Meten is weten

13 december 2017

Blog

margohermans margo hermans hardlopen fietsen sporten gezond sportfit fysiofit zeeland hulst vo2-max meting lactaatmeting lactaattest

Sporten doe ik graag. Hardlopen, fietsen en sinds kort zwem ik ook. Ik probeer met verstand te sporten, zorg dat ik gezond eet en hou goed in de gaten dat ik voldoende rust. Weten hoe het met mijn lichaam gesteld is en op welke waardes het voor mij gezond is om te trainen, vind ik belangrijk. Daarom deed ik een paar dagen geleden een test.

Ik meldde me maandag bij Sportfit in Hulst. Lorenzo vertelde me, dat ik kon kiezen uit 2 verschillende testen. Of een combinatie van beiden. Een VO2-max meting: Lopen op een loopband met een mondkapje op, waarbij de waardes via ademhaling gemeten worden. Of een lactaatmeting: Lopen op een loopband en om de 3 minuten – na 1 prikje in de vinger – telkens via een druppeltje bloed een waardemeting. Anderhalf jaar geleden deed ik een VO2-max meting. Hardlopen met een mondkapje op vond ik redelijk benauwend. Daarom koos ik nu van de lactaatmeting.

“Lactaat is een stof die in de spieren gevormd wordt. Het is de afvalstof van het anaerobe lactische energiesysteem. Ze wordt voornamelijk gevormd bij maximale inspanningen van een 10 tal seconden tot enkele minuten. Ook in rust is lactaat in het bloed aanwezig.”

Ik kreeg een hartslagmeter om, stapte op de loopband en de test begon. Met een snelheid van 7 kilometer per uur liep ik 3 minuten. Na deze 3 minuten stapte ik aan de zijkant van de band en kreeg ik een prikje in mijn wijsvinger om een melkzuurconcentratie in het bloed te bepalen. Dit gebeurde pijnloos via een heel klein buisje dat tegen het wondje gehouden werd en waarbij een bloeddruppel in het buisje gezogen werd. Een apparaatje las de waarde uit.

“Lactaat wordt in sportgeneeskunde voornamelijk gebruikt om de anaerobe drempel te bepalen. Het omslagpunt waarop het lichaam bij een inspanning niet meer voldoende zuurstof opneemt om het melkzuur te neutraliseren en het lactaat (melkzuur) zich begint op te stapelen in de spieren en het bloed. Deze ophoping ontstaat doordat de afvoer van het lactaat de aanmaak niet meer kan volgen. Hoe later een sporter de drempel bereikt, hoe beter het uithoudingsvermogen.”

Iedere 3 minuten werd de snelheid van de loopband een beetje opgevoerd. Van 7 naar 8, van 8 naar 9, naar 10 en naar 11. Tussenin werd telkens mijn bloed gemeten en mijn hartfrequentie bepaald. Vanaf 11 kilometer per uur werd de snelheid met halfjes opgevoerd. Bij 12 kilometer per uur vond ik het zwaar worden en na 3 minuten op 12,5 was voor mij test klaar.

Lorenzo was tevreden over het verloop van de test. Gebaseerd op de testwaardes van mijn bloed en mijn hartslagmeting maakt hij voor mij een trainingsschema op maat. Zo leer ik hoe ik juist kan trainen voor mijn volgende sportieve doelen.

Informatie over lactaat gevonden via Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap ‘Gezond Sporten‘.
Beeldmateriaal in eigen beheer, gemaakt door een stagiaire van Sportfit.
© Margo Hermans, december 2017
, , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

13 reacties op “Meten is weten”

 1. Johnny Zegt:

  Goed bezig Margo 🙂
  Denk dat zo een meting op de loopband een beter beeld geeft dan een fit-fietstest.
  Veel succes weer richting de Zeeuws Vlaamse en de andere uitdagingen.
  Ik weet nog een hele leuke uitdaging voor je 😛 hahaha

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje Zegt:

  Een belangrijke factor in de sport meten. Zodat je vanuit daar een sportschema op kan laten stellen of het zelf op kan stellen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Mari Durieux Zegt:

  zo fijn om met de juiste info verder te gaan met schema’s/ Zoals je zelf zegt, meten is weten

  Geliked door 1 persoon

 4. Frank Faes Zegt:

  Mooi stuk, Margo 👍👍👍

  Lijkt me ideaal om te doen, jammer dat Hulst zo ver weg is…..😥😥😥

  Geliked door 1 persoon

 5. Patricia Zegt:

  Kanjer ! Echt verstandig bezig ! Voor mijn 50ste verjaardag wou ik mijn eerste marathon lopen want dat was nog een doel toen. Ik heb me dan ook volledig laten screenen in Uz Gent gezien mijn zware medische voorgeschiedenis. Zeeuws-Vlaanderen werd mijn eerste marathon en ondertussen al 6 keer die mooie marathon gelopen. 2018 zal een editie zonder mij zijn vrees ik. Herniaproblemen ! Afgelopen maand was er eentje met amper 12 km per week. Schema’s zijn niets voor mij 😉 Ik liep al 14 marathons en een paar ultra’s ondertussen zonder extra te trainen weliswaar in slakkentempo maar maakt mij niets uit. Ik denk dat je graag een triatlon wil doen vandaar een strak schema! Maak je dromen waar en geniet van al die mooie momenten ! Veel moed ondertussen met de zorgen van je mama !

  Geliked door 1 persoon

 6. Jenn Zegt:

  Ik denk er ook wel eens over om zoiets te gaan doen, lijkt me heel interessant.

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek Zegt:

  Zeer interessant!

  Geliked door 1 persoon

 8. Siska Zegt:

  Interressant om je verhaal te lezen, ik ben ook bezig voor de marathon in april….terneuzen hulst….sterkte met je ma Els…..ik zag je al een paar keer op tv met de Els ballon.

  Geliked door 1 persoon

  • Margo Hermans Zegt:

   Als je in april van Terneuzen naar Hulst gaat, dan ben je nu aan het trainen voor de wandelvariant. Heel veel succes en geniet ervan, ook van de weg erheen.
   Dank voor je sterktewensen!

   Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. De kop is eraf | Margo Hermans - 17 januari 2018

  […] gaan, startte ik in november met de voorbereiding voorafgaand aan de trainingen richting april. Een sportbegeleider maakte voor de maanden november en december schema’s. Iedere week deed ik braaf mijn hardloop- en […]

  Like