Schrijven

27 oktober 2017

Publicatie

Uit Nieuwsbrief ‘Minerva’ | Netwerk voor Directiesecretaresses in Zeeuws-Vlaanderen | oktober 2017

Zo’n cursor die knippert op je scherm. Zwart op een witte pagina in Word. Het is de bedoeling dat je een tekst schrijft, maar je weet echt niet hoe te beginnen. Ik denk dat we daar allemaal – in de functie waarin we werken – wel eens last van hebben. Wij moeten nu eenmaal schrijven: e-mails, brieven, tekstjes voor op narrowcasting, in nieuwsbrieven en soms misschien ook wel webteksten. Waar begin je?

Schrijven doe ik graag. Ik schrijf intuïtief. Vanuit mijn liefde voor tekst en vanuit mijn drang naar creativiteit, ben ik steeds meer met woorden gaan doen. De theorie achter het schrijven heb ik eigenlijk nooit geleerd. Dus toen ik laatst, vanuit mijn werk, een workshop redigeren mocht volgen, was ik blij. Een workshop waar ik zowel tijdens mijn werk, als in mijn vrije tijd iets aan heb!

Werkplan
Wanneer je start met het schrijven van een tekst, blijkt het handig te zijn om vooraf een werkplan op te stellen. Je bepaalt de doelgroep, het onderwerp en het doel van de tekst. Wil je lezers informeren, motiveren, enthousiasmeren, overtuigen of activeren? Zet al deze dingen eerst op een rijtje voor jezelf.

Lezersvragen
Dat je bij het schrijven de zes lezersvragen beantwoordt, was voor mij bekend. Ken jij die lezersvragen? Wie, wat, waarom, wanneer, waar en hoe. Schrijf je een tekst en je beantwoord deze vragen, dan kom je vaak al een heel eind.

Meest begrijpbare taalniveau
Tijdens de cursus stonden we uitgebreid stil bij het taalniveau dat je het beste kunt gebruiken. Er zijn zes taalniveaus die gaan van slechts een paar basiswoordjes tot het niveau van wetteksten. Ik kende de verdeling niet. Het advies is om te schrijven op het taalniveau van het Jeugdjournaal. Dit is het derde niveau binnen de verdeling. Schrijf je op dat taalniveau, dan bereik je met de tekst de grootste groep mensen.

Schrijfopdracht
De training bestond uit twee dagdelen. Aan het einde van het tweede deel kregen we een schrijfopdracht. Iedere deelnemer moest 1 ongewoon beroep op een blaadje schrijven en op een ander blaadje 1 ongewone hobby. Het ene papiertje gaf je aan buurvrouw links; het andere aan buurvrouw rechts. Ik kreeg van anderen een ongewone beroep en hobby. Een kort verhaaltje schrijven was daarna de opdracht. Zo schreef ik mijn eerste fictieve verhaal. Een werkplan? Dat vergat ik te maken… Benieuwd? Klik dan hier en je kunt het lezen.

margohermans margo hermans column minerva netwerk directiesecretaresses zeeuws vlaanderen schrijven

Beeldmateriaal via Geniuswhale.
© Margo Hermans, oktober 2017

 

, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

2 reacties op “Schrijven”

  1. Ellie Schmitz Zegt:

    Mooi artikel, Margo. Kan ik ook nog iets van leren, in elk geval zet het mij aan het nadenken.

    Geliked door 1 persoon

  2. Mies Huibers Zegt:

    Kijk, aan zo’n cursus heb je nog eens wat. Het leuke resultaat van de zangvogel las ik al eerder.

    Geliked door 1 persoon