Overtocht

9 augustus 2017

Beleven, Blog, Wereldbol

Nostalgie. Zo kun je het wel noemen, met de veerboot ‘naar de overkant’. In maart 2003 opende de Westerscheldetunnel. Daarmee kwam een vaste verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Nederland tot stand. De reguliere veerboot tussen Perkpolder en Kruiningen verdween; die tussen Breskens en Vlissingen werd vervangen door een veer voor voetgangers, fietsers en brommers.

Een paar dagen geleden hadden we vroeg een korte afspraak in Oostburg. En een paar uur later pas de volgende in diezelfde regio. Na onze eerste afspraken namen we alle drie een cappuccino bij Eigenwijs. De vraag rees: ‘Wat doen we in de tussentijd?’. Een strandwandeling in Cadzand? Wandelen bij de jachthaven in Breskens? Of even met het veer een retourtje Breskens – Vlissingen. Een korte blik op de website van de Westerscheldeferry leerde ons dat de volgende afvaart over twintig minuten was. Met een reistijd van veertien minuten was dit prima haalbaar.

Voor drie personen kostte een retourtje Breskens – Vlissingen in totaal €16,50. We stapten aan boord en zochten een plaatsje bij het raam. Toen de veerboot aan de afvaart begon, gingen we op het achterdek staan. De haven werd kleiner en kleiner. Het was er heerlijk: wind in de haren, een zwak zonnetje aan de hemel en de zilte lucht die we roken.

Mijn herinneringen aan de veerboot Perkpolder – Kruiningen kwamen boven. Rijen auto’s. Wachten op het veerplein. Samen met mijn ouders in de auto de boot op. Later als studente met de bus. Boven een plekje zoeken; bij mooi weer buiten, anders zaten we binnen. Soms iets drinken. Altijd de geur van erwtensoep. Die geur was wat ik miste nu.

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, augustus 2017
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

13 reacties op “Overtocht”

 1. Matroos Beek Zegt:

  Ha Margo, je was aan mijn deur! Ja, altijd leuk de veerboot, maar de glans van vroeger met soep en broodjes is er inderdaad wel een beetje af…

  Geliked door 1 persoon

 2. Morgaine Zegt:

  Heb hem zeker gezien, niet zo moeilijk als je in Vlissingen uit de trein stapt, hahaha ik weet nog de eerste keer, dat ik dit heel gek vond, om eigenlijk direct naast de boot te staan… maar ik moest richting ziekenhuis, dus nee, de overtocht heb ik nog nooit gemaakt.

  X

  Geliked door 2 people

 3. marleen hermans Zegt:

  Erg leuk dit verhaal. Je verhaal roept bij mij zeker ook herinneringen op.Acht jaar kostschool in Etten leur. Steeds over met de pont om tien voor zeven op maandagochtend. Maar daar zat zeker zes tot acht weken tussen. Hier in Denemarken kost de pont heel wat meer, Vijf minuutjes overvaren ben je snel 35 euro kwijt

  Geliked door 1 persoon

 4. wakkersgedichten Zegt:

  De overtocht
  werd een terugtocht
  Eerder aankomen
  dan vertrokken
  omdat je
  in gedachten
  in Vroeger
  aan het reizen bent

  Geliked door 2 people

 5. Rob Alberts Zegt:

  Nostalgische groet,

  Geliked door 2 people

 6. Patty Zegt:

  Volgende keer thermocan erwtensoep meenemen 🙂
  Leuk verslag weer Margo! XxX

  Geliked door 1 persoon