Hoog in de lucht

11 juli 2018

Beleven, Blog, Wereldbol

margohermans margo hermans paragliding parapente schermvliegen zeeuws-vlaanderen nieuwvliet jan van gentMet z’n dertienen arriveerden we met de fiets bij De Boerenhoeve in Nieuwvliet. De kinderen hadden we aangemeld voor een paar activiteiten: Abseilen, tokkelen en klimmen en klauteren op hoogte. Alle ouders zaten op het terras te kletsen, dronken een drankje, keken wat om zich heen en hielden de kinderen in de gaten. De zon stond hoog aan de hemel en we maakten ons niet druk.

Één van de dames kreeg ineens de parapente in de gaten. Prompt zei ze: “Dat ga ik straks doen.” Toen bleek dat ze serieus was, waren de andere dames en ik gelijk ook enthousiast. We informeerden bij De Boerenhoeve; zij adviseerden ons met de fiets tot het groepje mensen te rijden en ons daar te melden.

Heren van Jan van Gent – vereniging voor parapente en deltavliegen – stonden in 2 groepen verdeeld over het veld. Voor hen hun thuislocatie. We meldden ons bij de voorzitter, kregen uitleg, werden aangemeld en betaalden €50,= voor de vlucht. Een duo-vlucht natuurlijk. Alleen mag je niet zomaar de lucht in.

Even later meldden we ons aan de andere kant van het veld. We werden hartelijk ontvangen en kregen wat meer uitleg. Ik ging als 2e de lucht in met piloot Hans. Het harnas werd bij mij omgehangen; een check en dubbelcheck door 2 man volgden. Alles zat goed vast. En na een korte uitleg was ik er ook echt klaar voor.

De lierkabel werd aan mijn harnas gehaakt en op spanning gebracht. Na mijn “ja, ik ben er klaar voor”, werd via een lange kabel de parapente opgetrokken. ‘Het principe is eenvoudig: de piloot maakt zich vast aan de kabel en de lierman haalt de kabel binnen. Daardoor stijgt de parapente en wanneer de maximum hoogte is bereikt haakt de piloot de kabel los.’

Binnen enkele tellen waren we van de grond. De lier trok ons trapsgewijs hoger en hoger de lucht in. Zo’n 200 meter maximaal. Hans vertelde aan mij wat ik allemaal waar in de verte kon zien: Vlissingen, de Westerschelde, ’t Zwin, Dow Benelux in Terneuzen en ver weg zelfs Doel. Wat een uitzicht. De stukken akkerland leken wel een lappendeken.

De kabel schoot te vroeg los. Gelukkig waren we al op hoogte! De parapente bleef zweven op thermiek. Hoog in de lucht was het heerlijk rustig en lekker van temperatuur. We zweefden van links naar rechts en ik keek om me heen. Ik voelde me rustig en fijn. Langzaamaan werd de daling ingezet en piloot Hans stuurde de parapente naar de juiste plek om te landen.

Met een zacht plofje landden we. De heren hielpen mij opstaan en ik werd bevrijd uit het harnas. Wat een heerlijke belevenis! ♥

Beeldmateriaal in eigen beheer en van de vrienden.
© Margo Hermans, juli 2018

 

, , , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

15 reacties op “Hoog in de lucht”

 1. Ellie Schmitz Zegt:

  Wat een geweldige beleving Margo, mooi! Ook de filmpjes erbij, ontzettend leuk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Jenn Zegt:

  Oh superleuk, dat zou ik ook graag een keer doen! En de prijs valt heel erg mee vind ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek Zegt:

  Dat was toevallig toch niet zaterdagavond? Er vloog er eentje laag over de dijk hier achter ons huis.

  Geliked door 1 persoon

 4. Vlinder1960 Zegt:

  Wij wonen daar niet ver vandaan. Een leuk idee om dat eens te gaan doen.

  Geliked door 1 persoon

 5. shivatje Zegt:

  Weer een beleving die je niet meer vergeten zal.
  De rust het laten mee glijden met de wind prachtig gewoon.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 6. Patty Zegt:

  Ieks! De kabel schoot te vroeg los…moest je dat erbij vertellen? haha
  Ondanks dat…alweer iets op mijn ‘wil ik toch echt ook eens doen’ lijst 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Suzan Bolleman Zegt:

  Ik durf het zelf niet, hoogtevrees. Enkele van mijn collega’s van GTI deden aan deltavliegen, met een vaste vleugel. Je ligt dan als een rups in zo’n harnas. Jo Kint en Jan Martin waren zo’n beetje de oprichters van Jan van Gent. Leuk dat er nog zo veel mensen lid zijn. Misschien is het nu alleen maar parapente vliegen?

  Geliked door 1 persoon