Tradities

27 december 2017

Blog

margohermans margo hermans kerst kerstmis kerk familie betekenis

Woensdag 27 december. Wat heerlijk om zonder wekker wakker te worden. Op het gemakje te douchen en te aankleden. En daarna met een kopje koffie de krant te lezen. 

Terwijl ik die krant las, dwaalden mijn gedachten af naar de afgelopen dagen. Het was Kerst; wat mij betreft een mooie. Wat het zo mooi maakte, was dat we als familie – zowel met de mijne, als die van hem – samen waren en tradities konden voortzetten. Eén van die tradities, was het bijwonen van een kerkdienst.

Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin. Het kerkgebouw stond bij mijn ouders in de straat. En ik kan me niet anders herinneren, dan dat ik als kind elk weekend mee naar de kerk ging. Eerst was er nog de keuze of we op zaterdag of zondag naar de mis gingen. Later was er enkel nog de zondagsmis.

Zoals een puber betaamd, ging ik in mijn tienerjaren met gepaste tegenzin mee. Vanaf mijn 16e hoefde ik niet meer mee naar de kerk; ik mocht uitslapen nadat ik zaterdags uit geweest was. Natuurlijk ging ik telkens wel mee wanneer het Pasen of Kerst was. Of bij een doop, huwelijk of begrafenis.

Nu ben ik zelf mama van een puber. Ooit mocht onze zoon kiezen of we cadeautjes doen met Sinterklaas of onder de kerstboom. Hij koos voor het laatste. Hoe zorg je ervoor dat je kind beseft wat eigenlijk de betekenis van Kerst is? Dat Kerst zoveel meer is dan een in een rood kabouterpak met witte biezen gestoken grijsaard, een boom met lichtjes waar cadeautjes onder liggen, een tafel met lekker eten of een boswandeling maken met familie. Daarom is één van onze gezinstradities het bijwonen van de kerstmis in de basiliek. Zo horen we ieder jaar weer de ware betekenis van Kerstmis.

Beeldmateriaal in eigen beheer.
© Margo Hermans, december 2017
, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Reacties zijn gesloten.