Dicht tegen haar aan

4 april 2018

Blog

margohermans margo hermans mama kanker ziek tumor liefde onvoorwaardelijkBegin dit jaar was het op bij mama. Haar lijf kon niet meer. Al die chemobehandelingen tegen de kanker in de lever, aan de dikke darm en galblaas, maakte dat de kracht uit haar lichaam verdwenen was. In januari nam mama de beslissing, dat ze geen chemo’s meer wilde. De strijd was ten einde, maar het einde was er nog niet. Dinsdag 13 februari belde papa mij: “Je moet nu naar huis komen, Margo. Het gaat niet meer met je mama”.

Thuis huilden we met z’n drieën. Mama was echt op. Ze lag op bed. Voor het eerst kon ze niet meer de trap af naar beneden. Ze kon niet meer op haar benen staan. Bij alles wat kracht kostte, had ze hulp nodig. Samen, met z’n drietjes, namen we de beslissing dat thuis blijven niet meer kon. Samen besloten we dat een opname in het hospice de beste oplossing zou zijn.

Ik ging naast mama op bed liggen en kroop dicht tegen haar aan. Ik huilde. Zij huilde. We bespraken kleine dingen. En een paar grote. Ik toonde weer mijn dankbaarheid en vertelde hoeveel ik van haar hield. Op het grote bed van mijn pa en ma, vielen we ’s avonds we even samen in slaap.

Haar laatste nacht in Ossenisse bracht ik door bij pa en ma thuis. In mijn oude slaapkamer lag ik wakker en luisterde. Ieder uur waren pa en ma in de weer. Ik stak een handje toe. Nee, dit kon zo niet meer. Ook voor papa niet.

Op 14 februari stond een ambulance voor de deur. Ik stapte in en zat naast mama. Op haar vraag, vertelde ik telkens waar we reden. Haar laatste autorit. Ik hield haar hand vast en probeerde mijn tranen weg te slikken.

Beeldmateriaal in eigen beheer
© Margo Hermans, april 2018

Meer lezen over dit onderwerp?
Lieve, lieve, lieve mama, 4 oktober 2015
Achtbaan van emoties, 7 oktober 2015
Lichtpuntjes, 21 oktober 2015
Staalgrijze lokken, 25 november 2015
Samen Kerst vieren, 23 december 2015
Krachtige vrouw, 23 maart 2016
Verlenging chemopauze, 17 augustus 2016
Angst is schaduw, 30 november 2016
In voor- en tegenspoed, 22 februari 2017
Als zij zo sterk is, 29 maart 2017
113 steentjes, 26 april 2017
Mama toch, 20 september 2017
Mijn lampion brandt voor…, 6 december 2017
Seizoenen van het leven, 21 maart 2018
Houvast, 28 maart 2018

, , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

9 reacties op “Dicht tegen haar aan”

 1. Ellie Schmitzl Zegt:

  Wat een intens en ontroerend verhaal is dit. Moedig van je om het te beschrijven en te delen. Hoop dat het jou helpt bij het rouwen en je hierdoor de liefde tussen je moeder en jou vast kunt houden. Ik huil nu…om het verdriet dat in en tussen de regels zo voelbaar is. Veel sterkte Margo, ook voor je vader en jouw gezin ❤️

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje Zegt:

  Wat een warme herinnering die je hier neerzet. Het teken dat jullie een eenheid zijn voor altijd, dat jullie er waren wanneer het nodig was om samen het nodige te delen.

  Sterkte

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Rob Alberts Zegt:

  Bemoedigende groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Patty Zegt:

  Dikke knuffel !
  XxX

  Geliked door 1 persoon

 5. Bomma Zegt:

  Prachtig verwoord. Warme steunknuffel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mrs. Brubeck Zegt:

  Knuffel!

  Geliked door 1 persoon

 7. Matroos Beek Zegt:

  Lieve, warme groet ❤️

  Geliked door 1 persoon

 8. kool-family Zegt:

  Zo ontroerend! Veel sterkte!

  Geliked door 1 persoon

Trackbacks/Pingbacks

 1. In het hospice | Margo Hermans - 11 april 2018

  […] laatste autorit van mama was er een met de ambulance en voerde haar van thuis naar het hospice (Dicht tegen haar aan). Daar verbleef ze de laatste weken van haar leven. In het hospice maakte zij haar levenscirkel […]

  Like