaar…vaak ook met schrijven en schilderen terwijl dat toch ontzettend gaaf is om te doen…

  Geliked door 1 persoon

 7. karinhaarblog Zegt:

  Ik heb het al dagen , alles doen behalve wat ik moet doen.

  Geliked door 1 persoon