Vietnamese zangvogel

13 oktober 2017

Kort verhaal, Schrijfoefeningen

Goed verstopt zat hij tussen de struiken. Als hij nog één stapje naar achteren deed, zou hij zo in de sloot vallen. Oppassen! Want hij wilde geen nat pak. Met een verrekijker in zijn handen zat Jan te turen. Hij stelde de scherpte van de kijker nog wat bij.

Tussen de grote groene bladeren van de kastanjeboom zag hij iets bewegen. Hij wilde het zo graag goed zien. Zat hij er wel echt? Hij zag het vogeltje van tak naar tak wippen. Die verdomde kastanjebladeren waren ook zo groot. Ze zaten er telkens voor.

Jan prijsde zichzelf gelukkig, dat hij al vroeg vanochtend de website over het vogel spotten had zitten uitpluizen. En hij woonde slechts op een steenworp afstand van deze plek. Heerlijk vond hij het, dat hij de andere vogelspotters voor was.

Alleen, genoot hij altijd het meest. Door de verrekijker bestudeerde hij de gedetailleerde tekening op de vleugels van de Vietnamese zangvogel. Geel, groen en rood kon hij inderdaad ontdekken. En ja, daar zag hij zelfs de bijna blauwe snavel. Jan wist het zeker. Het is hem echt!

Jan wiebelde een beetje van spanning. Hij zette zijn fotocamera klaar op het statief. Als hij nu ook nog eens een foto van de vogel zou kunnen maken, dan kwam hij vast in het nieuws. Na al die veld- en kerkuilen, zouden de andere vogelspotters vast jaloers zijn dat juist hier op de Veluwe de Vietnamese zangvogel was opgedoken.

Jan genoot alleen al van de gedachte, dat hij nu eindelijk aandacht en erkenning zou krijgen. Zijn foto van de Vietnamese zangvogel op NU.nl! Als horlogemaker zou hij nooit beroemd worden, maar dit… Dit zou hem groot maken.

margohermans margo hermans zangvogel fictie kort verhaal schrijfopdracht

Beeldmateriaal via Flickr.com: Apisit Wilaijit
© Margo Hermans, oktober 2017

Opdracht: schrijf een kort verhaal over een horlogemaker die als hobby vogels spotten heeft.

, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

15 reacties op “Vietnamese zangvogel”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Bij het lezen kon ik Jan goed zien, zelfs zijn gedachten leken heel dichtbij! Beeldend geschreven. Waar komt de opdracht voor de schrijfoefening vandaan, Margo?

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Dank je wel voor je compliment, Ellie!
   Via mijn werk had ik een training ‘redigeren’. Iedere deelnemer moest 1 ongewoon beroep op een blaadje schrijven en op een ander blaadje 1 ongewone hobby. Het ene papiertje gaf je aan buurvrouw links; het andere aan buurvrouw rechts. Zo kreeg ik dus van een ander het ongewone beroep en de hobby. En toen was een kort verhaaltje schrijven de opdracht. 😀

   Geliked door 1 persoon

 2. Johnny Zegt:

  Wat leuk geschreven.
  Zat eigenlijk te wachten op de plons in de sloot haha 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. egoecho Zegt:

  Leuk! En ja, de plons die nooit kwam – handig gebruikt 😊

  Geliked door 1 persoon

 4. Stefanie's Wereld Zegt:

  Mooie uitwerking bij die opdracht! Erg creatief. En een prachtig vogeltje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Regenboogvlinder Zegt:

  Prachtig verhaal, beeldend geschreven ook!

  Geliked door 1 persoon

 6. Rob Alberts Zegt:

  Prachtverhaal

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 7. mckleuver Zegt:

  Super leuk geschreven en mooi om voor de geest te halen. Mooi vogeltje ook.

  Geliked door 1 persoon

 8. robert Zegt:

  mooi geschreven over deze vogel. Robert zit nu op Texel vogeltjes te kijken(4dagen)

  Geliked door 1 persoon

 9. Patty Zegt:

  Schrijven kan je…geen twijfel mogelijk. Idd leuk en beeldend geschreven.
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 10. X by KA Zegt:

  Leuk geschreven. Het is echt een mooi ‘kort verhaal’. Ben je geslaagd voor de cursus? 😉

  Geliked door 1 persoon

 11. cmverhelst Zegt:

  Geen gemakkelijke opgave om daar een verhaal van te maken: een horlogemaker die in zijn vrije tijd vogels spot. Maar je hebt het leuk geschreven. Ik moet je eerlijk bekennen, ik heb mezelf er ook eens aan gewaagd. Binnenkort is mijn versie te lezen op http://www.corawriter.blogspot.nl. Ik heb het als een hele leuke uitdaging ervaren. Goed voor het ontwikkelen van je creativiteit.

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Leuk dat je de uitdaging ook bent aan gegaan. Ik lees graag jouw versie, Cora. Geef je me een seintje wanneer het online staat?

   Like

   • cmverhelst Zegt:

    Ik verwacht het verhaal dit weekend online te zetten. Maar ik geef je van te voren inderdaad een seintje. Ik zal er op mijn Facebook een melding van maken en de lezers ook attent maken op jouw weblog. Mede dankzij jou is tenslotte ook dit verhaal ontstaan.

    Geliked door 1 persoon