Badmuts

7 februari 2018

Blog

margohermans margo hermans triathlon badmuts borstcrawlVorige week schreef ik in ‘stip op de horizon‘, dat ik mezelf heb ingeschreven voor deelname aan 1/8e triathlon in Terneuzen. Dit betekent eerst 500 meter zwemmen, dan 20 kilometer fietsen en als laatste 5 kilometer hardlopen. Het voor de eerste keer deelnemen aan zo’n multisport-evenement vind ik nu al spannend. Waarom? Ik kan geen borstcrawl. 

Natuurlijk kan ik wel zwemmen. Ik heb ooit, toen ik een jaar of 9 was, mijn zwemdiploma A gehaald. Dat was voldoende om toentertijd in het diepe te mogen zwemmen. Op zwemles voor diploma B en meer zwemslagen aanleren, dat is er dus nooit van gekomen.

Hardlopen kan ik, fietsen lukt ook wel. Geen snelle tijden, geen podiumplaats. Daar gaat het ook niet om. Zwemmen, dat heeft dus meer aandacht nodig. Om die borstcrawl onder de knie te krijgen, leek het me verstandig zwemles te volgen. Sinds begin december ben ik aangesloten bij een zwemclub en volg ik wekelijks zwemles. Het goeie nieuws? Ik moest niets afleren van de borstcrawl.

Samen met 4 anderen krijg ik eerst een half uur les in het instructiebad. Alle onderdelen van de borstcrawl worden los behandeld. En we oefenen, oefenen en oefenen. En soms lukt het echt absoluut niet. Daarna verhuizen we naar het 25-meter-bad, waar we het tweede half uur van de les baantjes trekken. De eerste les kon ik amper een half baantje; ondertussen kan ik er toch al zo’n 15. Natuurlijk moet ik rusten na elke 25 meter. En ja, soms moet ik tussendoor een keer op adem komen. Maar eerst kon ik niets en nu 7 weken later is het kwartje toch al een beetje gevallen.

Tot het lopen van mijn volgende marathon zwem ik 1 keer per week. Daarna voer ik de frequentie op en is zwemmeters maken belangrijk. Of ik er vertrouwen in heb op zaterdag 9 juni 500 meter borstcrawl te zwemmen in een open water? Nee. Maar ik heb besloten het te proberen!

every accomplishment starts with a decision to try swim margohermans margo hermans triathlon

Beeldmateriaal gevonden via Google.
© Margo Hermans, februari 2018
, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

10 reacties op “Badmuts”

 1. Matroos Beek Zegt:

  Dappere dodo! Ik wens je veel succes met de borstcrawl (die ik ook niet kan).

  Geliked door 1 persoon

 2. Milou Zegt:

  Wat moedig en gaaf!

  Geliked door 1 persoon

 3. Rob Alberts Zegt:

  Zwemdiploma A en B heb ik ooit behaald.

  Reddend zwemmen met kleren en van de hoge duikplank zat er voor mij niet in.

  Het is nu al weer jaren geleden dat ik heb gezwommen.

  Succes!

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. kool-family Zegt:

  Spannend! Veel succes!

  Geliked door 1 persoon

 5. Siska Zegt:

  Het lukt je…dat weet ik zeker….succes👍👍🏃🏻‍♀️🚴‍♀️🏊‍♂️

  Geliked door 1 persoon

 6. marleen hermans Zegt:

  dappere nicht. Het lukt je zeker.
  goed dat je niets moest afleren.
  als kind leren zwemmen van jouw opa
  nooit een diploma gehaald, slagen zaten er verkeerd in getraind

  Geliked door 1 persoon

 7. Suzan Bolleman Zegt:

  Margo, voor dat je het weet zwem je, net als ik, ook 1 kilometer. Dat zijn maar 40 baantjes. Daar doe ik een uur over (schoolslag). Borstcrawl gaat sneller, maar is wel vermoeiender.

  Geliked door 1 persoon

 8. Patty Zegt:

  Zwemmen…heerlijk!
  Je bent je alweer lekker aan het voorbereiden voor nieuwe uitdagingen lees ik. Doe je weer goed, dappere dodo!
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 9. Hedwig Zegt:

  Super leuk Margo dat we dit proces ‘samen’ meemaken. Ik zit zoals je weet sinds kort ook op ‘Borst Crawl les’ en ik herken de worsteling ha ha!! mijn triatlon wordt de Olympische afstand in Brugge in Juni. Benieuwd wat ‘we’ ervan bakken!

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. Houvast | Margo Hermans - 28 maart 2018

  […] tegen de wind in. Alleen maar beslissen of ik links of rechts wilde gaan. Ook het aanleren van de borstcrawl kwam erbij. Alleen maar denken één, twee, adem. Eén, twee, adem. En verder […]

  Like