Gluren bij de buren: Luc Ingels

16 juli 2018

Publicatie

margohermans margo hermans gluren bij de buren luc inghels de snisser courant dorpskrantje ossenisse zeedorpUit De Snisser Courant | Jaargang 13 – nummer 3

Op de grens tussen Ossenisse en Walsoorden – zo’n 50 meter over de scheidingslijn – woont en werkt kunstenaar Luc Ingels. Hoe vaak rijd je voorbij het pand? Dagelijks? Of misschien wekelijks een paar keer? Reden om bij hem op Drogendijk aan te kloppen voor een praatje.

Luc, geboren en getogen in Biervliet, startte zijn carrière als docent aan de lagere school in Kloosterzande. Toen hij daar een paar jaar werkte en besloot hij, op z’n 25e, dat dit niet de baan voor het leven was. Luc volgende ‘s avond beeldhouwlessen bij Leo Mouws; deze man was inspirator voor Luc en door hem besloot hij de studie ‘beeldhouwen en restauratie’ te doen. 5 Avonden per week ging Luc naar de Kunstacademie in Antwerpen. Daarnaast bleef hij werken op school in Kloosterzande, want er moest immers brood op de plank komen. Luc rondde de 6-jarige studie in 4 jaar af.

Luc was op z’n 30e afgestudeerd. Hij stopte met lesgeven en werd ZZP-er. Zijn inspirator Leo was in de tussentijd helaas overleden en Luc had de cursistengroep overgenomen. In de beginperiode accepteerde Luc allerlei werk. Hij kluste zelfs in huizen en nam ook schilderwerk aan. Luc kreeg als kunstenaar meer en meer naamsbekendheid. Sindsdien ontvangt hij veel restauratie-opdrachten. Ook ontwerpt hij – vaak in overleg met nabestaanden – grafzerken. Dat is een intensief proces met de nabestaanden, want dikwijls is zo’n proces voor hen therapeutisch.

Maken van eigen werk geeft Luc veel vreugde. En hij stelt zijn werk graag tentoon. Om nieuwe inzichten in creativiteit te krijgen, volgde hij zo’n 12 jaar geleden een 5-jarige studie Edelsmeden in Antwerpen. Hij vond het krijgen van opbouwende kritieken daarbij ontzettend fijn om verder te komen in zijn eigen werken. Op Hoek en Bosch, in een grote schuur, heeft Luc veel van zijn eigen werk in opslag staan.

Luc startte cursussen: beeldhouwen, boetseren en zilvergieten. Steeds meer mensen vonden, en vinden nog steeds, de weg naar zijn atelier aan de Drogendijk. Bij hem kun je een wekelijkse cursus volgens van september tot in het voorjaar. Maar hij biedt ook weekend- en weekcursussen aan. Cursisten kunnen zelfs overnachten in mamaloe-wagens of de bed & breakfast die hij en zijn vrouw hebben.

Luc is het meest trots op de beeldengroep die hij maakte. Het werk ‘This Is Me’ was te zien aan de Zeedijk bij Perkpolder en trok veel bekijks. Graag zou hij het nog een keer tentoonstellen. Het is een project met levensverhalen van de mensen die eraan meewerkten, maar Luc zegt: “Als toeschouwer moet je eruit kunnen halen wat voor jou belangrijk is”.

Meer lezen over het werk van Luc en de cursussen? Neem dan een kijkje op zijn website: http://www.beeldhouweninzvl.nl/.

 

Beeldmateriaal: Karin Driessens van Karmafotografie
© Margo Hermans, juli 2018
, , , , ,

Abonneren

Abonneer op onze RSS feed en sociale profielen om updates te ontvangen.

Reacties zijn gesloten.