Mooiste cadeau

margohermans margo hermans beneden sas mooiste cadeau dintelse gorzen volkerak sluizen schippershuis philipsdamIn juli 2017 werd ze vijfentachtig. Wie? Die heerlijke dame waar ik ‘schoonmama’ en ‘oma Annie’ tegen mag zeggen. Nog steeds helder van geest, in goede gezondheid, het hart op de juiste plaats en op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Voor haar vijfentachtigste verjaardag gaven wij, als haar kinderen met gezin, een weekendje weg met z’n allen. Het mooiste cadeau wat er is, wat haar betreft.

Op donderdag, het was Hemelvaartsdag, arriveerden we bij Beneden Sas. We parkeerden onderaan de dijk en liepen via de trap omhoog. Wat we zagen was nostalgisch. Een sluizencomplex dat stamt uit 1824 (en deels uit 1884) en daaroverheen een bruggetje voor wandelaars. En aan de overkant van het water, op een eilandje, het schippershuis. In de loop der tijd verdween de functie van de sluizen en werd het schippershuis omgetoverd tot een huiskamercafé/-restaurant met een geweldig terras en een vakantiewoning. Via de site www.bijzonderplekje.nl vonden we dit pareltje in het Westen van Noord-Brabant.

Met z’n allen namen we plaats aan de lange tafel in de keuken. Drankjes werden ingeschonken en lekkere hapjes neergezet. Heerlijk om met de familie weer bij elkaar te zijn. Terwijl we met elkaar bijpraatten toverden mijn schoonbroer en -zus een heerlijk gerecht van pasta, biefstuk en portobello op tafel. Wat een verwennerij om niet voor het eten te hoeven zorgen.

’s Morgens trokken mijn schoonzus en ik onze hardloopschoenen aan. Aan de andere kant van het water ligt het natuurgebied Dintelse Gorzen. In een mum van tijd waren we bij het hekje dat ons toegang gaf tot dit natuurgebied wat te vinden is op de lijst van natuurmonumenten. Tussen de schapen en lammetjes liepen we de dijk af, staken een klein bruggetje over en begonnen aan onze trailrun van zo’n vijf kilometer.

‘De Dintelse Gorzen zijn na de afsluiting van de Philipsdam droog komen te liggen. Eb en vloed verdwenen en in de voormalige hoge schorren en lager gelegen slikken kwam nieuwe, unieke natuur terug. De bodem in het natuurgebied is afwisselend zoet en zout en dit levert veelzijdige begroeiing op. In de lage slikken vind je nog altijd zoutminnende zeekraal en lamsoor. In de vroegere schorren vind je wilgen, vlier en duinriet.’

We liepen dwars door voormalige schorren en slikken en zagen grote, grazende Schotse hooglanders en heel veel ganzen met kuikens. Via bruggetjes, door kleine slootjes en over boomstammen kwamen we uit bij de vogelhut en even later bij een vogeluitkijkplaats. Zij boden uitzicht over Volkerak. Eenmaal terug bij het huis spoelden we onze vuile hardloopschoenen schoon. En zagen we dat onze benen onder de modder zaten.

Buiten in de zon kwamen de speelkaarten op tafel. We aten en dronken wat. Niet iedereen kaartte mee. Ik ging op het bankje langs de sluizen bij mijn schoonmama zitten. We kletsen over het leven, keken naar de boten en genoten van het moment. Samen met mijn schoonzus keken we vanaf het uitkijkpunt over het hele gebied en babbelden we over wat ons hart aangaat. We aten met z’n allen in het huiskamerrestaurant Beneden Sas. En met mijn schoonbroer stapte ik door het schemerdonker om de hond uit te laten.

Genieten van het moment; meer moet dat niet zijn. ♥

Beeldmateriaal in eigen beheer en via www.bijzonderplekje.nl.
© Margo Hermans, mei 2018
, , , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

5 reacties op “Mooiste cadeau”

 1. Anne Mieke Vermeulen Zegt:

  Ik kom er uit de buurt maar heb het vorig jaar gekozen als als lokatie om langs te gaan tijdens een fietstocht

  Geliked door 1 persoon

 2. Johnny Zegt:

  Dat is echt genieten 😀

  Geliked door 1 persoon

 3. marleen Zegt:

  genieten in een prachtige omgeving, met lieve mensen om je heen

  Geliked door 1 persoon