Jutten

19 juli 2017

Blog

Bewust zijn van de wereld om je heen. Bewust zijn van het feit dat we samen deze wereld te leen hebben. Bewust zijn dat we de wereld moeten schoonhouden en zorgen dat onze kinderen, hun kinderen en die hun kinderen, een fijn leven kunnen hebben op aarde. Bewust ben ik me van de kwetsbaarheid van de wereld. Simpel. Wat een bende is het soms in de berm langs de weg. Ben je zo groot dat je ergens fastfood kunt kopen? Wees dan ook net zo groot om de verpakking in een vuilnisbak te doen! Waarom dumpt iemand een kapot veldbed in een sloot? Of volle vuilniszakken? Zulk gedrag is niet stoer.

Tot een paar jaar geleden woonde in ons dorp een man, die tijdens de wandelingen met zijn hond, vaak afval opraapte. Hij zorgde ervoor dat de directe omgeving een klein beetje schoner was. Hij organiseerde een paar keer per jaar een wandeltocht om samen met meer dorpsgenoten afval te verzamelen in de polders. Ik bewonder zijn inzet voor onze omgeving. Het respect voor de wereld.

Ieder voorjaar is er weer de ‘Schone-Schelde-Actie’. Een groepje vrijwilligers hier trekt gewapend met karren, zakken en knijpstokken langs de oevers van de Westerschelde. Zij verzamelen afval. Zakken vol, ieder jaar weer. Petje af voor hen. ‘Wat kan ik doen?’, denk ik soms. Afval verzamelen tijdens mijn hardlooptochten is onhandig. Wandelen doe ik weinig. Het antwoord op mijn vraag kwam even geleden.

Enkele dorpsbewoners namen, al een paar keer, het initiatief tot ‘Strandjutten & Opruimwandeling’. Zo’n initiatief vind ik top; tijdens de tweede wandeling sloot ik aan. Om acht uur ’s avonds verzamelden we aan de dijk langs de Westerschelde. Gewapend met handschoenen en een vuilniszak liepen we langs de waterkant. We waren met z’n zevenen een uur bezig. Heel veel plastic, wat glas, blik en andere troep was onze buit. Terwijl we jutten kletsten we bij, keken naar de geweldige zonsondergang en ik verbaasde me vooral. Ik verbaasde me over de enorme hoeveelheid troep die aangespoeld lag op de dijk.

Raap jij ook wel eens afval op van iemand anders? Wanneer er hier op het dorp weer ‘Strandjutten & Opruimwandeling’ op de agenda staat, dan doe ik mijn best erbij te zijn.

Beeldmateriaal in eigen beheer en via de besloten facebookpagina van ons dorp.
© Margo Hermans, juli 2017
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

9 reacties op “Jutten”

 1. Trendbubbles Zegt:

  Meestal neemt mijn hond het afval mee. Het is een echte verzamelaar. In ‘mijn’ bos zijn er ook vaste mensen die opruimen. Een nobele taak. Wat een originele post. En wat een troep is er al na een dag weer te zien bij het bankje naar de toegang tot mijn bos. Verbazingwekkend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Rob Alberts Zegt:

  Ik loop geregeld een opruimrondje bij mij in de buurt.

  Schone en opgeruimde groet,

  Geliked door 2 people

 3. Matroos Beek Zegt:

  Ja, ik doe dat. Als iets voor mijn voeten ligt, raap ik het op en gooi het in de vuilnisbak. Het valt hier best mee. We werden niet voor niets verkozen tot het schoonste strand van Nederland. Of zou dat door mij komen?😉
  Een mooi initiatief van jullie. Toch blijft het jammer dat het nodig is. Mocht elkeen zijn eigen rommel niet zomaar weggooien…

  Geliked door 1 persoon

 4. egoecho Zegt:

  Mooi en nuttig initiatief. Tegelijk bijzonder jammer dat het nodig is.
  Ja, ik ruim regelmatig andermans rommel op. Op straat, in de trein, waar dan ook. Onze buurt is één grote openbare stortplaats, zo lijkt het. Met name op de twee dagen per week dat het grofvuil wordt opgehaald. Bizar. Daar is niet tegenop te ruimen.
  Schitterende foto’s, trouwens!

  Geliked door 1 persoon

 5. shivatje Zegt:

  Ik heb jaren achter een vuilniswagen gestaan en zelfs straatveger geweest. Meermaals heb ik me ooit boos gemaakt dat men dan de straat geveegd had dat ze nog enkele minuten terug rommel op de grond gooide. Mensen hebben geen respect en ik heb respect voor de mensen die dan zoiets ondernemen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 6. Patty Zegt:

  Hier in Duitsland wonen we vlak bij een snel weg…ongelofelijk wat mensen allemaal uit de auto gooien 😦 Met een jonge hond is het een hele klus om daar te lopen, zonder continu dingen uit haar bek moeten te halen. Ik kan je vertellen; een oud pak chocolademelk met nog een restje erin…daar krijg je kokhalsneigingen van, brrrrrrr
  Zodra ik die focus eruit heb (bij de hond) ga ik absoluut ook weer met een vuilniszak wandelen.
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 7. wakkersgedichten Zegt:

  Zondag het strand op geweest
  Flinke tippel
  ondanks miezer en mot
  Het leek wel
  of de zee opspatte
  Tot over de duinen
  Twee steentjes gejut
  Nog meer de ervaring
  Het uitzicht en
  het met elkaar zijn

  Geliked door 1 persoon

 8. Johnny. Zegt:

  Ja tijdens (populaire) Trails neem ik regelmatig afval van medelopers mee naar de verzorgingsposten.

  Geliked door 1 persoon

 9. Morgaine Zegt:

  Ja en of ik dat weleens doe, spullen van een ander opruimen, vooral voor de deur, of op mijn werk, houden wij de speeltuin schoon, hebben onze eigen stokken, het is ook weer voor de cliënten een iets om mee bezig te zijn.

  X

  Geliked door 1 persoon