Geruisloos

27 september 2017

Beleven, Blog, Wereldbol

“Mama, wat voor cadeautje wil je voor Moederdag hebben?”, vroeg mijn zoon in mei. De tijd van tekeningen en zelfgemaakte knutselcadeautjes is helaas voorbij. Een belevenis, het maken van herinneringen, daar hecht ik waarde aan. Daarom gaf ik hem de tip: een cadeaubon om mee te vliegen in een zweefvliegtuig.

Het Zeeuws-Vlaamse Axel is de thuisbasis van de ‘Eerste Zeeuws-Vlaamse Aero Club‘ (EZAC). Al jaren, wanneer ik passeerde ter hoogte van Axel, zag ik vaak zweefvliegtuigjes in de lucht. Dikwijls dacht ik, dat wil ik ook wel eens. Zoeken op hun website leerde mij dat je voor een bedrag van €45,= kunt meevliegen.

Weken geleden boekte ik voor 24 september mijn passagiersvlucht. Zondag was het zover. Met de cadeaubon in mijn hand liep ik naar de vluchtofficier van dienst. Lotte, een zelfverzekerde meid van 16 jaar, was die dag de baas. Ze heette ons welkom en vertelde honderduit over het zweefvliegen. Niet alleen over de techniek en veiligheidsaspecten, maar ook over de club en de taken van de leden. Het was interessant om naar haar te luisteren!

De zon scheen die middag. Het was buiten aangenaam om te kijken naar de bedrijvigheid bij EZAC. Al gauw was ik aan de beurt; piloot Paul nam me mee naar het eerstvolgende zweefvliegtuig en stelde me op mijn gemak. Een parachute werd door hem stevig aan mij vastgemaakt. Daarna legde hij uit hoe ik in het vliegtuigje moest stappen en vertelde hij me waarvoor welk metertje diende. En dat ik zeker gewoon overal vanaf moest blijven.

In stilte keek ik vanuit de lucht naar beneden.
We vlogen geruisloos en ik genoot.

Ik zat goed! De kap van het zweefvliegtuig ging dicht. De lier werd bevestigd aan het vliegtuig en met hoge snelheid werden we vooruit getrokken. Voor mijn gevoel gingen we bijna recht omhoog en daarna schoot de lier – zoals het hoort – los. Piloot Paul vertelde over wat er gebeurde, waarom hij een bepaalde richting koos en wat ik allemaal kon zien.

De thermiek was die dag niet optimaal. De vlucht duurde daardoor slechts 7 minuten. Het waren echt mooie minuten. Geruisloos vloog het zweefvliegtuig boven Axel. In de verte zag ik een groot schip op de Westerschelde varen. En onder mij leek het wel Madurodam. Ik was stil en genoot. Wat een mooi cadeau voor Moederdag! 

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, september 2017
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

12 reacties op “Geruisloos”

 1. Johnny Zegt:

  Hee wat leuk 😀
  Een leuk cadeau van je Zoon.
  Lijkt me een geweldige ervaring om dat mee te maken.
  Mooie foto’s met mooie ver gezichten.
  Ben er ook al eens naar aan het kijken geweest om mee te vliegen, maar nog nooit van gekomen om het ook daadwerkelijk te doen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek Zegt:

  Indrukwekkend!

  Geliked door 1 persoon

 3. Mari Durieux Zegt:

  dat wil ik toch ook nog ooit doen, jij kunt het afstrepen van je lijstje alvast. Super leuk cadeau

  Geliked door 1 persoon

 4. shivatje Zegt:

  In een luchtballon heb ik al gezeten. Dat ook een en al stilte is rond je heen. Maar dit zou ik ook wel eens willen doen. Dit moet ook een en al stilte zijn en rust geven.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 5. Ellie Schmitz Zegt:

  Wat een leuk cadeautje, wat een leuke ervaring, Margo! Ik geloof zeker dat je hebt genoten!

  Geliked door 1 persoon

 6. Patty Zegt:

  Fantastisch! Prachtige foto’s ook 🙂
  (Hoe is het met jouw mamma?)

  Geliked door 1 persoon

 7. Regenboogvlinder Zegt:

  Wowww wat een belevenis en wat een prachtige plaatjes. Dat was nog eens een supercadeau!

  Geliked door 1 persoon

 8. marleen hermans Zegt:

  Een erg leuk en origineel cadeau. (Al heb je zelf het voorzetje gegeven). Ik begrijp dat je genoten hebt, ondanks deze roerige tijden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Morgaine Zegt:

  Wat supergaaf! lijkt mij ook erg gaaf om ooit eens te doen!

  X

  Geliked door 1 persoon